Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Elckerlijc Silver Edition Gin is een relatief onbekende gin in de Belgische gin-wereld. Om het 25-jarige jubileum van zijn restaurant te vieren, brengt grillmaster Peter de Clercq een eigen gin uit. Met eekhoorntjesbrood als een bijzondere botanical kunnen we niet anders dan nieuwsgierig zijn! Enkel te vinden in het eigen winkeltje Lecker uit Elckerlijc en in Restaurant Elckerlijc. Met Restaurant Elckerlijc staat de Clercq alvast in de Michelin Gids 2018 met een bestekje. “De geur van de grill laat u niet los”… benieuwd of Elckerlijc Silver Edition Gin ons ook kan betoveren!

Elckerlyc Silver Edition Gin

Peter de Clercq

Peter de Clercq brengt 25 jaar keukenervaring op de plank. De kickstart komt in 2003, wanneer hij de titel van wereldkampioen barbecue weet binnen te rijven. Niet veel later volgen diverse optredens op TV, gevolgd door de publicatie van barbecue kookboeken. Naast Restaurant Elckerlijc is recent een winkeltje geopend met de klinkende naam “Lekker by Elckerlijc”. Het aanbod is uitgebreid: bieren, honing, charcuterie… en gin.

Restaurant Elckerlijc

Restaurant Elckerlijc is een gerenommeerd vleesrestaurant in Maldegem. De côte à l’os is hét gerecht bij uitstek om de smaakpapillen te verwennen. Prachtig gedresseerde borden… en het vlees wordt geserveerd op een manier die meatlovers doet watertanden. Zacht, mals, smaakvol… een lichte rook-toets. Vanbinnen saignant tot bleu… wat kunnen we ons nog meer wensen? Lekkere hapjes als amuse, een uitstekende crème brûlée. Hier bestaat maar één woord voor: genieten.

Wat heeft de Michelin Gids 2018 hierover te vertellen? “Het vlees is ronduit geweldig”. We kunnen het enkel beamen. Het gebruik van houtsnippers geeft diverse smaakinfusies aan het prachtige vlees. Het kader is prachtig. Wie houdt van een lekker stukje vlees, moet zeker eens passeren in Maldegem!

Elckerlyc Silver Edition Gin

Elckerlijc Silver Edition Gin

Elckerlijc Silver Edition Gin heeft een bijzondere line-up aan botanicals. Als eerste natuurlijk het eekhoorntjesbrood. Een prachtige smaakvolle paddestoel, vooral gebruikt in de Duitse, Poolse en Italiaanse keuken. De volledige lijst aan botanicals is niet vrijgegeven, maar naast jeneverbessen bevat Elckerlijc Silver Edition Gin ondermeer: jeneverbessen, sleedoornbessen, struikheide, vlierbloesem, hulstbes, waterpeper, zevenblad, en mispel.

Bij het openen van de fles, krijg je een klassieke droge geur voorgeschoteld. Pas bij het puur drinken worden we helemaal geprikkeld. Wat een bijzondere smaak! De infusie van eekhoorntjesbrood komt echt doorschemeren. Niet als ondertoon, maar lekker prominent aanwezig. Fijn en verfijnd, zoveel is zeker. Een van de weinige gins die me puur echt heeft kunnen verbazen. Elckerlijc Silver Edition Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40% ABV.

Elckerlyc Silver Edition Gin

Garnituren & The Perfect Serve

We hebben moeite om Elckerlijc Silver Edition Gin te matchen aan een geschikte tonic. Het bijzondere aroma van de paddestoelen wordt immers naar de achtergrond verwezen door de bittere tonen van de kinine. Uiteindelijk belanden we terug bij een klassieke Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Gearomatiseerde tonics zijn eigenlijk helemaal uit den boze in dit geval.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 6 cl. gin in. Vandaag gebruiken we een hogere dosis, om de smaak van de gin te behouden in onze cocktail. Voeg vervolgens 12,5 cl. tonic toe. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Gezien de bijzondere botanicals, kiezen we voor een beperkte smaakinfusie. Door gebruik te maken van pink pepper en staartpeper, veranderen we de smaak van de gin-tonic niet.

Eindconclusie? Puur gedronken een aangename verrassing. In een gin-tonic mist Elckerlijc Silver Edition Gin toch wel een beetje body. Zowel tegen een neutrale mixer als tegen een Fever-Tree Mediterranean heeft Elckerlijc Silver Edition Gin het moeilijk.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties