De Italiaanse gin special van Theperfectserve.be.

Niet alleen België heeft een uitgebreide selectie aan goede gins; heb je al kennis gemaakt met Italiaanse gin? In deze special blikken wij terug op recente reviews van Italiaanse spraakwaters. De streken rond de gebergtes (Dolomieten) en meren (Como) brengen enkele schitterende producten voort. We zetten ze even voor u op een rijtje in deze Italiaanse gin special. De volgende provincies hebben een plaatsje veroverd in ons hart met hun voornamelijk kruidige geestesdranken: Lombardije, Sardinië, Bolzano (Zuid-Tirol), Veneto en Piemonte. In totaal komen tien Italiaanse schoonheden aan bod.

Bacûr Gin – distilled dry gin

Bacûr Gin neemt ons mee naar het noord-oosten van Italië. In de provincie Veneto wordt deze ruwe diamant gedestilleerd door Bottega SpA. Het bedrijf mag zich intussen bijna tot de eeuwelingen rekenen. Bacûr Gin is een fluweelzachte citrusgin met infusie van salie. Een aantrekkelijke verpakking, de prachtige koperen fles, maakt het compleet. Elegance is when the inside is as beautiful as the outside. Bacûr Gin is meteen onze favoriete Italiaanse gin! Lees meer…

Website: http://www.bottegaspa.com

Bottega Bacur Gin

Dol Gin (Hoffbrennerei Zu Plun Gin Dolomity Dry)

Het geheime recept is opgesteld in samenwerking met de lokale apotheker. Wanneer mogelijk, worden klassieke gin-botanicals vervangen door lokale varianten uit dezelfde familie. Wanneer een botanical niet in het wild voortkomt, wordt gezocht naar alternatieve kruiden met dezelfde smaakeigenschappen. In totaal heeft Florian Rabanser twee jaar nodig om het recept op punt te zetten. Puur gedronken is Dol Gin bijzonder lekker. Kruidig in de mond. Een volle, warme smaak. Wat een leuk einde: een pikante afdronk door de gemalen peper. Lees meer…

Website: http://www.zuplun.com

Dol Gin

Gin del Professore Madame

Gin del Professore Madame is een eerbetoon aan vergeten Italiaanse spirits. In Gin del Professore Madame vind je namelijk een reeks 16  hoogkwalitatieve Italiaanse botanicals terug. Deze gin “à la Madame” is een gebalanceerde blend van jeneverbessen, vanille, wilde roos, anijs zeste van citroen en sinaasappel, boerenwormkruid, kurkuma, cassia bark, kaneel, en enkele andere kruiden. Gin del Professore Madame wordt koud gestookt, telkens in batches van ongeveer 3.000 flessen. Lees meer…

Website: http://www.jerrythomasproject.it

Gin del Professore Madame

Gin del Professore Monsieur

Gin del Professore Monsieur wordt gestookt op basis van het bathtub principe. Het bathtub principe vertrekt vanuit het standpunt dat je enkel een bad nodig hebt om een goede spirit te brouwen. De botanicals worden koud geinfuseerd met de smaken van de botanicals. De basisalcohol, met infusie van jenerbessen uit Toscane en Umbrië, krijgt het gezelschap van twaalf botanicals. Bijzonder is dat Gin del Professore Monsieur niet gefilterd wordt, waardoor de amberkleur behouden blijft. De “echte” kleur van het destillaat blijft dus aanwezig. Lees meer…

Website: http://www.jerrythomasproject.it

Gin del Professore Monsieur

Giniu Gin

Bij het openen van de fles merk je onmiddellijk het krachtige aroma van de jeneverbessen. Het prikkelt het reukorgaan. Daarna speur je toetsen van mirte en curry. Puur gedronken, word je op snelheid gepakt door de kruidige mengeling. Ondanks dat Giniu Gin “maar” 40% alcoholpercentage kent, vult je mond zich met een warme gloed. Venkel, tijm en curry verwijzen de citrustoetsen naar de achtergrond. Lees meer…

Website: www.silviocarta.it

Giniu Gin

Malfy Gin, con limone

Bij het openen van de fles, tref je een prachtig zoet-zuur aroma. Het doet wat terugdenken aan limoncello. Niet verwonderlijk, gezien de dominante aanwezigheid van citroen. Zuur, omdat de citrus toch prikkelt. Puur gedronken, bijt de gin een beetje. Toch blijft er geen “warme” afdronk hangen. Op kamertemperatuur is dit een aangename gin. Bovendien eentje die qua smaak een bijzonder groot onderscheidend vermogen heeft. Lees meer…

Website: www.malfygin.com

Malfy Gin

Marconi 46 Gin

De ranke hals van de fles maakt het moeilijk om de geuren goed op te nemen. Puur gedronken volgt een smaakexplosie. Aardse smaken van kardemom en koriander… het hoge alcoholpercentage van 46%. Een warme gloed maakt zich meester van je mond. Hij brandt lichtjes op de tong, een stevige jongen, deze Marconi 46 Gin. De smaak van muskaat en den blijft nazinderen, het prikkelend gevoel houdt lang aan. Lees meer…

Website: www.poligrappa.com/

Marconi 46 Gin

Pigskin Gin

Puur smaak je een hint van citrus, maar overweegt vooral het kruidige. Bij de afdronk komt de cubeb pepper (staartpeper) even om de hoek kijken, maar niet dermate dat het verstorend werkt. De mix van smaken tijdens de beleving is legio… en dat maakt deze gin boeiend, maar ook tevens complex. Met een zachte tonic verdwijnt de initiële “punch” zoals wanneer je hem puur drinkt. Voeg wat zeste van sinaasappel toe, eventueel enkele zaadjes kardemom… en geniet ervan! Lees meer…

Website: www.silviocarta.it

Pigskin Gin

RIVO Gin

Bij het openen van de fles krijg je een frisse en junipery geur voorgeschoteld. De geur is sterk, intens. Puur gedronken is de citroenmelisse erg dominant, waarna de klassieke aardse smaken de bovenhand nemen. Ook hier is intens het juiste woord. Andere smaakinfusies komen van de kleine pimpernel, citroenmelisse, bergbonenkruid en kleine thijm. Lees meer…

Website: www.rivogin.com/

Rivo Gin

Z44 Gin

Geen uitgesproken geur die je overmant… maar een aangename balans. Puur gedronken, bijt hij niet meteen. De florale toetsen worden afgerond door de frisse smaak van dennenappels. Je waant je toch even in hogere sferen, bij een medium alcoholpercentage van 44%. Lees meer…

Website: www.z44.it/

Z44 Gin

Categories: Gin-facts

Leave a Reply