Beefeater Gin is eigendom van de Franse drankgigant Pernod Ricard. Beefeater is wat je een klassieke Britse spirit kunt noemen. Gestookt op een neutrale graanalcohol, zoals het een klassieke London dry betaamt. De naamgeving is uiteraard afkomstig van de gelijknamige bewakers met de hoge muts – ook gekend als Yeomen Warders. Bijzonder? Neen. Wat is Beefeater Gin dan wel? Doorsnee, op z’n best.
Pernod Ricard
Larios Gin wordt op de markt gebracht door het Franse Pernod Ricard. De drankgigant staat in onze contreien gekend om zijn Pernod Anise en Ricard Pastis. Pernod Ricard is ’s wereld tweedegrootste producent van spirits en wijn. Andere bekende producten uit de merkportolio zijn bijvoorbeeld Absolut Vodka, Tia Maria, Malibu rum, Ballentine’s whisky, Mumm champagne en Beefeater Gin. Leuk weetje? Het bedrijf is opgericht als absint destilleerderij in Zwitserland in het jaar 1797 door Henri-Louis Pernod.
Beefeater Gin – limited edition movie awards
In 2016 wordt de geest van London gevangen in een fles. Pernod Ricard lanceert een Beefeater Gin met als thema de movie awards. De Union Jack geeft de fles een prachtige rood-blauwe kleur. Het exemplaar dat vandaag dienst doet als model, is afkomstig uit een Egyptische taks-free shop. Het betreft wel degelijk een gelimiteerde uitgave, echter is niet bekend hoeveel flessen Beefeater Gin uiteindelijk verdeeld heeft met dit Britse plunje.
Beefeater Gin
Beefeater Gin gaat pas in 1987 over naar Franse handen, na de verkoop van de Burrough-familie aan het Franse concern Pernod Ricard. Beefeater wordt gestookt in London op klassieke wijze. Leuk weetje: in totaal zijn er in 24 stokers op Londen’s grondgebied. Het Britse merk behoort intussen tot de supereeuwelingen. Beefeater is namelijk opgestart in het jaar 1863.
Negen botanicals geven Beefeater Gin zijn droge karakter. Naast jeneverbessen vinden we ondermeer engelwortel, korianderzaad, zaad van engelwortel, zoethout, amandelen, iriswortel, zeste van sinaasappel en zeste van citroen in de smaakmix. De botanicals macereren goed 24 uur in de basisalcohol alvorens het stookproces begint. Hiermee worden de oliën opgevangen en krijgt de gin smaak. Het distillatieproces duurt vervolgens zo’n 8 uur, waarna het versneden wordt met zuiver water.
Zowel bij het openen van de fles, als bij het puur proeven, krijg je een klassieke droge gin voorgeschoteld. Geen bijzonderheden. Gewoon… gin. Alwaar Tanqueray nog wat extra karakter heeft, is Beefeater een klassieke, neutrale en droge gin. Beefeater Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. en 1 liter met een alcoholpercentage van 40% ABV. Heb je het geluk om een Amerikaanse versie aan te treffen, mag je je gelukkig prijzen. De Amerikaanse Beefeater Gin brengt namelijk een steviger alcoholpercentage naar je cocktail met maar liefst 47% AVB. 47% AVB is overigens een gangbare sterkte in de Verenigde Staten. Beefeater Gin is beschikbaar in ruim 100 landen.
Garnituren & The Perfect Serve
Een klassieke gin vraagt voor een neutrale mixer. Wij kiezen vandaag voor een AQ Aqua Monaco Tonic Water. Geserveerd met wat zeste van citroen… en je hebt een old-skool gin-tonic. Waar tref je deze combinatie aan? Als gin-tonic van het huis op een doorsnee brasserie. In het glas ruik je de aanwezigheid van zestes en een lichte hint van de kruidige wortels. Correct, dat is de juiste omschrijving.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Dankzij de barlepel blijft je gin-tonic lekker bruisend. Om af te werken, een lemonwheel, wat jeneverbessen en enkele zaadjes kardemom… en klaar is kees. Een eenvoudige serve.
Eindconclusie? Ben je een echte liefhebber van gin, dan is dit niet het product dat je zoekt. De value for money is aanvaardbaar, maar liefhebbers kiezen ongetwijfeld voor small-batch premiums.