Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Steam Gin brengt ons naar Lede, waar we aan tafel schuiven bij Kurt Desmet. Samen met zakenpartner Lu Putteman heeft Desmet twee jaar lang gewerkt aan zijn eigen destillaat. De laatste tijd verschijnt zowat elke week een nieuwe Belgische gin. Hoe zal Steam Gin zich onderscheiden in deze concurrentiële markt? Een verhaal van authenticiteit en ambachtelijk stoken geeft deze Oost-Vlaamse gin zijn karakter.

Small Distillery

Small Distillery is het bedrijfje van Desmet en Putteman. Beide kunnen zich beroepen op een jarenlange ervaring in de horeca. Het fundament van de onderneming berust op passie en niet op plat opportunisme. Zo is Desmet reeds een kwarteeuw aan de slag met tastings.

Steam Gin

Stokerij Van Damme

De basis van Steam Gin wordt gemaakt door Stokerij Van Damme in een typische hoeve. De Balegemse stoker is zowat de laatste “warme” stoker van onze contreien. De originele stookinstallatie dateert van 1862 en wordt aangedreven door een stoommachine die draait op kolen. Zowel de hoeve als de stookinstallatie zijn overigens als erfgoed beschermd.

Werkelijk alles gebeurt artisanaal binnen de muren van de hoeve. Het graan wordt geteeld op de boerderij. Vervolgens wordt het met antieke machines vermalen tot het klaar is om verwerkt te worden. Fermentatie gebeurt in openlucht. Van korrel tot borrel krijgt dus een nieuwe dimensie. De unieke smaak van Balegemse jenever vormt daarom het hart van deze Steam Gin. Sinds 2014 draagt Stokerij Van Damme overigens het label “handmade in Belgium”, dat ambachtelijke ondernemers onderscheidt.

Likeurstokerij VdS

Likeurstokerij VdS is vernoemd naar zijn stichters, namelijk de familie Van der Schueren. De stokerij produceert geestesdranken sinds 1928 en dit steeds op kleine schaal. In de streek rond Aalst staat VdS gekend om zijn sterke dranken, aperitieven en likeuren. Het is de opdracht van Likeurstokerij VdS om de stevige smaak van de Balegesme basisalcohol om te buigen tot een top-gin, zonder daarbij de roots te verloochenen. Om de krachtige smaak van de basisalcohol te counteren, wordt het recept licht getweakt.

Bij Likeurstokerij VdS gebeurt de uiteinderlijke blending en botteling.

Steam Gin

Steam Gin

Steam Gin is een combinatie van een aantal klassieke botanicals. Naast jeneverbessen zit er de nodige koriander en kardemom in voor de aardse en kruidige tinten. Om het smaakpallet te verbreden, opteren Desmet en Putteman om kweepeer, lindebloesem en korenbloem toe te voegen aan de line-up. Deze botanicals geven immers een florale toets. Om zijn definitieve smaak te bekomen, worden ook Jamaicaanse pepers en een geheime citrusvrucht toegevoegd. De combinatie is intrigerend; mét body.

Bij het openen van de fles, wordt je reukorgaan verwelkomd door een aangename florale geur. Puur gedronken is Steam Gin een rollercoaster van emoties. Het begint stevig en kruidig. Een warme gloed maakt zich meester van je mond. Pas dan prikken de florale botanicals door. Zij blijven aanhouden gedurende de hele afdronk, om relatief zacht te eindigen. Van de eerste tot de laatste seconde is de smaak van de basisalcohol aanwezig. De typische smaak van Balegemse vormt de rode draad in het geheel.

Steam Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een alcoholpercentage van 43%. Op de rug van de fles treffen we een knipoog naar het artisanale productieproces van de basisalcohol:

On an old farm distillery,
where grain grows from mother’s womb
a dainty pot still soundly driven by steam
a bulky smother of citrus, flowers and herbs
bolster the room.

Gently fermenting in the open air
one shan’t despair this beauty to bear
Because when taste was seen
it’s there you’ve been.

From 1862 until now.

Vrij vertaald brengt ons dat op het volgende gedicht: op een oude hoevestokerij, waar graan groeit uit de baarmoeder, wordt een delicate ketel aangedreven door stoom. Een dikke mist (met geuren) van citrus, bloemen en kruiden vult de kamer. Zachtjes fermenterend in de open lucht, moet men niet twijfelen aan de geboorte van deze schoonheid. Wanneer smaak gezien werd, ben je dáár geweest. Van 1862 tot vandaag.

Steam Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor een perfect serve opteren wij voor een Schweppes Premium Tonic water. De klassieke Schweppes Premium is de aangewezen mixer voor Steam Gin. In het overaanbod aan tonics moet Schweppes vandaag kampen met zijn oude imago van “klassieke non-premium”. De Schweppes Premium is echter een ander product dan de typische gele flessen uit onze jeugd. De combinatie Steam Gin en Schweppes Premium drinkt zacht af. Doorheen de smaakbeleving blijft het florale aanwezig. De aanwezigheid van Balegemse blijf je doorsmaken, maar minder uitgesproken dan bij het puur drinken.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet vervolgens 4,5 cl. Steam Gin in het glas. Laat daarna 12,5 cl. tonic over de barlepel in het glas glijden. Probeer contact met het ijs te vermijden, om je gin-tonic zo bruisend mogelijk te houden. Werk het geheel af met wat jeneverbesjes en zeste van sinaasappel voor een klassieke serve. Wil je een iets exotischere smaak; opteer dan voor zeste van roze pompelmoes.

Eindconclusie? Het evenwicht tussen kruidig en floraal kan me bekoren. De omwisseling naar zacht-floraal tijdens een rollercoaster aan smaken is boeiend. Steam Gin verdient zijn plekje in het Belgisch ginlandschap. De gedurfde keuze om een stevige jenever (basisalcohol) een gin te stoken, is vernieuwend. Alwaar vandaag steeds meer gespeeld wordt met zoete en exotische botanicals, gaat deze gin back-to-basics.

Foto’s: Steam Gin (1 en 2) & Mark Kessen (3)

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties