Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Schrodingers Katzen Gin brengt ons naar Baden-Wurttemberg, niet zo ver van de Belgische grens. Een Duitse gin op basis van kattenkruid. Catnip? Kan men het nog gekker bedenken? Is dit een brug te ver, of ontdekken we een pareltje? Ik zal je niet langer in spanning houden: Schrodingers Katzen Gin is een unieke aardse gin met een sterke body. Een hemels karakter voor iemand die kruidige smaken weet te waarderen. Een small-batch-premium naar mijn hart!

Wat is een gedachte-experiment?

Voor we dieper ingaan op Schrodingers Katzen Gin moeten we even kaderen waarop de kat van Schrodinger gebaseerd is, namelijk gedachte-experimenten. Gedachte-experimenten hebben onze wereld gemaakt tot hoe we die vandaag kennen. Zowat de belangrijkste formule ooit, e=mc^2, is ooit voortgekomen uit een gedachte-experiment van Albert Einstein. Alles begint wanneer Einstein zich afvraagt: hoe zou het zijn om met een lichtstraal mee te rennen? Door zich allerhande situaties voor te stellen, botst Einstein op antwoorden. Het leidt tot een nieuwe blik op relativiteit, wat de deur opent naar speciale relativiteit. Tijd is niet universeel, tijd dilateert en gelijktijdigheid is relatief.

Schrodingers Katzen Gin

Paradox van Schrodinger’s Cat

Schrodinger’s Cat is een gedachte-experiment uit de kwantummechanica. Natuurkundige Erwin Schrodinger heeft de volgende opstelling in gedachte: een kat wordt opgesloten in een stalen ruimte. In de ruimte zit een buisje met een klein beetje radioactief materiaal. In het buisje zit zo weinig van het element, dat gedurende een uur mogelijk één van de atomen vervalt, maar even waarschijnlijk ook niet. Vervalt het atoom, dan triggert dit een reactie van de geigerteller, waarna een hamertje een flesje blauwzuur stukslaat.

Vanuit het perspectief van de observeerder, is de kat zowel levend als dood – totdat de effectieve observatie plaatsvindt. Totdat de doos opengemaakt wordt, is niet zeker wat er gebeurd is. De levende en dode kat komen gelijktijdig voor – een paradox. Een discussiepunt dat hierbij opgeworpen wordt, is het volgende: is de kat de observeerder – of bevindt de observeerder zich buiten de stalen ruimte?

Natuurlijk kennen wij Schrodinger’s Cat niet énkel uit de fysicaboeken… maar vooral uit The Big Bang Theory. De mensenschuwe en briljante Sheldon Cooper zet regelmatig zijn vrienden voor schut. Hij gebruikt Schrodinger’s Cat om Penny erop te wijzen dat haar relatie met Leonard niet door iedereen even gewaardeerd wordt: “Just like Schrodinger’s Cat, your potential relationship with Leonard right now can be thought of as both good and bad. It is only by opening the box that you’ll find out which it is.”

Schrodingers Katzen Gin

We worden vaak geconfronteerd met bijzonder ingewikkelde gins. Tien botanicals is geen uitzondering meer. Schrodingers Katzen Gin heeft daar geen behoefte aan. Wat maakt deze Duitse gin zo uniek? De keuze voor kattenkruid als botanical. Je leest het goed: Schrodingers Katzen Gin temt ons met catnip. Voor mij is het alvast een primeur!

Wie komt erbij om kattenkruid in een geestesdrank te verwerken? We mogen de Duitse ondernemer Petra Spamer-Riether hiervoor dankbaar zijn. Samen met dochter Janina – verantwoordelijk voor de marketing – lanceert het duo Schrodingers Katzen Gin in maart 2018. In minder dan een jaar tijd wordt het recept gefinetuned en het logo gecreëerd. Schrodingers Katzen Gin wordt gestookt door Heidelberger Spirits in Baden-Württemberg.

Catnip maakt katten gelukkig… maar welke botanicals verblijden ons vandaag? In de smaakmix vinden we naast jeneverbessen ook citroentijm, bosbessen en cubeb pepper. De mix is erg mannelijk, daar kan je van op aan. Bij het openen van de fles komt een kruidige en muntige geur opborrelen. Meteen daarna komen de jeneverbessen om de hoek piepen, om je toch te vertellen dat Schrodingers Katzen Gin toch wel een London dry gin is.

Puur gedronken is dit een fantastische spirit. Zelden slagen gins erin om ons te overtuigen bij de pure test. Schrodingers Katzen Gin kan je gerust in een borreltje serveren. Kruidig, vol, warm, pittig… zonder de oorsprong van gin te verloochenen. Een heerlijke aardse afdronk. Toegegeven, je moet ervan houden. Schrodingers Katzen Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 44% ABV. Alle flessen worden met de hand afgevuld en genummerd. De small-batch-premium gins hebben Duitsland duidelijk veroverd.

Schrodingers Katzen Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Wij kiezen voor een neutrale mixer. Schrodingers Katzen Gin blendt goed samen met een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De combinatie smaakt kruidig af. Een volle smaak, een tikkeltje pittig. Het kruidje blijft aanwezig, waarbij de munt het kattenkruid gaat accentueren. Toch wel bijzonder, deze gin-tonic!

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Gebruik de barlepel om de gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met een blaadje en wat jeneverbesjes. Munt en catnip zijn aan elkaar verwant; zo serveer je kattenkwaad in een glas.

Eindconclusie? Je houdt van kruidige en donkere gins? Schrodingers Katzen Gin is écht iets voor jou!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties