Aviation Gin is een van de eerste “nieuwe stijl” gins, een destillaat waarbij niet enkel jeneverbes naar de voorgrond treedt. Aviation vierde recent zijn 100-jarig bestaan… tenminste, als cocktail. In 1916 was de Aviation cocktail op zijn minst vernieuwend te noemen. Gin, maraschinolikeur en een beetje vers citroensap – het recept van barman Hugo Ensslin te Hotel Wallick in het dan nog pittoreske New York. Aviation Gin is een ode aan dit Amerikaanse recept. Een zesty smaakje zit mee aan de basis en geeft het geheel een frisse tint, om te counteren tegen de zware smaken van kardemom.
Partnerschap tussen stokers en barmannen
Ryan Magarian wordt op een feestje in 2005 een gin-tonic aangeboden. Een zomerse variant. Verbaasd door de minder dominante présence van jeneverbessen, ziet hij onmiddellijk mogelijkheden. Magarian heeft een interesse in cocktails geshaked voor het jaar 1920 – net voor de start van de Prohibition. In deze cocktails staat het destillaat steeds centraal zonder gemaskeerd te worden door andere toevoegingen.
Christian Krogstad richt House Spirits Distillery in Portland op. Krodstad wilt een droge Amerikaanse gin doen herleven. Het grote probleem? Wegens de Prohibition weet niemand hoe een klassieke droge Amerikaanse gin smaakt. Wanneer Krogstad en Magarian elkaar ontmoeten, start een uniek partnership tussen mixoloog en stoker. Na een dertigtal combinaties te testen, wordt een gouden mélange gevonden. Zeven botanicals worden uiteindelijk weerhouden voor Aviation Gin. Aviation Gin is gemaakt om gebalanceerd en smooth te zijn. In staat om een gin-tonic body te geven of zijn mannetje te staan in een cocktail.
Ryan Reynolds
Hollywoodacteur Ryan Reynold wordt in februari 2018 het nieuwe gezicht van Aviation Gin. Een top-20 verdiener in de Amerikaanse filmindustrie brengt Aviation Gin in de spotlights. Niet alleen wordt Reynolds het nieuwe gezicht, hij neemt eveneens een participatie in het bedrijf. Het verhaal wilt dat Reynolds zijn investeringsbeslissing maakte net nadat hij Aviation Gin voor het eerst proefde. “Als je denkt dat alle gins hetzelfde smaken, maak je een fout”, aldus Reynolds. Ik kan hem enkel gelijk geven. Nóg een believer!
Aviation Gin
Naast twee klassiekers, jeneverbes en coriander, bevat Aviation Gin nog vijf andere botanicals. Aardse smaken worden verder verfijnd door kardemom, terwijl zeste van sinaasappel zorgt voor een aangename citrusy taste. De rijke florale smaak is te wijten aan het gebruik van botanicals zoals lavendel en het Indische Sarsaparilla. Het geheel zorgt voor een frisse maar tevens spicy kantje.
Bij het openen van de fles overmant een kruidige infusie je reukorgaan. Puur gedronken laat Aviation Gin een diepe indruk na. Effectief smooth. Zacht in zijn afdronk. Aards, licht kruidig. De kardemom heerst en beheerst. De floraliteit van de lavendel doet je even wegdromen. Een van de betere gins. Je kan hem puur serveren, liefst op kamertemperatuur. Wat een aangename verrassing, dit Amerikaans pareltje. Aviation Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 42%. Leuk detail: de knipoog naar de vliegtuigindustrie zit in twee details vervat. Het logo bestaat uit een vliegtuig aangedreven met propeller. De schroefdop is afgewerkt met “gripkanten”. Een typische afwerking zoals je terugvindt op cockpitinstrumenten, zodat je vingers niet van het instrument glijden.
Garnituren & The Perfect Serve
Aviation Gin laat zich eenvoudig blenden. Het spicy en citrusy karaktertje match je het best met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Verfijnd, zacht, aangenaam. Doorgaans ben ik geen fan van Amerikaanse gins, maar Aviation kan me bekoren. Het is inderdaad een gin met een hart.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om de gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes, wat kardemomzaadjes en zeste van sinaasappel. Zodoende leg je de accenten op de belangrijkste botanicals, zonder de smaakmix te verstoren.
Eindconclusie? Hij verdient een plekje in mijn kast.