Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

In de aanloop naar onze kerstspecial rond Belgische gins mag deze The Herbalist Gin niet ontbreken. In tegenstelling tot die andere biologische gin, 1836 Eighteen Thirty Six Gin, heeft The Herbalist Gin meer body. Waar haalt Herbalist zijn karakter? Dankzij een smaakinfusie van maar liefst 50 biologisch geteelde botanicals. Deze gin neemt je mee in een rollercoaster van citrus op de mond tot fris-kruidig in de afdronk.

KeyPharm

The Herbalist Gin is het gevolg van een samenwerking tussen stokerij Filliers en het Oostkampse bedrijf KeyPharm. Laatstgenoemde is een onderneming gespecialiseerd in het maken van  gezondheidsproducten op basis van kruiden en planten, waarbij de ecologische factor van groot belang is. Het authentieke productieprocédé van Filliers spreekt de eigenaar van KeyPharm aan… waarna besloten wordt gezamelijk aan een gin uit te brengen.

Herbalist Gin

Biologische gin

Zoals we aanhalen in deze blogpost is de kwaliteit van destillaten soms ondermaats. Het procédé achter het inwinnen van de grondstoffen (botanicals) blijft vaag.  De oorsprong van de alcohol wordt niet altijd publiek gemaakt. The Herbalist Gin zet zich in de markt als een biologisch product met respect voor het milieu. Er wordt gekozen voor kwalitatief hoogstaande natuurlijke – vaak gecertificeerde biologische – grondstoffen. Deze positionering wordt weerspiegeld door de distributiestrategie. Kleinere bio-winkels bieden The Herbalist Gin aan, maar ook Bioplanet van Colruyt heeft intussen bio-gins opgenomen in zijn gamma. Natuurlijk is Herbalist ook verkrijgbaar bij de doorsnee webshops en betere slijterijen.

The Herbalist Gin

Monkey 47 wordt aanzien als één van de meest complexe gin, gezien het gebruik van 47 botanicals. The Herbalist Gin gaat nog een stapje verder, door 50 botanicals op te nemen in de smaakmix. Deze 50 botanicals worden onderverdeeld in verschillende categorieën: bloemen, bladeren, bessen, kruiden en verse schil van mandarijn en limoen.

Het apart distilleren van botanicals, 6 distillaties in het geval van Herbalist, maakt het productieproces langer (en duurder). Door de botanicals apart te distilleren en vervolgens pas in het eindstadium te vermengen, wordt een consistente en kwalitatieve smaak bekomen. Ook internationale toppers als Napue Gin en Martin Miller’s London Dry Gin hanteren dit procédé om uniformiteit en kwaliteit te garanderen.

De lijst aan botanicals is haast eindeloos. De volgende bloemen, bladeren, bessen, kruiden en zestes vind je terug in The Herbalist Gin: jeneverbessen, drie soorten lavendel, rozen, kamille, vlier, thijm, rozemarijn, zwarte peper, koriander, iriswortel, theeplant (groene thee), komijn, kaneel, kruidnagel, venkel, wilde marjolein, citroenmelisse, citroengras, gember, gele gentiaan, paardenbloem, mariadistel, geelwortel (kurkuma), grove den, eucalyptus, zomerlinde, mirte, tarwe, zeste van limoen, zeste van mandarijn, blauwe bosbes, Chileense wijnbes, boksdoorn, açai, framboos, braambes, aardbei, aalbes, acerola, appelbes, granaatappel, zwarte bes, camu-camu en kleine veenbes.

Bij het openen van de fles is het aroma van de citruszestes overheersend. Ook bij puur drinken is in eerste instantie de smaak van citruszestes leidend. De middellange afdronk zal vervolgens switchen richting aardsere tonen. Fris en kruidig tegelijkertijd, bij een alcoholpercentage van 44%, om te eindigen met een soort van warme gloed.

The Herbalist Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor de Perfect Serve opteer ik voor een Aqua Monaco Tonic Water. Een tonic met een lager suikergehalte sluit uitstekend aan bij het biologische verhaal van The Herbalist Gin. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in en laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Werk de cocktail af met wat zeste van mandarijn en enkele jeneverbesjes. Een eenvoudige serving, voor een krachtige cocktail. De combinatie van Aqua Monaco met Herbalist zorgt ervoor dat de citrustonen blijven domineren… met aardse toetsen bij de afdronk. Verfrissend en tegelijkertijd toch een pittige ondertoon.

Eindconclusie? Een topper onder de biologische gins, mede dankzij z’n sterke body. Moet je hem geprobeerd hebben? Jazeker!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties