Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 89

The Botanist Gin is een creatie van het Franse concern Rémy Cointreau. Frans, hoor ik u denken? De stokerij bevindt zich immers in Schotland. Op het eiland Islay bevinden zich acht destilleerderijen waaronder het befaamde Bruichladdich Distillery. The Botanist Gin is gemeengoed geworden. Een klassieke gin, die te koop is in zowat elke luchthaven. Is The Botanist Gin een hype… of is deze Schotse gin écht zo goed?

Bruichladdich

Bruichladdich is opgestart in 1881 door de gebroeders Harvey; William, John en Robert. Stoken kende geen geheimen voor de familie Harvey. Het was immers de derde stokerij die geopend zou worden door de Harveys. Bruichladdich gebruikt vandaag nog steeds gerst die in Schotland geteeld wordt – bij voorkeur op het eiland zelf. Bruichladdich heeft een reputatie opgebouwd op vlak van single malt gins. De stokerij bevindt zich aan de westkust van het eiland. Vandaag is Bruichladdich eigendom van de Franse groep Rémy Cointreau. In de merkenportfolio van Cointreau vinden we ondermeer spirits zoals het Griekse METAXA.

The Botanist Gin

The Botanist Gin – Islay Dry Gin

The Botanist Gin is een product van 9 klassieke gin botanicals, aangevuld met 22 kruiden en planten. Alle ingrediënten zijn handgeplukt in de vrije natuur. Het geheel wordt gestookt in een koperen ketel die de naam Ugly Betty draagt. De ketel werkt op lage druk, waarbij de aroma’s beter vrijkomen. De 17-uur durende destillatie brengt een complexe florale gin voort.

In de smaakmix zal je ongetwijfeld de basis proeven: jeneverbessen, cassia, kaneel, coriander, zeste van citroen, zeste van limoen, engelwortel, liswortel en zoethout. Deze klassieke botanicals geven de body, en de combinatie van het zoet-kruidige met de zestes legt een fantastische basis voor de 22 kruiden en planten. Welke andere wilde ingrediënten vindt u in The Botanist Gin? Denk ondermeer aan kamille, pepermunt, tijm, berkenbladeren, mirte, distels, vlierbloesem, gaspeldoorn, heide, stro, citroenmelisse, moerasspirea, bijvoet, rode klaver, kervel, boerenwormkruid, watermunt… de lijst is haast eindeloos.

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan bedolven onder de infusie van kruidig-zoete botanicals. Kaneel en zoethout zijn overduidelijk aanwezig, naast de jeneverbessen. Het water loopt ons bijna in de mond. Puur gedronken laat The Botanist Gin zich schitterend drinken. Een fantastische smaak. Complex en compleet. De kruiden zijn latent aanwezig en ronden het geheel af. De basis is verbluffend. We zijn absoluut fan! The Botanist Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 46%.

The Botanist Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor onze gin-tonic kiezen we een neutral Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De combinatie met The Botanist Gin is uitzonderlijk goed. Zoveel aroma in je glas. De combinatie van 31 botanicals komt helemaal tot zijn recht. Doorgaans zijn we geen fan van een overaanbod aan smaken… maar Bruichladdich heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. The Botanist Gin is fruitig-kruidig… een zacht-zoete infusie. Toegankelijk en schitterend in zowel lente als zomer.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. tonic in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door de barlepel te gebruiken, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel vervolgens af met wat zeste van sinaasappel. De sinaasappel zal het bittere wat meer naar boven brengen – helemaal in lijn met de kinine van de tonic. Zoals steeds kan je enkele jeneverbesjes toevoegen om je glas wat extra kleur te geven.

Eindconclusie? Een must-have, deze The Botanist Gin. Een klassieker!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties