Met Flemish Gin 20+3 schenken we opnieuw aandacht aan een Belgische small batch premium gin. Flemish Gin 20+3 is een van de weinige premiums die voor de ginhype boven de doopvont gehouden werd. Stokerij De Moor, hoe kan het ook anders, is de geestesvader van deze Vlaamse schone. De cijfers 20+3 verwijzen naar de samenstelling van deze heldere spirit. 23 botanicals geven Flemish Gin 20+3 smaak.
Stokerij de Moor
Stokerij de Moor wordt vandaag gemanaged door de vijfde generatie stokers. Het familiebedrijf staat sinds 1910 garant voor een ruim assortiment aan alcoholische dranken. De oprichter van Stokerij de Moor, Frans, sterft tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij het binnenvallen van België wordt Frans de Moor om het leven gebracht, waarna vrouw en kind het bedrijf verderzetten.
Fast forward naar het einde van de 20ste eeuw. De stokerij wordt volledig gemoderniseerd. Een kleine sprong in de tijd brengt ons naar het magische jaar 2012. De ginhype moet nog toeslaan in onze contreien. Behalve Gordon’s en Hendricks zijn er weinig variaties te vinden in de Lage Landen. Patrick van Schandevijl, vijfde generatie stoker, besluit een small batch premium gin op de markt te brengen. Flemish Gin 20+3 is geboren. Even later verschijnt de “Distiller’s Heart”, ook wel gekend als OriGIN. OriGIN is gebaseerd op speciale cuts, genomen op het hoogtepunt van de smaak.
Flemish Gin 20+3
Flemish Gin 20+3 bevat 23 botanicals. Naast jeneverbessen vinden we de volgende botanicals in de smaakmix: koriander, iriswortel, kaneel, engelwortel, cassia, kardemom,zoethout, steranijs, zeste van citroen, zeste van sinaasappel, staartpeper, paradijszaad, lavendelbloesem, hop, gentiaanwortel, nootmuskaat, duizendblad, rozemarijn, kruidnagel, gember, Johannesbrood en gezegende distel.
De combinatie van planten, wortels, zestes, kruiden en zaden wordt gestookt in batches van 200 à 250 liter. Voor Flemish Gin 20+3 wordt een neutraal graandistillaat gebruikt. Per productie worden zo’n 300 à 360 flessen manueel afgevuld. Elke fles wordt met de hand geëtiketteerd. Flemish Gin 20+3 wordt dubbelgestookt in een koperen alambiek.
Bij het openen van de fles valt de aanwezigheid van zestes duidelijk op, naast een klassieke jeneverbesinfusie. Puur gedronken blijkt deze Oost-Vlaamse gin een mooie harmonie voort te brengen. Ondanks het hoge alcoholpercentage drinkt Flemish Gin 20+3 zacht af. De combinatie van floraliteit (lavendelbloesem en paradijszaad) met infusie van zestes is ronduit schitterend. Flemish Gin 20+3 wordt gebotteld in flessen van 70 cl bij een alcoholpercentage van 46%.
Garnituren & The Perfect Serve
De combinatie van botanicals is uitzonderlijk te noemen. Een mix van kruidig met floraal en citrusy is altijd een bijzonder gegeven. Ofwel lukt het… ofwel is het een volledige flop. Stokerij de Moor, met ruim een eeuw aan ervaring, heeft de balans gevonden. Om deze balans niet helemaal overhoop te halen, kies ik voor een neutrale mixer. De voorkeur gaat uit naar een Aqua Monaco Tonic Water. Heerlijk zacht, verfrissend en verfijnd. We zijn helemaal fan van deze Vlaamse schone.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door het gebruik van de barlepel houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met een staafje zoethout, staartpepertjes en enkele jeneverbesjes. Het geeft een mooie touch aan je cocktail, zonder de smaakmix te beïnvloeden.
Eindconclusie? Flemish Gin 20+3 is een all-rounder, spreekt een breed publiek aan. Niet overdreven floraal, juist goed om zich te onderscheiden van klassieke droge gins. Zeker het proberen waard!