Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 79

De laatste review van de maand september brengt ons naar het Verenigd Koninkrijk voor William Chase Gin – Elegant Crisp. Een leuk verhaal, met een ondernemer die zonder aarzelen zijn business differentieerde. Het verhaal van William Chase begint immers op een akker waar aardappelen geteeld worden. Een schril contrast met de opgeblazen marketingverhalen van andere gins…

Van aardappelboer tot stokerij

Een lokale boer besluit dat het toeleveren van aardappelen aan kleinere supermarkten niet volstaat. William Chase gaat zijn eigen grondstof gebruiken en start een chips-productie. Om vervolgens een hele andere richting in te slaan. Nog steeds food & beverages… nog steeds met aardappelen. Chase komt op het idee om de aardappelen te gebruiken om een vodka te stoken. Die vodka zal vervolgens gaan dienen als grondstof voor een gin.

William Chase Elegant Crisp Gin

William Chase Naked Vodka

Het productieproces van vodka en gin is relatief gelijkaardig. Een neutrale spirit (op basis van mais, suiker, aardappelen) met een alcoholpercentage van +96% fungeert als basisproduct. Het basisproduct wordt aangelengd met water, om een neutrale vodka te bekomen. Om gin te produceren, krijgt het basisproduct een smaakinfusie van jeneverbes en eventuele andere botanicals, alvorens over te gaan tot verdere destillatie. Vervolgens wordt het destillaat aangelengd met water. Gin is dus in essentie een op smaak gebrachte vodka.

De volle smaak van aardappel-based spirit is echter niet verfijnd genoeg om de gin te produceren die het Chase-team voor ogen heeft. Chase besluit het over een andere boeg te gooien… en opnieuw aanspraak te maken op zijn akker. Aardappel wordt als basisproduct van de alcohol vervangen door appel, geteeld op de eigen gronden. Door appelsap te laten fementeren tot cider en te reduceren tot bijna pure alcohol, wordt het basisproduct bekomen voor William Chase Naked Vodka.

William Chase Gin – Elegant Crisp

Het op appel gebaseerde destillaat vormt daarmee het hart van de William Chase Gin. De +96% spirit wordt aangelengd met dezelfde hoeveelheid water. Voor de destillatie worden 11 botanicals toegevoegd. In de smaakmix vinden we terug: jeneverbessen, koriander, engelwortel, zoethout, oriswortel, hop, zeste van sinaasappel, zeste van citroen, vlierbloesem en verse Bramley appels. De botanicals worden in een net gehangen in de koperen alambiek, waardoor de stoom de smaken zal opnemen. De stoom convergeert naar een vloeibare toestand, in de koude buizen… en brengt een zacht destillaat voort. Het destillaat wordt aangelengd met grondwater uit de eigen waterput.

Bij puur drinken smaakt de appel netjes door… met een twist van citrus. Ook de typische koriandersmaak komt even om de hoek, verzacht door het zoethout.

Garnituren & The Perfect Serve

Hoe serveren? Start altijd met een gekoeld ballonglas en een grote ijsbol. Voeg 4,5 cl William Chase Gin toe en 12,5 cl. tonic. Ik opteer hier voor een neutrale 1724 tonic. Werk de cocktail af met de schil van een Pink Lady appel. De leuke kleur van de appelschil geeft het geheel een mooie rode gloed. Daarnaast wat jeneverbessen toevoegen, en je hebt een lekkere cocktail met een lange afdronk. Een hint van citrus zal je smaakpapillen ongetwijfeld prikkelen.

Conclusie? De specifieke appelsmaak mo├ęt je zeker geprobeerd hebben!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties