Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

De samenwerking tussen Barcelona Brands en Xavier Wauters brengt ons bij KAAVA Sparkling Gin Rose. Zowel een witte als een rose-versie zijn recent op de markt gebracht. Beide gins staan in het teken van de cavadruiven. Een uitgesproken smaak, een aangepast productieproces… en dit alles in samenwerking met een van de meest geroemde stokers van de wereld. Weet deze roze KAAVA Sparkling Gin ons te verrassen?

Spaanse gin met Belgische invloeden

KAAVA Sparkling Gin Rose wordt gestookt bij het Spaanse MG Destilerias. Het meest bekende product uit diens portfolio is ongetwijfeld de cultgin Gin Mare. De mediterraanse smaken worden perfect geblend in een koperen ketel in Barcelona wat leidt tot een uitgebalanceerd en kruidig geheel. Kunnen we hetzelfde verwachten van KAAVA Sparkling Gin Rose? Absoluut niet. De basis is helemaal anders… het productieproces is omgegooid; het eindresultaat is een gin die niet binnen de klassieke categorieën past.

Waarom produceren in Spanje? Verse botanicals blijven gevoelige producten. Zelfs gekoeld transport is niet altijd geschikt voor kwetsbare vruchten. Oxidatie en verrotting zouden kunnen leiden tot degratatie van de kwaliteit… en dát is een no go. Intussen is KAAVA Sparkling Gin goed geland in de Belgische middens. Een selectie aan webshops biedt deze sprankelende gins reeds aan.

KAAVA Sparkling Gin Rosé

KAAVA Sparkling Gin Rose

KAAVA Sparkling Gin Rose kent een specifiek productieproces. De basis is immers een wijnalcohol. De cavadruiven Garnacha en Trepat worden gebruikt om de rosé-versie te bekomen. De basisalcohol wordt gerectifieerd naar een pure alcohol van 96% ABV. In de volgende stap macereren ondermeer jeneverbessen en koriander in de basisalcohol. Door toevoeging van water wordt het alcoholpercentage verlaagd tot 40,4%… om vervolgens nog een scheutje expeditielikeur toe te voegen. De finishing touch? Toevoeging van koolzuur om het sprankelende effect te bekomen.

Zal KAAVA Sparling Gin Rose even verrassend zijn als het kleine broertje; KAAVA Sparkling Gin? Bij het openen van de fles, glimlach ik opnieuw. De pshhhh, een typisch geluid dat we kennen van het ontkurken van een fles cava. Echter… ik open een fles gin met een draaidop. Het blijft een leuke ervaring. Op de neus blijft het een zeer zoete gin. Jeneverbessen zijn absoluut niet dominant in dit gegeven, de aanwezigheid van de cavadruiven is overduidelijk merkbaar.

Puur gedronken doet hij zijn naam alle eer aan. Deze KAAVA Sparkling Gin Rose heeft de afdronk van een rosé-wijn. De smaak is aangenaam, niet té sterk. KAAVA Sparkling Gin Rose is puur drinkbaar maar toch verkies ik hem eerder in cocktailvorm. Aangezien ik een liefhebber ben van witte wijn mag het niet verbazen dat mijn voorkeur uitgaat naar de klassieke KAAVA Sparkling Gin. Desalniettemin is de rosé-versie het verkennen waard. KAAVA Sparkling Gin Rosé wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 40,4%.

KAAVA Sparkling Gin Rosé

Garnituren & The Perfect Serve

KAAVA Sparkling Gin Rose is een eenvoudige gin om te mixen. Zowat elke neutrale tonic gaat goed samen met deze fruitige gin. Mijn voorkeur gaat uit naar de Syndrome Velvet Tonic Water, omdat het een niet-dominante tonic is. Het verstoort de smaakmix niet, waardoor je gin-tonic exact weerspiegelt wat de makers van KAAVA Sparkling Gin Rose wensen: een toegankelijke cocktail. Een fruitige geur, veel bubbels en een glas vol smaak.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Voeg vervolgens 4,5 cl. gin toe. Laat daarna 12,5 cl. tonic over de barlepel in het glas stromen. Wees voorzichtig bij het inschenken en vermijd contact tussen ijs en tonic. Zodoende blijft je gin-tonic lekker bruisend. Het geheel afwerken is doodeenvoudig: snij een paarse druif in tweeën en voeg enkele jeneverbesjes toe. Klaar is je gin & tonic, inclusief lichtroze schijn! Verbaas je vrienden met een fruitige combinatie. Zeker een aanrader voor vrienden en familie die niet bekend zijn met zachtere gins.

Eindconclusie? KAAVA Sparkling Gin Rose is een aangename gin. Wie bekend is met het witte broertje weet exact wat hij kan verwachten. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor het witte exemplaar.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties