Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Met Poppies Gin passeert een Belgische klassieker eindelijk de revue. Een verwijzing naar het Belgische oorlogsverleden brengt ons opnieuw naar Stokerij Rubbens. Met de klaproos als voornaamste botanical, hét symbool van de Eerste Wereld Oorlog, heeft Poppies Gin een eigen karakter. Gebotteld in een prachtig stenen kruikje, heb je met Poppies Gin een correcte en toegankelijk gin – aan een schappelijke prijs.

Stokerij Rubbens

Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan Stokerij Rubbens. Vorig jaar heeft de Oost-Vlaamse stoker immers nog D-Day Gin op de markt gebracht. Wederom een verwijzing naar het Belgische oorlogsverleden. De Jeneverstokerij Rubbens behoort tot de supereeuwelingen. Het bedrijf wordt in 1817 opgericht te Zele. Het landbouwbedrijf vormt snel om tot stokerij, waarbij jenevers gestookt worden op basis van graan en mout. Vandaag bevinden de gebouwen van Stokerij Rubbens zich in het Oost-Vlaamse Wichelen.

Poppies Gin

Klaprozen

Zowat het belangrijkste ingrediënt in Poppies Gin – naast jeneverbessen – is natuurlijk de poppy. In onze contreien verwijzen wij naar deze plant als de klaproos. In Duitsland wordt maanzaad – dat gewonnen wordt uit de klaproos – vaak gebruikt in patisserie. Ga je binnenkort de grens over? Vraag bij een lokale bakker zeker naar een Mohnkuchen. Helaas kennen klaprozen ook een negatieve connotatie. Uit klaprozen wordt immers ook opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium bevat alkaloïden zoals codeïne en morfine.

Poppies Gin

Het verhaal van Poppies Gin romantiseert de oorlog. Naar verluidt is het recept afkomstig van een Engelse soldaat. In rustpauzes zou de soldaat voor zijn kameraden regelmatig enkele flessen stoken. Een slokje Poppies Gin verwarmde hen op lange koude nachten in de loopgraven– staat te lezen op de website van Stokerij Rubbens. De verpakking, klassieke stenen kruikjes met hersluitbare dop, zijn een verwijzing naar de verpakking van destijds.

Een hele rits smaken komt bij Poppies Gin naar boven. Je moet beschikken over getrainde smaakpapillen. Denk aan een kruidige infusie van sinaasappel, afgerond met een hint van anijs. De donkere aardse ondertoon is te danken aan een combinatie van jeneverbessen en kardemom. Zoethout en klaprozen maken de smaakbeleving compleet.

Poppies Gin wordt gebotteld in prachtige kruikjes van 50 cl. met een alcoholpercentage van 40%. Niet meteen de sterkste gin, maar de warmte in de mond is duidelijk aanwezig. Ik vind Poppies Gin niet meteen een verfijnde smaak hebben. In de afdronk komt de exotische kruidenmengeling bovendrijven. Pas dan merk je dat deze Oost-Vlaamse gin een beetje bijzonder is. Op de neus is de aardse en zachte ondertoon ook duidelijk merkbaar.

Poppies Gin

Garnituren en The Perfect Serve

Voor Poppies Gin kies je best een neutrale mixer. Omdat de aardse smaken duidelijk aanwezig zijn, mag je gerust opteren voor een 1724 Tonic Water. Deze Zuid-Amerikaanse tonic heeft immers een iets zoetere afdronk. In je glas ruik je een duidelijke aanwezigheid van sinaasappel in combinatie met een hele resem kruiden. Door bewust te kiezen voor een steranijsje als botanical, ga je de fris-kruidige smaak extra accentueren.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel blijft je gin-tonic lekker bruisend. Afwerken is eenvoudig. Poppies Gin behoeft niet meer dan enkele jeneverbesjes en een steranijsje om te schitteren.

Eindconclusie? Een must-have? Neen, daarvoor vind ik de smaak niet in verhouding tot het marketingverhaal. Anderzijds is Poppies Gin bijzonder toegankelijk, zowel qua smaak als qua prijs. Ga je voor een barbecue en ben je het beu om steeds Bombay te serveren? Kies dan zeker voor een mooie Poppies Gin!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties