Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Ferdinand’s Saar Dry Gin is een combinatie van 30 botanicals. De Duitse distilleerderij Avadis maakt een kunstwerk van de uitgebreide selectie aan kruiden. De toevoeging van Riesling wijn zorgt voor een smaakexplosie. Weinig stokers slagen erin om zoveel botanicals in een mooie balans te krijgen. Een combinatie van zachte florale tonen met de klassieke smaak van wijn… op basis van een neutrale graanalcohol. Een rollercoaster aan smaken!

Saarbrücken

Ferdinand’s Saar Dry Gin kent zijn oorsprong in de streek van Saarbrücken. De Moselstreek is geroemd om zijn uitstekende wijnen. Per toeval ligt hier ook de wijngaard van een van de oprichters. Dankzij de rijke grond, barstensvol mineralen, krijg je dranken van uitstekende kwaliteit. Het gros van de botanicals wordt overigens in deze streek geteeld. De gebruikte botanicals zijn overigens handgeplukt.

Deze Duitse gin hoort een reflectie te zijn van de lokale smaken. De samenwerking tussen de stokerij en een lokaal wijnhuis biedt een prachtige opportuniteit. Het wijnhuis kent een geschiedenis van bijna drie eeuwen, terwijl de stokerij bijna twee eeuwen meegaat. De stokerskennis van zoveel generaties is goed bewaard gebleven, getuige de kwaliteit van Ferdinand’s Saar Dry Gin.

Ferdinand's Saar Dry Gin

Ferdinand’s Saar Dry Gin

Het geheel start met de productie van een basisalcohol, op basis van zelfgeteeld graan. Vervolgens wordt de graanalcohol licht aangelengd, waarna de 30 botanicals toegevoegd worden. Niet alleen wordt Ferdinand’s Saar Dry Gin klassiek gestookt… ook wordt via de distilleerkolom een extra infusie van botanicals gedaan. De combinatie van beide methoden komt weinig voor.

Binnen de smaakmix zitten ondermeer de volgende botanicals: jeneverbessen, sleedoornbessen, rozebottel, rozenblaadjes, engelwortel, gember, koriander, amandelschilfers, tijm, hop, lavendel en zestes van citrusvruchten. Een ongelooflijk complete en tevens complexe mix. Na afloop van het distilleren, wordt er een precies afgemeten hoeveelheid aan Schiefer Riesling toegevoegd. Deze halfzoete Riesling geeft een fruitige toets aan Ferdinand’s Saar Dry Gin.

Puur gedronken is Ferdinand’s Saar Dry Gin een bijzondere beleving. Je mond vult zich met een zachte smaak van een sterke likeur. De smaak doet terugdenken aan een sterke, fruitige witte zijn. Nog geen seconde later slaan de botanicals toe. Als een donderslag bij heldere hemel nemen alle kruiden het genadeloos over. Een smaakexplosie, een sensatie. “Wauw” is het enige gepaste woord om te omschrijven wat Ferdinand’s Saar Dry Gin teweeg brengt.

Ferdinand’s Saar Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 44%. Het alcoholpercentage ligt redelijk hoog en geeft de gin meteen een stevige body. Bovendien wordt de fles verpakt in een speciaal dun papier. Het doet me een beetje terugdenken aan het verpakken (verbergen?) van sterke dranken in Amerika. Ferdinand’s Saar Dry Gin heeft ook een aparte manier van openen. Je moet Ferdinand’s Saar Dry Gin namelijk ontkurken, alvorens je hem kunt serveren. Een knipoog naar de rijke geschiedenis van de wijnstreek.

Ferdinand's Saar Dry Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Ferdinand’s Saar Dry Gin gaat uitstekend samen met Fever-Tree tonics. Wat mij betreft kan je twee kanten uit. Ofwel kies je voor de Fever-Tree Mediterranean Tonic Water en ga je het kruidige accentueren. Anderzijds kan je kiezen voor Fever-Tree Premium Indian Tonic Water, om zodoende het florale te gaan onderlijnen. Beide tonics staan je toe om een fruitige en kruidige geur in het glas te behouden. Ik kies vandaag voor de neutrale tonic, want ik wil de mooie balans behouden tussen de gebruikte botanicals, de tonic en Ferdinand’s Saar Dry Gin.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Ik gebruik de barlepel om de gin-tonic lekker bruisend te houden. Fever-Tree Mediterranean Tonic Water combineer ik het liefst met wat tijm en enkele jeneverbesjes. Fever-Tree Premium Indian Tonic Water combineer ik met een orange wheel, enkele jeneverbesjes en een steranijs. Het geeft een prachtige touch aan je glas. Zowel de kleur als de specifieke geur geeft je gin & tonic een extra dimensie.

Eindoordeel? Sowieso op het lijstje van de herhaalaankopen. De rieslingdruiven maken van deze gin een unieke beleving. Het is een smaakbom. Dertig botanicals klinkt veel… maar het is een homogene drank. De balans zit goed. Zéker aan te raden!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties