Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Siderit Hibicus Gin is een Spaanse spirit met roots in Bilbao. Binnen de twaalf geselecteerde botanicals ligt de nadruk overduidelijk op de hibiscusbloem. De roze kleur maakt van Siderit Hibicus Gin een leuke partner voor een neutrale tonic. Door enkele hibiscusbloemetjes te gebruiken als botanical, kan je echt een visueel aantrekkelijke gin-tonic serveren.

Spaanse gin uit Bilbao

Bilbao bevindt zich in het noorden van Spanje, in de provincie Biskaje. Met goed 350.000 inwoners is Bilbao de tiendegrootste stad van het land. Het Spaans Baskenland kent trouwens een officiële tweetaligheid. Zowel het Baskisch als het Spaans wordt in de scholen onderwezen. Wanneer je in Bilbao passeert, loont het overigens de moeite om de Gothische St. James kathedraal te bezoeken.

Siderit Hibiscus Gin

Hibiscusbloem

Wereldwijd bestaan circa 200 soorten hibiscusbloemen. Van nature uit komt de hibiscusbloem voor in mediterrane, subtropische en tropische gebieden. Typisch aan de hibiscus is de opvallende bloem. Wist je dat de bloem ook veelzijdig is? In de Caraïben wordt jam gemaakt van hibiscus. In Mexico wordt een drank gemaakt van de bloemkelken. In Polynesië – de driehoek tussen Nieuw-Zeeland, Hawaï en het Paaseiland – wordt de schors gebruikt als grondstof voor hoelarokjes.

Siderit Hibiscus Gin

Siderit Hibiscus Gin is een product van twaalf botanicals. De botanicals worden tweemaal gedestilleerd in een distillatiekolom om een gebalanceerd geheel te bekomen. Siderit Gin dankt zijn naam aan het gebruik van de Sideritis Hyssopifolia – ook wel gekend als glidkruid. Deze smaakmaker groeit overigens enkel in de hoge Pyreneeën. De andere botanicals zijn relatief klassiek te noemen: jeneverbessen, amandelen, iriswortel, kardemom, kaneel, zeste van sinaasappel, zeste van mandarijn, engelwortel, koriander, roze peper en hibiscus.

Siderit Hibiscus Gin maakt gebruik van een neutrale graanalcohol. Door de destillatie bereikt de basisalcohol een alcoholpercentage van 96%. Vervolgens wordt de alcohol met water versneden tot ongeveer 60%, waarna de botanicals worden toegevoegd. De kruiden en specerijen komen tot rust en macereren in de mengeling, waarbij smaken en oliën vrijkomen.

Bij het openen van de fles merk je onmiddellijk het florale karakter van Siderit Hibiscus Gin. Puur gedronken smaak je een zachte en fruitige noten. De alcohol prikt lichtjes door, ondermeer te verklaren door de aanwezigheid van de koriander en engelwortel. Siderit Hibiscus Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 43%.

Siderit Hibiscus Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Siderit Hibiscus Gin verkies ik een klassieke neutrale tonic. Waarom neutraal? Kiezen voor een zoete tonic zou de afdronk volledig ombuigen. Als je écht een zeemzoet gegeven wilt, kan je kiezen voor een Schweppes Premium met hibiscus. Je komt dicht in de buurt van overkill… maar deze combinatie laat zich nog nét drinken. Ideaal op een zomers terrasje, maar niet meer geschikt voor een kille herstavond. In combinatie met een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water krijg je een aangename cocktail voorgeschoteld. Niet overmatig zoet. Een tikje bitter en voldoende floraal – zonder dat het aan je lippen plakt.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel kan je je gin-tonic lekker bruisend houden. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes en wat hibiscusbloemetjes.

Eindconclusie? Geen must have. Fris, maar niet buitengewoon bijzonder. Er zijn betere “roze gins” op de markt?

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties