Koskue Gin is de opvolger van de succesvolle Napue Gin. Napue Gin heeft naam en faam verworven met de bekroning van beste gin van de wereld in het jaar 2015. Vandaag staat dit Fins product nog steeds bijzonder hoog genoteerd in de lijst van Theperfectserve.be. Hoe zal Koskue Gin het doen? Koskue Gin is de barrel aged versie van Napue… de verwachtingen zijn dus hoog gespannen.
Kyrö Distillery Company
In het stadje Isokyrö wordt door vijf vrienden een geschikte locatie gevonden om een stokerij op te tuigen. In een oude hoeve worden de ketels voor het eerst opgewarmd in het jaar 2014. Naar verluidt is dit de meest noordelijk gelegen stokerij van de wereld.
Kyrö Distillery Company Gin heeft intussen hopen medailles bij elkaar geharkt. Het eremetaal zet Finland meteen op de kaart als ginland. Napue Gin kent een exponentiële groei, mede dankzij diens uitzonderlijke basisalcohol. Kyrö zet namelijk in op rogge als grondstof voor de basisalcohol.
Finnen consumeren gemiddeld zes keer meer rogge dan de rest van de wereld. Bovendien is het nationale gerecht roggebrood. “In rye we trust” is dan ook de slogan van de Vikings, genaamd Miika, Miko, Mikka, Kalle en Jouni. Het kwintet heeft een goed gevoel voor humor, dat moge duidelijk zijn:
Like many great ideas (and half of the Finnish population), the idea for Kyrö Distillery Company was conceived in a sauna by a group of friends with a shared love of rye whiskey.”
Koskue Gin
Koskue Gin is gebaseerd op de award-winnende Napue Gin. Het productieproces loopt dus grotendeels gelijk. Zestien botanicals geven smaak aan Koskue Gin, terwijl roggealcohol de grondstof vormt. Twaalf botanicals worden gemacereerd en rusten een nacht in de basisalcohol. De smaakmix bestaat naast jeneverbessen ondermeer uit koriander, engelwortel, zeste van citroen, vurenhout, moerasspirea, duindoornbessen, berkenbladeren en veenbessen. De laatste vier zijn de botanicals die handgeplukt worden en die apart macereren in de basisalcohol. De reden? Een garantie op een uniforme smaak.
Het geheel wordt vervolgens te rusten gelegd in een eikenhouten vat. Kyrö Distillery Company gebruikt naar verluidt kleine vaten. Welke vaten exact gebruikt worden, is een goedbewaard geheim. De mogelijkheid bestaat dat Kyrö Distillery Company dezelfde vaten herbruikt als dewelke waar hun whisky op rijpt. In dit geval zou Kyrö gebruik maken van New American White Oak vaten. Het gevolg van rusten op vaten is echter zeer duidelijk: de gin krijgt een prachtige amberkleur mee.
Het eindresultaat is een interessante gin met een pittige touch. Bij het openen van de fles ruik je een vleugje whisky. Puur gedronken, liefst op kamertemperatuur, smaak je een intrigerende blend van een op whisky gebaseerde gin met infusie van eiken vaten. De eiken vaten geven het geheel een vanille-toets, hints van karamel, terwijl in de achtergrond de duindoornbessen en lavendel doorschemeren. Zacht, niet branderig, deze Koskue Gin. Koskue Gin wordt verpakt in een eenvoudige fles met een inhoud van 50 cl. met een alcoholpercentage van 42,6%.
Garnituren & The Perfect Serve
Koskue Gin heeft het voordeel af te stammen van Napue Gin. Napue is een schitterend basisproduct om op eiken vaten te rust te leggen. Mijns inziens is Koskue Gin een spirit die je eerder puur drinkt. Wens je hem toch te mixen, opteer dan voor een neutrale tonic. Ook in een setting met bijvoorbeeld Thomas Henry Tonic Water blijft Koskue Gin de smaak domineren. Het is geen cocktail pur-sang, wel een gin & tonic met ballen. Het romige, zachte, vanille blijft aanwezig. Het bittere van de kinine probeert een balans te zoeken. Deze helt echter snel over naar een sterke en kruidige gin.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Wanneer je een barlepel gebruikt, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes. Meer heeft Koskue Gin niet nodig om te schitteren.
Eindoordeel? Houd je van een kruidige gin & tonic met een harmonieuze Finse balans, kies Napue Gin. Houd je van een contrast, houterige infusie van vanille en karamel, kies voor Koskue Gin. Liefhebber van whisky, drink je Koskue dan puur. Geniale producten, geen twijfel mogelijk!