Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Z44 Gin is de tweede Italiaanse gin uit de Dolomieten die de revue passeert. Z44, gestookt door Roner Distillerie, brengt alpinische kruiden en dennenappels samen met florale toetsen voor een gebalanceerd geheel. Bijzonder is dat Roner de dennenappels na het macereren apart verwerkt om vervolgens extracten aan het einde van de destillatie toe te voegen. Het resultaat is een fris-fruitige gin met karakter.

Een product uit Zuid-Tirol (Bolzano)

Zuid-Tirol maakt deel uit van de Euregio Tirol-Zuid-Tirol-Trentino. Zuid-Tirol bestaat uit het voormalige kroonland Tirol uit de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. In 1915 wordt Zuid-Tirol aan Italië toebedeeld in het Verdrag van London. Het duurt echter tot 1919 alvorens Zuid-Tirol wordt geannexeerd aan het Koninkrijk Italië. Met de opkomst van het fascime is de regio een moeilijk lot beschoren: de Duitse taal wordt verboden, zowel in de administratie als op de schoolbanken. Duitse kranten worden gecensureerd, op één publicatie na: het fascistische Alpenzeitung.

Adolf Hitler en Benito Mussolini besluiten dat Zuid-Tirol niet hetzelfde lot zal ondergaan als Oostenrijk. Oostenrijk wordt namelijk geannexeerd aan het Derde Rijk. De machthebbers besluiten dat de Duitssprekende bevolking moet immigreren naar Duitstalige gebieden… of verpreid wordt doorheen het Italiaanse vasteland. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voorkomt deze massa-immigratie. In 1943 is de regio in handen van Duitse bezetters, waarbij het gebied geannexeerd wordt aan het Duitse Rijk. Na de val van de Nazi’s, in 1945, valt Zuid-Tirol opnieuw onder Italiaans bewind.

Volgens de laatste statistieken is 62% van de bevolking Duitstalig (moedertaal). 23% spreekt Italiaans, 4% Ladinisch en ongeveer 11% heeft een andere moedertaal.

Z44 Gin

Roner Distillerie

Net na het einde van de Tweede Wereldoorlog richt Gottfried Roner de gelijknamige destilleerderij op. Enkele maanden geleden blies Roner Distillerie S.p.a dus 70 kaarsjes uit. Van oorsprong stookt Roner premium grappa’s en andere geestesdranken (likeuren). In 2010 behaalt Roner de Spirituosenakademie Trophy For Fruit Spirits voor zijn Acquavite di Pere Williams Reserve. Roner wordt in 2010 erkend als beste stoker van fruitlikeuren in de wereld.

In de jaren ’60 nemen Andreas en Günther de leiding over. Beide heren werden grootgebracht tussen de alambieken en hadden de fijne neus van hun vader geërfd. Andreas neemt de taak van CEO op zich, terwijl Günther master-distiller wordt. Vandaag heeft kleindochter Karen Roner de dagelijkse leiding over de stokerij, samen met haar man Ludwig Kaneppele. De missie van Roner Distillerie?

“Three generations with the mission to capture every nuance of the sumptuous aromas and flavors of pomace and fruit to give moments of pure pleasure.”

Z44 Gin

Z44 Gin dankt zijn naam aan de straat waar het hoofdkantoor van Roner Distillerie zich bevindt: Via Zallinger 44 in Termeno. Z44 Gin bestaat uit 14 botanicals. Naast jeneverbes bevat Z44 Gin gentiaan, duizendblad, viooltjes, kardemom, zeste van appelsien en een reeks lokale kruiden. De bijzondere smaak haalt Z44 Gin uit de toevoeging van dennenappel. De frisse Alpensmaak wordt bekomen dankzij drie jaar oude handgeplukte dennenappels.

De botanicals, inclusief de dennenappels, macereren gedurende 12 uur in de basisalcohol. Vervolgens worden de dennenappels verwijderd en wordt het mengsel gestaag op temperatuur gebracht. De destillatie gebeurt op een temperatuur van 50 graden Celcius, wat relatief koud is. De alambiek heeft een capaciteit van 250 liter. Na voltooiing van de destillatie wordt een extract van de dennenappels toegevoegd aan het destillaat. Het geheel zorgt voor een bijzondere floraliteit, met een frisse afdronk.

Bij het openen van de fles tref je een fleurige geur aan. Geen uitgesproken geur die je overmant… maar een aangename balans. Puur gedronken, bijt hij niet meteen. De florale toetsen worden afgerond door de frisse smaak van dennenappels. Je waant je toch even in hogere sferen, bij een medium alcoholpercentage van 44%.

Z44 Gin draagt de vermelding “distilled dry gin”. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter. Distilled gin kan ook dry zijn. Hier geldt dezelfde regel: het eindproduct mag niet meer bevatten dan 0,1 gram suiker per liter.

Z44 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een bijzonder eenvoudige serve voor deze Z44 Gin. Een 1724 Tonic Water is een geschikte sparringpartner voor deze Italiaanse schone. De cocktail zal zacht-zoet afsmaken, waarbij florale en kruidige tonen elkaar netjes aanvullen. De smaak heeft overigens wat weg van Zu Plun Dol Gin, eveneens uit dezelfde streek. Z44 is een stukje floraler en daarmee beter geschikt voor een vrouwelijk publiek.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Gebruik de maatbeker om 4,5 cl. gin af te meten. Giet de gin over de ijsbal en laat vervolgens 12,5 cl. tonic over de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen ijs en tonic te vermijden om je gin-tonic zo bruisend mogelijk te houden. Qua afwerking behoeft deze cocktail niet meer dan enkele jeneverbesjes. Wil je toch een stapje verder gaan? Voeg een dennentakje toe voor het visuele effect.

Eindconclusie? Moet je hem in huis halen? Het onderscheidend vermogen is aanwezig. Het is een aangename en zachte gin. Ik zou hem zeker opnieuw kopen, wat steeds een goede indicatie is van de kwaliteit. Z44 Gin is niet makkelijk te vinden in België. Wil je hem graag aanschaffen, neem dan een kijkje op de website van de Secret Wine Garden in Grimbergen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties