Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Studer Swiss Gold Gin brengt ons naar het hart van Europa. Niet richting Brussel, maar naar het hart van de Alpen in Zwitserland. Een koninklijke gin wordt gebotteld in een bijzonder aantrekkelijk jasje. Je kan het gerust Zwitserse precisie noemen. De onderzijde van de fles draagt de vorm van de Matterhorn, terwijl de goudvlokjes neerdwarrelen over de ijsberg. Een prachtig schouwspel. Mooie marketing… maar smaakt Studer Swiss Gold Gin zo goed als dat hij er uitziet?

Studer Swiss Gold Gin

Distillerie Studer & Co AG

Welkom in de Zwitserse Alpen. Hoog boven de zeespiegel, nabij Luzern, bevindt zich de stokerij van de familie Studer. Distillerie Studer & Co AG mag zich tussen de supereeuwelingen rekenen. De geschiedenis van de stokerij gaat immers terug tot het jaar 1883. Studer stookt niet enkel gins maar heeft ook een uitgebreide portefeuille aan brandies, fruitlikeuren en andere eaux-de-vies.

Distillerie Studer is na al die tijd nog steeds een familiebedrijf. Het procédé is vanzelfsprekend geindustrialiseerd, het machinepark gemoderniseerd. Toch blijft het artisanale deel uitmaken van de geest van de onderneming. Respect voor de natuur is een belangrijk gegeven in de keuze van leveranciers. Recepten gaan over van generatie op generatie, de inhoud en mix blijven een goed bewaard geheim. Vandaag is Distillerie Studer in de uithoeken van de wereld vertegenwoordigd.

Vermeldenswaard is dat Hans Studer het leest leert bij zijn noordwesterburen in Frankrijk. De destilleerders van cognac en likeur leren Studer de knepen van het vak. Doordrongen van Franse vakkennis keert hij terug naar de Zwiterse Alpen om te starten met zijn eigen stokerij.  In Luzern legt Hans Studer vervolgens de hoeksteen van wat we vandaag kennen als Distillerie Studer & Co AG.

Studer Swiss Gold Gin

Studer Swiss Gold Gin

Studer Swiss Gold Gin is een elegante gin. Typische botanicals vinden een verfijnde balans in dit Zwitsers kunstwerk. Naast jeneverbessen vind je ondermeer citroengras, lavendel, gember, koriander en enkele andere geheime botanicals in de smaakmix. Een van de redenen waarom Studer Swiss Gold Gin zo zacht afsmaakt, is het gebruik van kristalhelder Alpenwater, gewonnen uit een eigen bron. De basisalcohol is een zelfgestookte brandie van het Huis Studer. Het geheel wordt aangevuld met 22 karaats eetbaar goud. Zoals Studer Distillerie het zelf omschrijft: “voor mensen die de verfijnde dingen des levens weten te waarderen”.

Het openen van de fles is een aangename verrassing. Studer Swiss Gold Gin heeft een frisse geur. Een zacht aroma, dat jeugdherinneringen aan limonade oproept. Het citroengras zorgt voor het frisse, lavendel voor de zachte smaak. Een gebalanceerde gin, die ik gerust puur durf serveren. Studer Swiss Gold wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40%. Een ABV van 40% is relatief licht voor een gin. Dankzij het florale karakter is dit echter niet storend in de smaakbeleving.

Garnituren & The Perfect Serve

Studer Swiss Gold Gin is een verfijnd product. Dit Zwitsers pareltje heeft niet veel nodig om te schitteren. Mijn voorkeur gaat uit naar een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Het resultaat is een gin & tonic met een zachte afdronk. Afgerond, compleet. Wat me bijblijft is de lange aanwezigheid van citroengras. Het zorgt voor een frisse toets. De combinatie is een mengeling van floraal en citrusy, wat mij erg bevalt.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Studer Swiss Gold Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas glijden. Zodoende houd je je cocktail lekker bruisend. Werk het geheel vervolgens af met wat zeste van limoen. Vandaag gebruik ik limoen omdat deze groene zeste voor een mooi contrast zorgt met het glinsterend goud. Enkele jeneverbesjes zorgen voor de finishing touch.

Eindoordeel? Studer Swiss Gold Gin behoort niet tot het clubje van goedkope gins. Voor mij persoonlijk wel eentje om opnieuw te kopen. Sommige momenten wil je voor geen goud van de wereld missen. Zulke momenten zijn geschikt voor een gin & tonic met Studer Swiss Gold Gin.

Dankwoord

Bedankt om me kennis te laten maken met deze gin, Kurt. Op zoek naar een schitterende locatie voor  gastronomische verwennerij in de regio Limburg? Neem zeker een kijkje op de website van ’t Fornuisje. ’t Fornuisje staat trouwens aangeprezen in de Michelin Rode Gids.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties