Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Wilderen Double You Gin brengt ons naar het pittoreske Sint-Truiden, een Limburgse diamant. In de Wilderen Brewery & Alcohol Distillery worden streekproducten omgetoverd tot spraakwaters. Achter de schermen werken Mike Janssen en Roniek Van Bree onvermoeid verder aan het uitbouwen van de Wilderen stokerij.

Wilderen Brewery & Alcohol Distillery

Wil je terugreizen in de tijd? Ga zeker op bezoek bij Wilderen. Laat je fascineren door lang vervlogen tijden. De stokerij die in 1939 sloot, opende in 2011 opnieuw zijn deuren. In het verleden werd zowel pure alcohol van 95 graden gestookt, evenals verfijndere destillaten. De technische installatie is quasi volledig bewaard gebleven. Hiermee is de brouwerij een uniek stuk industrieel erfgoed. Wilderen geeft kleur aan de streek, mede door zijn schoorsteen die afsteekt tegen het Limburgse groene landschap.

Angels and Demons

Wat mij opvalt, is dat de meeste gins op zoek zijn naar een raison d’être. Sommige slagen hierin beter dan anderen. Het positioneren van een merk in een nichemarkt is niet eenvoudig, zeker gezien het huidige overaanbod. Zowat elke concurrent noemt zichzelf een small batch premium gin. De koopkracht van de consument is beperkt. Hoe zorg je dus dat jouw gin uiteindelijk in het winkelmandje beland?

Wilderen Double You Gin

Bij Wilderen Double You Gin brengen zij het verhaal van de engel en de duivel. De engel en duivel verwijzen naar de complexe keuzes waar we in het leven voor staan – en daarbij wordt tevens het complexe karakter van de Double You Gin onderstreept.

De Engel staat voor welbewust en is altijd vergezeld van een Duivel welke staat voor verleiding. Het innerlijke conflict van een sterk karakter. Zwart als de duivel, puur als een Engel…

Wilderen Double You Gin

De combinatie van 21 botanicals, vooral streekproducten, is op zijn minst uitgebreid te noemen. Niet alle ingrediënten zijn vrijgegeven, maar naast jeneverbessen vinden we ondermeer volgende botanicals in de mix: hop, roos, bloesem en koriander. Ook bij puur drinken, blijft de gin zacht afsmaken. Mede te danken aan de combinatie van bloesems en de afwezigheid van spicy botanicals.

Bij het openen van de fles, merk je meteen dat het een floraal gegeven is. Heerlijk eerlijk! Ook bij het puur proeven, wordt snel duidelijk dat dit een Limburgs juweeltje is. Wat me het meeste intrigeert, is hoe de combinatie van zoethout en roosjes lekker samenblendt, zonder de traditionele ginsmaak naar de achtergrond te verwijzen. Wilderen Double You Gin is echt een mooi streekproduct.

Wilderen Double You Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Wilderen Double You Gin is niet de moeilijkste gin om te serveren. Aangevuld met een neutrale tonic, type Fever-Tree Premium Indian Tonic water, komt deze Limburgse gin het best tot zijn recht. De klassieke verhouding van 12,5 cl tonic bij 5 cl gin blijft aangehouden. Vul het ballonglas met goed wat ijs, bij voorkeur een grote ijsbol. Gebruik steeds de barlepel om de tonic in te schenken, zo houd je je gin-tonic lekker bruisend.

Bij de aankoop krijg je reeds 4 mooie grote stukken zoethout mee. Gebruik het zoethout als roerstaafje, voeg enkele jeneverbesjes toe… en je hebt een aangename cocktail. Het zoethout doet je waarschijnlijk reeds vermoeden dat deze gin zacht afdrinkt. Klopt helemaal, erg aangenaam doorheen de volledige ervaring.

Eindconclusie? Aangenaam, met een zachte afdronk. Moet je hem geproefd hebben? Ik vind van wel. In 2015 gingen 50.000 flessen over de toonbank, wat betekent dat het product in de smaak valt bij het grote publiek.

Wilderen Double You Gin Diamond Edition

Intussen heeft Wilderen ook een luxe magnum fles uitgebracht, een gelimiteerde oplage van 3.300 stuks. De Wilderen Double You Gin Diamond Edition. 1,5 liter gin, en een 0,20 karaat diamant. Kostprijs? € 299. Het recept van de gin is lichtjes aangepast, met ondermeer een toevoeging van vlierbessenbloesem.

Wilderen Double You Gin Vanilla

Wilderen Doubly You Gin Vanilla is de opvolger van Wilderen Double You Gin. Vier jaar na de lancering van de “klassieke” versie, acht Brouwerij Wilderen de tijd rijp om een limited edition op de markt te zetten. Naast de 21 kruiden die ook in de standaard-Double You zitten, wordt ook vanille toegevoegd aan het destilleerproces.

Wilderen Double You tip

Zie je de accijnszegel aan de fles? Bewaar deze goed. Als je twee zegels verzamelt, krijg je namelijk een gratis rondleiding in de brouwerij ;-).

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties