Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 70

Deze review brengt ons naar het Caraïbische eiland Jamaica, waar we Wray & Nephew Old Tom Gin ontdekken. Wray & Nephew Old Tom Gin is geen klassieke Old Tom, gezien de sterke citrusinfusie. Een beetje een artificiële smaak, niet meteen een product dat ons hart sneller doet slaan. Desalniettemin is het in de juiste setting een aangenaam basisproduct voor een gin-tonic.

Wray & Nephew

Jamaica is een bijzonder land. Macro-economisch gezien levert het een bijzondere bijdrage aan de wereld. Het belangrijkste gewas dat geteeld wordt, is de cannabisplant. Cannabis gedijdt ongelooflijk goed in het warme en vochtige Caraïbische klimaat. De cannabis wordt vervolgens geëxporteerd naar Amerika om te dienen als grondstof voor medicinale marihuanaproducten. Alternatief gebruik? Ook mogelijk: roken is illegaal in Jamaica. Het roken van een spliff wordt getolereerd (lees: aangemoedigd).

Wat heeft Jamaica meer te bieden dan cannabis en Bob Marley? Rietsuiker als grondstof voor rum. Jamaica’s Appleton Rum staat overigens gekend als een van de beste rums van de wereld. Ook Manuel Wouters van de SIPS bar in Antwerpen gebruikt af en toe Jamaicaanse producten in zijn cocktails. In de aflevering waarbij Wouters een Mai Thai bereidt, gebruikt hij een fles Wray & Nephew Rum. Wist je trouwens dat Wray & Nephew Rum een merk uit de Campari-familie is?

Wray & Nephew Old Tom's Gin

Wray & Nephew Old Tom Gin

Deze Jamaicaanse gin is geen klassieke Old Tom. Wray & Nephew Old Tom Gin smaakt niet zo zoet – het is eerder een traditionele gin. Een bijzonder product, dat ik heb leren kennen in een bijzondere setting: aan het strand van Montego Bay. 35 graden, het hele jaar door… een prachtige natuur en een ontzettend vriendelijk volk. Een vlucht van ongeveer tien uur die ongetwijfeld de moeite loont.

Bij puur drinken bijt de alcohol in deze Wray & Nephew Old Tom Gin sterk door. Je proeft dat je een spraakwater drinkt. Hevig, met sterke toetsen van citrus. Vreemd, want een Old Tom hoort zoet(er) te zijn. De finish is naar de lange kant, de warme smaak blijft nazinderen. Het zoete komt ook naar het einde toe niet naar boven. In 1 woord? Apart!

Wrap & Nephew Old Tom's Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Wray & Nephew Old Tom Gin wordt geserveerd als lokaal destillaat. Het wordt verwerkt in de meeste basiscocktails en gin-tonics. Het is een product waarvan smaak niet het belangrijkste element is. Deze gin wordt doorgaans gemixt met Schweppes tonic of een plaatselijk alternatief. Het is een basisproduct en niet te vergelijken met de small-batch premium gins die Europa rijk is. Wil je echt zelf smaak gaan toevoegen aan je gin-tonic, opteer dan voor een tonic met body. Denk bijvoorbeeld aan een Erasmus Bond Botanical of een Fentimans.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Wray & Newphew Old Tom Gin in. Laat 12,5 cl. tonic langs de barlepel glijden. Werk het geheel af met een schijfje citroen. Het schijfje citroen zal de citrus nog meer doen schitteren. Voor deze perfect serve heb ik gekozen om geen cocktail-shot toe te voegen, maar een totaalplaatje.

Eindconclusie? Moet je hem geproefd hebben? Neen, tenzij je volgende vakantiebestemming Jamaica is. Dan kan je er niet om heen – en dat zal je meteen gelukkig stemmen: Jamaica is en blijft een schitterend land met een leuke cultuur. Met 35 graden, een blauwe hemel en een azuurblauwe kustlijn… smaakt een Wray & Nephew Old Tom Gin & tonic schitterend!

Andrei, captain of the swim-up bar; thanks for sending me a shot of the bottle!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties