Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Malfy Gin brengt ons naar La Bella Italia. Italië is binnen Europa het land met de langste kustlijn. De lange smalle “laars” staat gekend om zijn fantastische cultuur, het mooie weer, pizza en pasta… maar ook de talloze geestesdranken. Grappa, limoncello en Italiaanse wijnen zijn steevast smaakmakers. Misschien niet altijd even verfijnd zoals de Franse wijnen… toch moet je je niet schamen om een klassieke Montepulciano d’Abruzzo of een Spumante te ontkurken. Voor de dames… probeer ook eens een Fragolino.

Biggar & Leith

Malfy Gin is het resultaat van een authentiek familierecept… maar de Italiaanse gin wordt intussen wereldwijd verkocht. Biggar & Leith, een in New York gebaseerde specialist in spirits, beschikt immers over een uitgebreid distributienetwerk. Wat is de strategie? De Amerikaanse onderneming koopt lokale distilleerderijen over, om vervolgens met de authentieke geestesdranken de wereld te veroveren.

De botanicals komen uit het zuiden van Italië, de productie gebeurt in het noorden. Nabij Turijn bevindt zich Torini Distillati, waar kwaliteitsproducten sinds het begin van de 20ste eeuw vervaardigd worden.

Malfy Gin

Vacüumdestillatie als kwaliteitsgarantie

Geen koperen alambiek bij Malfy Gin. Het productieproces draait rond vacüumdestillatie. In een grote roestvrije alambiek vindt de koude destillatie plaats. Slechts een handvol producenten hanteren vandaag deze vorm van koude destillatie. Naar verluidt blijven de smaken van de botanicals puurder, wat de kwaliteit van het product ten goede komt. Met voornamelijk Italiaanse botanicals, een Italiaanse designfles en een Italiaanse kurk moge het duidelijk zijn dat Malfy Gin trots is op zijn tricolore roots.

Malfy Gin

Op vlak van botanicals is Malfy Gin relatief eenvoudig. “Con Limone”… en dat is geen loze belofte. Het zestige aroma, waarbij citrus het neusorgaan prikkelt, wordt bekomen door een mengeling van Italiaanse citroenen. Een combinatie van citroenen uit de streken Amalfi en Sicilië zorgen voor de smaakmix. De citroenen worden geperst. De andere botanicals worden vervolgens toegevoegd aan de eerste pressing. Jeneverbessen, koriander, cassia, zoethout en zeste van pompelmoes en sinaasappel macereren in het citroensap en de Italiaanse graanalcohol.

Na afloop van het productieproces wordt de olie ontdaan van de gin. De reden? Een melkwitte gin-tonic vermijden. Sommige producenten, zoals het Belgische Forest, gaan net prat op de etherische olieën die voor een mooie tint zorgen. Het eindresultaat is een gin met een alcoholpercentage van 41 procent.

Bij het openen van de fles, tref je een prachtig zoet-zuur aroma. Het doet wat terugdenken aan limoncello. Niet verwonderlijk, gezien de dominante aanwezigheid van citroen. Zuur, omdat de citrus toch prikkelt. Puur gedronken, bijt de gin een beetje. Toch blijft er geen “warme” afdronk hangen. Op kamertemperatuur is dit een aangename gin. Bovendien eentje die qua smaak een bijzonder groot onderscheidend vermogen heeft. Een liefhebber van een traditionele Old Tom Gin zal zeker zijn gading vinden in Malfy Gin. Ook voor een Negroni is deze Italiaanse schone uitstekend geschikt.

Malfy Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een eenvoudige gin vraagt om een eenvoudige afwerking. Niet teveel franjes… gewoon een klassieke gin & tonic. Fever-Tree Premium Indian tonic water is een geschikte mixer voor Malfy Gin. De combinatie neemt de scherpte van de citrus een beetje weg, wat overblijft is een stevige cocktail.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet 4,5 cl. Malfy Gin in het glas. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Gebruik steeds de barlepel en zorg ervoor dat de tonic niet in contact komt met het huis. Zodoende houd je je gin & tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met een gedroogde lemon wheel en enkele jeneverbesjes. En voilà, je zuiderse gin & tonic is klaar.

Eindconclusie? Malfy Gin verdient een plaatsje in de kast. Anders, fris, zuiders… en bovendien geschikt als mixer voor andere cocktails zoals een Martini of Negroni.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties