Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 80

Scaldis Gin voelt een beetje als thuiskomen. Letterlijk dan. Scaldis Gin is een compound gin van BRICK Distillery uit het pittoreske Schelle. Sinds 2014 is Schelle mijn tweede thuis, nadat ik mijn jeugd in Limburg en Brussel doorbracht. Doorgaans ben ik echter geen fan van compound gins. Het authentieke productieproces van een distilled gin geeft zoveel meer “ziel” aan een geestesdrank. De afdronk op basis van violetjes geeft hem een zeemzoet karakter… een ladykiller; maar het geheel is niet meteen wat ik van een gin verwacht.

Schelle, mijn thuis

Schelle is een prachtige gemeente met een landelijk karakter in de provincie Antwerpen. De gemeente met postcode 2627 telt bijna 8.000 inwoners op een oppervlakte van 780 ha. Het dorp ligt aan de Schelde, nabij de monding van de Rupel. Ik ben geen goede Christen… maar toch wil ik even meegeven dat wij een prachtige “Scheve Toren” hebben. De Sint-Petrus en Pauluskerk, de oudste van de Rupelstreek, wordt gekenmerkt door een gotisch achthoekig belfort. De smalle kerktoren helt meer dan 1 meter over. Een klein stukje Pisa aan het startpunt van ’s land’s grootste parking.

Scaldis Gin

BRICK Distillery – Stokerij De Klinkaert

Stokerij De Klinkaert is een koude stokerij. Dit betekent dat De Klinkaert zijn ethylalcohol inkoopt bij warme stokers. Vervolgens wordt gestart met de gekende procedure: ofwel het maken van beslag, door botanicals te laten macereren in de basisalcohol; ofwel het mengen van synthetische smaakstoffen met de ethylalcohol. De Klinkaert is in de Rupelstreek geroemd om zijn jenevers, fruitjenevers en crèmejenevers. Recent lanceerde De Klinkaert overigens de “Ginever”, een spirit met 35% alcoholpercentage met jeneverbesinfusie. Een mix tussen jenever en gin, als het ware.

Scaldis Gin

Scaldis Gin is een florale gin met tonen van citrus. De toevoeging van bergamot en limoen zorgt voor een frisse toets. De aanwezigheid van violet zorgt voor een zachte noot. Het geheel brengt een zomers-frisse gin voort. De andere botanicals zijn jeneverbessen en koriander. Na destillatie worden de smaken verder verfijnd. Scaldis Gin is een compound gin, wat betekent dat aroma’s toegevoegd worden voor/tijdens/na het productieproces.

Bij het openen van de fles tref je een relatief neutrale jeneverbesgeur aan. Geen bijzonderheden. Puur gedronken word ik verrast door een ongemakkelijk sterke smaak. De jeneverbessen en koriander zijn zeer dominant aanwezig. Pas helemaal op het einde komt een geparfumeerde violetsmaak aantikken. Het verborgen juweel, de infusie van dennennaalden, blijft voor mij enigszins verstopt achter de andere dominante smaken. Puur gedronken vind ik hem niet goed. Scaldis Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 45%.

Scaldis Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een zachte gin vraagt om een neutrale tonic. Mixen met een zoete tonic zou overkill worden. Daarom is de keuze voor Fever-Tree Premium Indian Tonic Water logisch. De sterke smaak bij het puur drinken wordt uitgevlakt. Wat overblijft is een zeemzoete en zachte gin-tonic. Alwaar de eerste smaak eerst onprettig sterk was, bijt de gin niet meer. De afdronk, met een dominante aanwezigheid van violetjes, is bijzonder te noemen. Toetsen van bergamot en citroen komen nu ook eindelijk naar boven, fris en verfrissend. Scaldis Gin lijkt mij een leuke gin om ’s zomers op een terras te serveren; vooral aan een niet-kenner. Reden: het is een sterk geparfumeerde smaak… misschien wel een beetje té?

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Scaldis Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen het ijs en de tonic te vermijden. Zodoende houd je je gin & tonic lekker bruisend. Werk het geheel vervolgens af met een schijfje citroen en enkele gekneusde jeneverbesjes. Meer aankleding behoeft deze ladykiller niet. Bovendien zal de citroen de overdaad aan violetjes wat terugdringen, wat de smaken iets meer in balans brengt.

Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Het is een leuke smaak… met onderscheidend vermogen. Desalniettemin behoort hij niet tot mijn favorieten. Scaldis Gin haalt nog net de score van 80, dankzij de leuke afdronk in combinatie met een goede tonic. Puur zou ik hem nooit serveren.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties