Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Daffy’s Gin is een relatief nieuwe speler op de markt. Deze gin uit Schotland haalt zijn inspiratie uit Europese botanicals, aangevuld met Libanese munt. Een volle smaak, punchy, met relatief hoog alcoholpercentage. Daffy’s Gin overtuigt al snel de jury van de International Spirit & Wine Competition en behaalt een gouden medaille in 2015. Ik begrijp meteen waarom :-)!

Chris Molyneaux en Mignonne Khazaka

Het verhaal van Chris Molyneaux en Mignonne Khazaka begint in 2011. Chris en Mignonne hebben ruim drie jaar nodig om hun recept te perfectioneren. Gedurende dit proces worden maar liefst 400 spraakwaters gestookt. Een karrevracht aan notitieboekjes met tasting notes verder, wordt het juiste recept gevonden. Eind 2014 wordt Daffy’s Gin naar de markt gebracht.

Al op jonge leeftijd bouwt Chris een interesse op in het stoken van alcohol. Op 17-jarige leeftijd volgt hij een stage in een Franse wijngaard. Vervolgens bezoekt Chris diverse destilleerderijen en ontmoet hij onderweg zijn vrouw Mignonne. De passie voor stoken wordt groter, met interesse in whisky, grappa, en andere geesthoudende dranken… tot het besef komt dat er nog plaats is voor een goede gin.

Daffy's Gin

Daffy’s Gin

Het productieproces van Daffy’s Gin is complex te noemen. De startbasis is een Franse graanalcohol, waaraan diverse Europese botanicals toegevoegd worden. Engelwortel uit België. Iriswortel uit Marokko. Jeneverbessen en koriander uit de Balkanstaten. Zeste van limoen en citroen uit Spanje. Kaneel (cassia bark) uit Maleisië. En last but not least… munt uit Libanon. Hier komen de roots van Mignonne Khazaka om de hoek kijken. Het is Mignonne’s vader die de munt uit Libanon ter beschikking stelt. Deze munt wordt geteeld in de Bekaa vallei. Libanese munt is verwant met Franse munt en geeft de gin een uitgesproken lange afdronk.

Elke productiebatch bestaat (voorlopig?) uit 2.500 flessen. Daffy’s Gin maakt gebruikt van een koperen ketel van 10.000 liter. Deze gigantische ketel heeft dus een capaciteit van ruim 10.000 flessen. Ondanks de hoge capaciteit wordt nog steeds in kleine batches gestookt. De ketel is eigendom van een derde partij. Chris Molyneaux overziet het volledige productieproces. Het macereren van de botanicals duurt meerdere dagen, het destilleren maar liefst 9 uur. Daffy’s Gin is een product van tweevoudige destillatie (eerst de basisalcohol, dan de botanicals).

Bij het openen van de fles tref je een relatief neutraal aroma. Jeneverbessen komen om de hoek, de Libanese munt blijft achterwege. Puur gedronken krijg je het body van Daffy’s Gin voorgeschoteld. Het zijn vooral de aarse smaken van iriswortel, koriander en engelwortel die domineren. Het aardse ebt op het einde weg, waarbij de citrustonen zachtjes doorkomen. Munt is aanwezig, maar neemt geen prominente positie in het smaakpalet in. Het alcoholpercentage van Daffy’s Gin is trouwens 43,4%. Een bijzonder percentage, relatief hoog, maar volgens de makers noodzakelijk om een goede balans te vinden tussen smaak en punch.

Daffy's Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Daffy’s Gin heeft een stevig karakter. Het hogere alcoholpercentage kan tegen een stootje. Daarom durf ik hem aan te vullen met een Syndrome Velvet tonic. Deze Belgische tonic smaakt beduidend zacht en zal je cocktail niet gaan overheersen. De perfect serve met citroen en munt doet je terugdenken aan een mojito. Mijns inziens terecht. Het geeft een zeer frisse, zomerse smaak. De aardse tonen worden naar de achtergrond verwezen, citrus gaat domineren… een waar festijn!

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Pers een partje citroen uit over de ijsbal. Schenk 4,5 cl. Daffy’s Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel glijden. Door de barlepel te gebruiken, behoud je de bubbels in je tonic. Een sprankelende gin-tonic smaakt altijd beter! Om het geheel af te werken: voeg twee partjes citroen toe. Kneus wat muntblaadjes en versier het glas met een takje munt… et voilà, een zachte gin & tonic met een citrusafdronk.

Eindconclusie? Een correcte gin. In de gin & tonic vind je een uitgesproken citrussmaak, met een mooie balans. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Daffy's Gin Manor Racing Edition

Daffy’s Gin Manor Racing Edition

Motorsport is my religion. Ik heb een hart voor autosport. Ik heb het genot gehad de wereld te mogen rondreizen met de autosportkaravaan. Een gin met een Formule 1 achtergrond? Die moét ik proberen! Daffy’s Gin Manor Racing Edition heeft zich intussen een weg gebaand naar mijn collectie. Het bijhorende hi-ball glas staat klaar… zet de ijsblokken koud! Deze review volgt volgende week ;-).

 

One Response so far.

  1. Daphny schreef:

    Leuke review! Smaakt naar meer.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties