Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 81

Vandaag passeert Lindemans Gin Cherry de revue. Wanneer twee Belgische kwaliteitslabels een gin uitbrengen, moét het resultaat wel goed zijn? Kriek-specialist Lindemans werkt samen met Stokerij De Moor voor de realisatie van Lindemans Gin Cherry. De basis van Oude Kriek Cuvée René van Lindemans, in combinatie met zuur kriekensap, zorgt voor een prachtige rode tint. Kersen in je glas, klinkt als een perfecte zomerdrank – nietwaar?

Lindemans Gin Cherry

Brouwerij Lindemans

Zes generaties geleden is Brouwerij Lindemans opgericht in Vlaams-Brabant. Het verhaal van deze supereeuweling gaat bijna 200 jaar terug. Brouwerij Lindemans kent haar startpunt in haar jaar 1822. Lindemans is in binnen- en buitenland geroemd om zijn Kriek. Pas in de laatste 50 jaar is het bedrijf beginnen diversifiëren. Cassis, Pêcheresse en Appel zijn de laatste bieren die toegevoegd zijn aan de portefeuille. Jaarlijks brouwt Lindemans zo’n 85.000 hectoliter bier. 60.000 hectoliter wordt aangevuld met fruitsappen om de klassieke Lindemans fruitbieren te produceren.

In 2015 is het tijd om een andere richting in te slaan: twee premium gins worden gelanceerd in samenwerking met Stokerij de Moor. Ook Stokerij de Moor heeft een lange geschiedenis. Het Vlaamse bedrijf ziet het levenslicht in het jaar 1910. Ruim een eeuw later, met de vierde en vijfde generatie aan het roer, zijn de waarden onveranderd gebleven: een familiebedrijf pur sang. Gaande van verkoop van wijnen, schuimwijnen, en likeuren tot het stoken van specifieke producten. Anno 2018 is de Moor dus meer dan gewoon een stokerij.

Lindemans Gin Cherry

Lindemans Gin Cherry wordt gestookt op basis van bier. Hoe? Wat? Bier? Geen neutrale graanalcohol? De basis voor Lindemans Gin Cherry is Oude Kriek Cuvée René. Daarnaast wordt zuur kriekensap aan het geheel toegevoegd, waardoor een rode kleur bekomen wordt. Lindemans Gin Cherry wordt gebrouwen in een klassieke koperen ketel en met de hand gebotteld. In totaal worden 15 botanicals gebruikt om deze gin te stoken.

Helaas is er weinig informatie beschikbaar over de gebruikte botanicals. Onze smaakpapillen herkennen de klassiekers, zoals engelwortel, kardemom en korianderzaad. Zeste van citrusvruchten zorgt voor een frisse toets. Lindemans Gin Cherry is dus ook een tikje crisp. Bij het openen van de fles merk je duidelijk de aanwezigheid van krieken en jeneverbessen. Puur gedronken laat je je waarschijnlijk vloeren door het hoge alcoholpercentage. Lindemans Gin Cherry wordt versneden tot een spirit van 46% ABV, relatief hoog voor een fruitige gin. De kriekensmaak is aanwezig, maar ik vind het persoonlijk net iets té sterk.

Lindemans Gin Cherry

Garnituren & The Perfect Serve

Vanwege zijn karakter kan je Lindemans Gin Cherry mijns inziens enkel mixen met een neutrale tonic. Ik kies vandaag voor een klassieke Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Geen foliekes. Eigenlijk is de Lindemans Gin Cherry al bijzonder genoeg. Toegegeven, de combinatie smaakt bijzonder fruitig af. Het doet me persoonlijk wat terugdenken aan typische Duitse brandewijn met infusie van bosvruchten. Een tikkeltje zoet, een tikkeltje citrusy, een tikkeltje cherry. Je moet ervan houden.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door de barlepel te gebruiken, houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele jeneverbessen en een kersje. Je hebt geen overdaad aan botanicals nodig. De lichtrode kleur van je gin-tonic maakt dat de botanicals geen opvallende présence hebben in je glas.

Eindconclusie? Lindemans heeft nu ook een gin. Ik zou hem persoonlijk niet opnieuw kopen. Houd je écht van kersen? Probeer eens een William Chase Gin in combinatie met een Thomas Henry kersen-tonic. Een ander kaliber, zoeter… maar ronder en completer van smaak.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties