Na het succes van Malfy Gin is het tijd voor dienst opvolger: Malfy Gin Originale. De citroeninfusie wordt beperkt en de keuze valt op een klassieke droge afwerking. Biggar & Leith opteren voor de klassieke ginbotanicals bij de lancering van Malfy Gin Originale. Malfy Gin Originale is een eerbetoon aan de monniken die aan het einde van de elfde eeuw de eerste spirits op basis van jenever hebben gestookt.
Vacuumdestillatie
Malfy Gin Originale wordt bekomen dankzij vacuumdestillatie. Vacuumdestillatie is een destillatiemethode waarbij de druk in de ketel lager komt te liggen dan de atmosferische druk. Door deze techniek toe te passen, kan de stoker aan lagere temperaturen stoken. Naar verluidt is de smaak van de botanicals kwalitatiever, omdat deze niet “kapot gekookt” worden. Bij vacuumdestillatie kan de ketel verhit worden, maar doorgaans liggen de temperaturen een pak lager dan bij klassieke kolomdestillatie.
Malfy Gin Originale
Italiaanse monniken hebben mee aan de basis gestaan van diverse geestesdranken. Al aan het einde van de elfde eeuw stookten zij spirits op basis van jenever. Echte gin durven we het niet noemen… maar de monniken aan de Amalfi kustlijn waren hun tijd ver vooruit.
Intussen blijft Malfy Gin het label GQDI voeren. GQDI staat voor Gin de Qualita Distillato in Italia. Malfy Gin Originale wordt gestookt in Turijn. De voornaamste botanicals blijven koriander, zeste van citrus, kaneel en kardemom. Na het stoken wordt de geconcentreerde gin verwaterd met water uit Piedmont. Het water wordt gewonnen uit de berg Monviso, ter hoogte van het dropje Crissolo.
Bij het openen van de fles merk je overduidelijk de aanwezigheid van jeneverbessen. Een dominante présence. In de verte zijn er sporen van kaneel en kruidige infusies. Puur gedronken smaak je een zware gin. Waarom zwaar? Hij heeft een stevige bittere toon. Je proeft meteen dat dit je geschikte partner is voor een negroni. Malfy Gin Originale wordt gebotteld in flessen van 75 cl. bij een ABV van 41%.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor een gin-tonic met Malfy Gin Originale kiezen we voor een neutrale tonic. Waarom neutraal? Omdat je een klassieke gin-tonic wilt gaan serveren. Thomas Henry Indian Tonic Water is hiervoor een geschikte mixer. Je krijgt niet meteen de meest “smaakvolle” cocktail voor de kiezen. Eigenlijk is dat logisch. Malfy Gin Originale is mijns inziens een zeer eerlijke en correcte droge en bittere gin. Je mag dus geen uitgesproken toetsen verwachten.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Probeer steeds de barlepel te gebruiken, zodoende blijft je gin-tonic lekker bruisend. Afwerken doe je met wat jeneverbesjes en wat zeste van citroen. Hiermee maak je een klassieke gin-tonic, die het niveau van een Beefeater of Bombay ruim overstijgt.
Eindconclusie? Malfy Gin Originale leent zich goed tot negroni’s. Een klassieke basisgin. Moet je hem geprobeerd hebben? Naar mijn mening heeft hij een beperkt onderscheidend vermogen. Niet meteen een herhaalaankoop als je hem énkel wilt gebruiken voor een gin-tonic. Ben je een mixoloog? Geef het een kans, want dan kan je er alle kanten mee uit.