Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Pigskin Gin is de barrelaged versie van de Sardeense Giniu Gin. Giniu heeft een sterk karakter op basis van zeven lokale botanicals. Zo worden de jeneverbessen gewonnen op slechts 10 kilometer van de stokerij. De producten die Silvio Carta srl gebruikt voor zijn destillaten zijn dus kraakvers. Alwaar Giniu Gin mij iets té kruidig smaakt, is Pigskin wel degelijk een schot in de roos!

Silvio Carta

Stokerij Silvio Carta blaast bijna 70 kaarsjes uit. De Italiaanse destilleerder is zijn bedrijfsvoering gestart met de productie van wijn. Pas wanneer Elio Carta het bedrijf vervoegt, start het destilleren van geestesrijke dranken. Gezien de grote internationale concurrentie op vlak van destillaten zoekt Silvio Carta srl naar een manier om zich te differentiëren. Kenmerkend voor Silvio Carta is het respect voor de natuur. In reclamecampagnes wordt regelmatig verwezen naar “Armonia della natura”; oftewel: in harmonie met de natuur. Zo is de nieuwe productiefaciliteit uitgerust met zonnepanelen waardoor de fabriek CO²-neutraal kan destilleren. Een andere innovatie is het telen van mirte op een organische manier.

Pigskin Gin

Bijzondere jeneverbessen en mirte

Pigskin Gin is de barrelaged versie van Giniu Gin. Bijzonder aan Giniu is het gebruik van “juniperus phoenicea”, ook gekend als Ginepro Coccolone. De grote, groenachtige bessen hebben een sterk aroma, afwijkend van de klassieke jeneverbessen (“juniperus communis”).  Ginepro Coccolone is een jeneverbesvariant die voorkomt aan de kuststreken rondom de Middellandse Zee: van Marokko tot de Rode Zee, van de Canarische Eilanden tot Madeira.

Verder vinden we nog andere mediterraanse botanicals in de smaakmix. Ook de zelfgekweekte mirte wordt in de kijker gezet. In Sardinië wordt mirte gebruikt in traditionele gerechten, zowel vers als gedroogd – als vulling of als kruid. De takken worden tradioneel gebruikt als smaakmaker voor geroosterd lamsvlees en Sardeens varkenvlees. Dit maakt meteen de link naar de naam Pigskin (“varkenshuid”). Het zijn diezelfde varkens die zich graag tegoed doen aan de mirtebessen, een knipoog naar een van de hoofdingrediënten van deze gin. Zoals eerder aangehaald, kweekt Silvio Carta zijn eigen mirte op organische wijze.

Pigskin Gin, gerust op kastanjehouten vaten

Geven ook smaak aan Pigskin Gin: tijm, venkel, rode bessen van de mastiekplant, gele bloem van de curryplant, salie en zeste van citroen. Alle ingrediënten zijn van lokale oorsprong. De jeneverbessen macereren 15 à 20 dagen in de basisalcohol. Tijdens de laatste twee dagen worden de andere botanicals toegevoegd. Daarna start de destillatie in een koperen alambiek uit 1985. De mengeling wordt tweemaal gedestilleerd, waarbij elke destillatie 8 à 10 uur duurt. De lange tweevoudige destillatie zorgt voor een homogene smaak, met scherpe kruidige noten.

Vervolgens rust het destillaat zes maanden op Sardeense kastanjehouten vaten. De kastanjehouten vaten geven een mooie zachtgele tint af, alsook de smaak van Italiaanse Vernaccia wijn. Vernaccia is een witte druivensoort die vaak geassocieerd wordt met de wijn Vernaccia di San Gimignano. Pigskin Gin is overigens een London Dry gin. London Dry Gin bestaat uit volledig natuurlijke ingrediënten. Bovendien mag na het destillatieproces enkel nog een minimale hoeveelheid suiker toegevoegd worden (tot maximum 0,1 gram per liter). Het toevoegen van smaak- en/of kleurstoffen is uit den boze. Een London Dry Gin is dus echt een weerspiegeling van de kwaliteit van de botanicals.

Pigskin Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Bij het openen van de fles tref je een relatief neutrale geur aan. Puur gedronken, op kamertemperatuur, heb je een schitterende gin. Een klein borrelglaasje is voor mij de perfect serve. De kruidige mediteraanse tonen uit Giniu Gin worden afgerond door een nootachtige zachte afdronk (denk aan nootmuskaat). Waar Giniu Gin me net iets te bitter drinkt, is deze Pigskin Gin bijzonder goed gebalanceerd. Een aangename verrassing, zoveel is zeker! De smaak is zacht, rond, kruidig… en geeft een warm gevoel in de mond, bij een alcoholpercentage van 40 graden.

Een verrassing? Geen gin & tonic vandaag! Pigskin Gin is er eentje om puur te drinken. Eindconclusie? In vergelijking met andere barrelaged gins, heeft deze een kruidiger karakter. Firkin Gin is bijvoorbeeld zoeter en notiger, terwijl het mediterraanse blijft (over)heersen bij Pigskin. Of je deze in huis haalt, hangt dus volledig van je smaakvoorkeur af…

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties