Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Satao Gin is een geestesdrank met een hart en een ziel. Tot enkele maanden geleden kende inmijnend België Satao Gin als Elephant Gin. Speciaal voor de Benelux-markt heeft het team rond Elephant een nieuwe naamgeving geïntroduceerd. Het recept blijft onveranderd: naast fantastische smaak, schuilt er ook een mooi verhaal achter deze Duitse schone. 15% van de winst geschonken wordt aan een goed doel. De olifant, mascotte van deze gin, is immers een beschermde diersoort. Door het ondersteunen van de Big Life Foundation wordt 800.000 hectare aan wildernis beschermd in Oost-Afrika. Elephant Gin is zacht, zowel qua smaak als qua insteek.

Satao Gin

Satao

De naamgeving van Satao Gin brengt ons naar een prachtige Keniaanse olifant. Het in 2014 overleden dier was één van de grootste olifanten in de Afrikaanse savanna. Satao was bijzonder omdat zijn slagtanden bijna tot de grond reikten. Imposant, prachtig… en helaas vergiftigd door stropers. In tijden van milieubewustzijn is het niet verkeerd om stil te staan bij dergelijke domme tragedies. Winstbejag op ivoor of walvisolie moet ophouden.

Big Life Foundation

Big Life Foundation wordt in september 2010 opgericht door fotograaf Nick Brandt en Richard Bonham. Intussen heeft Big Life honderden Maasai boswachters in dienst, met meer dan 40 permanente wachtposten, 13 voertuigen en luchtsurveillance. In totaal beschermt het team van Big Life Foundation maar liefst 800.000 hectare in het Amboseli-Tsavo-Kilimanjaro ecosysteem in het oosten van Afrika. De aanwezigheid van dergelijke projecten is noodzakelijk in Afrika om de fauna en flora te beschermen.

Elephant Gin

Satao Gin

Satao Gin gebruikt hoogwaardige en exotische botanicals als smaakmakers voor zijn London dry gin. De botanicals worden met de hand geselecteerd. Satao Gin is eigenlijk niet meer dan Elephant Gin in een ander jasje. Dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van deze small batch premium gin. De botanicals macereren 24 uur in de basisalcohol, waarna de gin gestookt wordt in een kleine koperen ketel. Per batch worden slechts 800 flessen afgevuld.

Om een unieke smaak te bekomen, worden vrij ongewone botanicals gebruikt zoals Baobab, Buchuplant, Afrikaanse Wormwood en Devil’s Claw. Een combinatie van Afrikaanse infusies zorgen – in combinatie met klassieke botanicals, zorgt voor een zachte afdronk. Grondstoffen met westerse achtergrond zijn bijvoorbeeld: jeneverbes, gember, vlierbloesem, zeste van sinaasappel en appel.

Puur gedronken is Satao Gin een streling voor de smaakpapillen. Fijn en buitengewoon gebalanceerd. De 14 botanicals zijn perfect op elkaar afgestemd. Zachtzoet, een tikje kruidig… een afdronk die hint naar zeste van citrus en de pittigheid van zwarte peper. Satao Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 45% ABV. Deze review is gebaseerd op de batch “Nsliacou”; fles 025. Satao Gin geeft elke batch een eigen identiteit, vernoemd naar een dier dat momenteel geholpen wordt. Elk etiket wordt met de hand geschreven en genummerd, authenticiteit ten top.

Satao Gin; London Dry style

Satao Gin is er eentje van het type London Dry. London Gin omschrijft de manier van verwerken van ethylalcohol. De ethylalcohol gebruikt in een London Dry Gin moet van hogere kwaliteit zijn dan de minimumstandaard. Het aandeel methanol in ethylalcohol mag niet hoger bedragen dan 5 gram per hectoliter van 100% van het volume alcohol. Het minimum alcoholpercentage van het afgewerkte product bedraagt 37,5. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter.

Satao Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Satao Gin is van oorsprong uit een zachte gin. Wegens het zachte karakter, opteer ik graag voor een neutrale mixer. Aqua Monaco Tonic Water is een geschikte partner voor deze Duitse gin. De cocktail zal zacht smaken, de florale en citrusy toetsen komen bovendrijven. Het geheel blijft lekker gebalanceerd. Opnieuw een zomerste cocktail, zowel geschikt voor dames als voor heren. Zoet in de mond, met een zachte afdronk met tonen van appel. Een toppertje.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen tonic en ijs te vermijden, om zodoende je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met wat gekneusde jeneverbesjes en een schijfje appel. Het geheime ingrediënt uit Elephant Gin geeft het geheel een leuke touch.

Eindconclusie? Een van de toppers uit mijn collectie. Echt de moeite waard, een must-have! Satao Gin is overigens in 2018 nog bekroond met de gouden medaille op de World Spirits Award 2018. Wederom een bevestiging van de uitstekende smaak en kwaliteit van deze geestesdrank uit Hamburg. Satao Gin is een spirit met hart en ziel – zo drinken we ze graag!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties