Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Elephant Gin is een geestesdrank met een hart en een ziel. Naast een fantastische smaak, schuilt er ook een mooi verhaal achter deze Duitse schone. Een artisanaal product, gemaakt met de beste botanicals… waarvan 15% van de winst geschonken wordt aan een goed doel. De olifant, mascotte van deze gin, is immers een beschermde diersoort. Door het ondersteunen van de Big Life Foundation wordt 800.000 hectare aan wildernis beschermd in Oost-Afrika. Elephant Gin is zacht, zowel qua smaak als qua insteek. Thumbs up!

Elephant Gin

Gin met een hart uit Hamburg

Hamburg is een Duitse metropool en de op één na grootste stad van het land. Bovendien is Hamburg Duitsland’s belangrijkste havenstad, gelegen nabij de revier Elbe. Nabij Hamburg zijn Robin en Tessa Gerlach erin geslaagd passie en werk te combineren. De voorliefde van gin zorgt ervoor dat het duo samen met de Brit Henry Palmer Elephant Gin lanceren.

Big Life Foundation

Big Life Foundation wordt in september 2010 opgericht door fotograaf Nick Brandt en Richard Bonham. Intussen heeft Big Life honderden Maasai boswachters in dienst, met meer dan 40 permanente wachtposten, 13 voertuigen en luchtsurveillance. In totaal beschermt het team van Big Life Foundation maar liefst 800.000 hectare in het Amboseli-Tsavo-Kilimanjaro ecosysteem in het oosten van Afrika.

Satao Gin

Elephant Gin

Elephant Gin gebruikt hoogwaardige en exotische botanicals als smaakmakers voor zijn product. Alle ingrediënten worden handgeselecteerd. De flessen zijn op maat gemaakt, de fles afgesloten met kurk. De kwaliteit van het productieproces wordt gegarandeerd door te stoken in kleine batches. Vandaar de vermelding handcrafted London Dry Gin op de verpakking. De botanicals macereren 24 uur in de basisalcohol, waarna de gin gestookt wordt in een kleine koperen ketel. Per batch worden slechts 800 flessen afgevuld.

Om een unieke smaak te bekomen, worden vrij ongewone botanicals gebruikt zoals Baobab, Buchuplant, Afrikaanse Wormwood en Devil’s Claw. Klassieke botanicals als jeneverbes, gember, vlierbloesem en zeste van sinaasappel maken ook deel uit van de smaakmix. Niet veel ginproducenten wagen zich eraan, maar in dit exemplaar vinden we ook appel terug.

Puur gedronken is Elephant Gin een streling voor de smaakpapillen. Fijne smaken, heerlijk in balans. De 14 botanicals zijn perfect op elkaar afgestemd. Zachtzoet, een tikje kruidig… een afdronk met noten van zeste van citrus en de pittigheid van zwarte peper. Elephant Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een stevig alcoholpercentage van 45%. Deze review is gebaseerd op de batch “Mazithe”; fles 243. Elephant Gin geeft elke batch een eigen identiteit, vernoemd naar een dier dat momenteel geholpen wordt. Elk etiket wordt met de hand geschreven en genummerd, authenticiteit ten top.

Opgelet: speciaal voor de Benelux-markt heeft het team rond Elephant een nieuwe naamgeving geïntroduceerd. Elephant is in onze contreien verkrijgbaar onder de merknaam Satao Gin. Het recept blijft onveranderd. Satao is een eervolle verwijzing naar één van de grootste olifanten gespot in de Keniaanse savanna. Een prachtig dier met bijzonder imposante slagtanden.

Elephant Gin; London Dry style

Elephant Gin is er eentje van het type London Dry. London Gin omschrijft de manier van verwerken van ethylalcohol. De ethylalcohol gebruikt in een London Dry Gin moet van hogere kwaliteit zijn dan de minimumstandaard. Het aandeel methanol in ethylalcohol mag niet hoger bedragen dan 5 gram per hectoliter van 100% van het volume alcohol. Het minimum alcoholpercentage van het afgewerkte product bedraagt 37,5. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter.

Elephant Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Elephant Gin is een zachte gin. Ik serveer hem graag met een neutrale tonic. Zowel 1724 Tonic Water als Aqua Monaco Tonic Water zijn geschikte mixers voor deze cocktail. De gin-tonic zal zacht smaken, de florale en citrusy toetsen zullen bovendrijven. Het geheel blijft lekker gebalanceerd. Opnieuw een zomerste cocktail, zowel geschikt voor dames als voor heren. Zoet in de mond, met een zachte afdronk met tonen van appel. Een toppertje.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen tonic en ijs te vermijden, om zodoende je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met wat gekneusde jeneverbesjes en een schijfje appel. Het geheime ingrediënt uit Elephant Gin geeft het geheel een leuke touch.

Eindconclusie? Een van de toppers uit mijn collectie. Echt de moeite waard, een must-have!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties