Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

X-Gin brengt voor mij twee grote verleidingen bij elkaar: chocolade en Zuid-Amerika. De combinatie van 15 kruiden en specerijen vindt zijn oorsprong bij de Maya’s en de Inca’s. De uitgesproken chocoladesmaak, een van de hoofdcomponenten van deze Belgische gin, zorgt voor een zoet-pittige afdronk. Zuid-Amerika gecombineerd met een Belgische expertise… een godendrank?

X-Gin

Maya’s en Inca’s

De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving. Invloeden van de Maya’s zijn heden ten dage nog steeds te vinden in Honduras, Belize, Guatemala, El Salvador en Mexico. Het ontstaan wordt geschat rond circa 2.000 VC (voor Christus). De meeste Mayasteden kennen hun hoogtepunt echter in de klassieke periode (250 tot 900 NC). Maya’s zijn de enige precolumbiaanse beschaving met een volledig ontwikkeld schrift. Ook noemenswaardig: het Mayavolk was een expert in astronomie en volgens believers voorspelden zij de ondergang van de Aarde eind 2012. Echter… was deze ondergang het einde van een cyclus en tevens de start van een nieuwe.

Als je ooit naar Mexico reist, snuif dan zeker wat geschiedenis op bij de prachtige piramides. Het schiereiland Yucatán in Quintana’Roo herbergt ondermeer de piramides van Cobá, Tulum en Chichén Itzá. Chichén is bijzonder populair omdat tweemaal per jaar de slang, de God Kukulcán, afdwaalt langs de zijde. De combinatie van schaduw en zonlicht zorgt voor een uniek schouwspel. Vandaag is de Piramide van Kukulcán opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Inca’s waren het eerste indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in de streek van Peru. Kenmerkend voor de Inca’s was de verering van de Zonnegod Inti. Op vlak van geschiedkundige bouwwerken onthouden we de Inca’s omwille van Machu Picchu. De ontdekking van Amerika in 1492 door Christoffel Columbus leidde uiteindelijk tot de val van het rijk en de komst van de Spaanse conquistadores.

Chichen Itza

Xolato

X-Gin is een product van de Roeselaarse Nancy Dedeyne. Xolato is een bevriende gerenomeerde Belgische chocolatier. De link wordt meteen duidelijk: chocolade! Wat maakt deze gin uniek? Het gebruik van cacao als botanical. Chocolade wordt van oudsher ook gezien als afdrodisiacum. In de marketingbenadering gebruikt Xolato dan ook aantrekkelijke jonge vrouwen. Meestal paraderen deze dames in badpak naast een zwembad. Verleiding, sensualiteit, intrige… dat moet de combinatie van chocolade en gin oproepen. Is dit ook gelukt met mijn foto?

X-Gin

In het tijdperk van de Inca’s en Maya’s worden goden vereerd met een godendrank. Koningen en koninginnen genieten van een geheim recept, waaraan cacao toegevoegd wordt. Xocoatl is de naam. De legende wilt dat zij die drinken van Xocoatl zullen genieten van een lang leven, intelligentie en passie.  Naar verluidt is Xocoatl het eerste afrodisiacum dat de wereld kent… en Xolato blaast dit verhaal nieuw leven in onder de vorm van X-Gin.

X-Gin bestaat uit 15 botanicals. Naast de klassieke jeneverbessen wordt het hart van de gin gevormd door Colombiaanse cacaobonen. Niet alle botanicals worden vrijgegeven… maar hazelnoten uit Piemonte (Italië), Alvola amandelen (Sicilië, Italië), wilde chili (Madagaskar) alsook vanillestokken maken deel uit van de smaakmix.

X-Gin wordt gebotteld in een prachtige kubusvormige fles door Stokerij De Moor. Een groot zwart kruis siert de fles, omgeringd door een sierlijke gouden tekening met ondeugende afbeeldingen. Het moge duidelijk zijn, dit is een godendrank. Met een alcoholpercentage van 46% wordt X-Gin gebotteld in flessen van 50 cl. Bij het openen van de fles domineert de jeneverbes, waarbij vervolgens het stukje cacao de bovenhand krijgt. Een verleidelijke zoete smaak maakt zich meester van je reukorgaan. Puur gedronken proef je een gin die zijn gelijke niet kent. Je kan hem niet klasseren als floraal of kruidig. Het is X-Gin, basta. De chocoladesmaak controleert – niet iedereen zal dit graag hebben. De afdronk is warm in de mond waarbij de wilde chili uit Madagaskar even gaat bijten. Een pittig einde, dat staat buiten kijf.

X-Gin

Garnituren & The Perfect Serve

De dominante chocoladesmaak maakt het niet eenvoudig om een goede match te vinden. Een zoete of florale tonic is sowieso geen optie. Mijn voorkeur gaat vandaag uit naar Schweppes Premium Pink Pepper. De peperinfusie zorgt voor een leuke balans met de vanille- en chiliextracten. Deze gin & tonic drinkt zacht af. Het pikante is een beetje weggeëbd. De chocolade blijft duidelijk aanwezig. Een potentiële lady-killer?

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Schenk vervolgens  4,5 cl. X-Gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Probeer contact tussen ijs en tonic te vermijden om de gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met wat cacao nibs en enkele framboosjes. De roze invloed zorgt voor een sierlijke afwerking.

Eindconclusie? Moet je hem proberen? Absoluut! Je moét X-Gin proeven. Of je ervan houdt, da’s natuurlijk wat anders. De sterke smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd. Het is zeker geen klassieke gin. De atypische combinatie van zoete en pittige botanicals weet ik wel te waarderen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties