Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

In de spirit van Save the Queen Gin leek het me toepasselijk om deze in mijn eigenste gemeentetuintje aan een smaaktest te onderwerpen. Theperfectserve.be is een Belgische gin-blog en dat houdt in dat we veel focussen op lokale producties… en lokaler dan het verhaal van de Urban Bee Keepers kan haast niet. Save the Queen Gin maakt gebruik van enkele prachtige aardse smaken… in combinatie met honing van eigen bodem.

Save the Queen Gin

Save The Queen…

Centraal in dit verhaal staan de bijen… en dus ook de koningin. Op hun website verwijzen bedenkers Olivier Roels en Michael Van Lent dan ook naar een befaamde quote van ene Albert Einstein.

“If the bee disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live”

Bijen zijn namelijk een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Zonder bijen valt de bestuiving stil van bloemen, planten, bomen… wat natuurlijk een enorme impact heeft op de fauna en flora. Daarom wordt door Save the Queen Gin stevig ingezet op de bescherming van deze mooie en pluizige diertjes, die met hun gezoem de zomer inluiden.

Save the Queen Gin

Fool’s gold?

Deze small batch premium gin, gestookt bij De Moor, heeft een kenmerkende gouden tint. De toevoeging van honing zorgt voor een bijzonder effect, namelijk een bezinksel onderaan de fles. Even draaien met de fles… en de honing mengt zich als een wervelwind door de gin. De Urban Bee Keepers gebruiken (voorlopig althans) telkens een andere honing voor de productie van Save the Queen Gin. De versie op mijn terras was gebaseerd op Aalsterse honing. Intussen werden ook producties gelanceerd met Antwerpse en Brusselse honing. Save the Queen Gin is dus geen eendagsvlieg!

In totaal worden naast jeneverbessen nog 13 andere botanicals gebruikt in het distillatieprocédé: korianderzaad, zeste van citroen, kaneel, iriswortel, engelwortel, gember, kardemom, zoethout, rosemarijn, paradijspeper (“grains of paradise”), cubeb peper, nootmuskaat en lavendelbloesem.

Op basis van bovenstaande botanicals, verwacht je je aan een gin met bijzonder veel aroma. Bij het openen van de fles tref je echter een relatief neutrale geur aan. Geen botanicals die aangrijpen. Puur gedronken, word je verrast door een wauw-effect. Een fijne balans tussen kruidig (koriander, iris- en engelwortels) en zoet (zoethout, honing). Het maakt de afdronk middellang en bijzonder aangenaam. Mijn fles was nog een exemplaar gebotteld op 70 cl. Vandaag wordt Save the Queen Gin gebotteld in flessen van 50 cl.

Save the Queen Gin met 1724 tonic

Garnituren & The Perfect Serve

Om de smaak van de Save the Queen Gin naar buiten te laten komen, heb ik geopteerd voor een neutrale tonic 1724. Op de mond smaak je nog steeds overduidelijk de jeneverbes, met een zoete hint komende van de honing. Geen overdreven zoete smaak, geen chemisch smaak… neen, een streling op je tong. De diverse botanicals in de gin (ondermeer engelwortel, korianderzaad, gember…) geven hem een kruidige afdronk. Het is een ietwat complexere gin, maar zeker eentje met charme.

Save The Queen Gin brengt een mooi pallet aan smaken naar buiten, indien geserveerd met een neutrale tonic. Een blaadje munt in het glas, wat jeneverbesjes… meer moet dit niet zijn voor een dergelijk topproduct.

Ben je een echte liefhebber van small batch premium gins, dan hoort deze zeker thuis in de collectie!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties