Saffon Gin is een creatie van de hand van het Franse huis Gabriel Boudier. Wat Saffron Gin bijzonder maakt, is de aanwezigheid van Persische saffraan. Toevoeging van saffraan zorgt voor een prachtige okergele kleur, waardoor Saffron Gin meteen in het oog springt. Smaakt deze Franse gin even verfijnd als zijn looks doen uitschijnen? Je leest het hier!
Huis Gabriel Boudier
Je kan Gabriel Boudier gerust rekenen tot de supereeuwelingen, daar het bedrijf opgericht in het jaar 1874 is. Het Huis Gabriel Boudier heeft zijn thuishaven in Dijon. Dijon ligt in het oosten van Frankrijk, richting Zwitserland. Wij kennen Dijon van de geroemde mosterd en het pittoreske race-circuit van Dijon-Prenois. Op vlak van spirits herbergt Dijon echter een echte cassis-cultuur. Recent is de crème de Cassis van Gabriel Boudier tweemaal uitgeroepen tot Beste Spirit in de ISWC in de categorie crème de Cassis.
Saffron Gin
Saffron Gin wordt in 2008 gelanceerd op de markt. De bedoeling is de Britse markt te betreden met een aangepaste gin. Aangepast is hier een understatement. Een excentriek kruid gebruiken dat kleur en smaak geeft aan gerechten; valt dat te rijmen met een gin? En hoe gaan de Britse gin-puristen hierop reageren? Huis Gabriel Boudier gaat de uitdaging aan. In de archieven wordt een eeuwenoud recept gevonden. Het basisrecept is geschreven door Franse kolonisten in Indië, in een periode waarin zowel saffraan als jenever populair zijn.
Saffron Gin is een small-batch premium gin, gebaseerd op 9 botanicals. De smaakmix bevat naast jeneverbessen en saffraan enkele typische ginbotanicals: koriander, citroen, zeste van sinaasappel, engelwortelzaad en iris. Een buitenbeentje is venkel, maar deze smaakt niet te zwaar door. Puur gedronken krijg je een kruidige gin voorgeschoteld. Een interessante “mélange”, maar niet meteen mijn ding. Puur zou ik hem alvast niet drinken.
Saffron Gin bekomt zijn unieke kleur dankzij de chemische stof crocine, natuurlijk aanwezig in saffraan. Ondanks het gebruik van saffraan is Saffron Gin een toegankelijke gin qua prijs. Gemiddeld vind je deze Franse gin voor ongeveer 35 euro in de betere slijterij. Opvallend dat de prijs relatief laag is, daar saffraan een van de duurste natuurlijke elementen is. De stampers worden handmatig geoogst, voor 1 kg. saffraan zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig, goed voor ongeveer 2 km² aan planten. Saffron Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40%.
Garnituren & The Perfect Serve
Je wilt de smaak van saffraan niet ombuigen of naar de achtergrond verwijzen. Neem daarom een klassieke tonic. Vandaag kiezen we voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Toegegeven, de geur is opvallend. De combinatie oogt mooi. Een gekoeld ballonglas gevuld met een okergele gin-tonic; het heeft wel iets. Echter… looks are sometimes deceiving. Ik proef een overdaad aan kruiden, niet in harmonie. Ook de afdronk weet me niet te verleiden.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Als je kunt; gebruik een barlepel. De barlepel helpt je om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Om deze cocktail af te werken, grijp ik terug naar zeste van sinaasappel. Verder voeg ik nog enkele jeneverbesjes toe voor de visuele touch.
Eindconclusie? Het is meer een hebbeding dan een goede gin. De kwaliteit van het product is correct, de smaak is eigenzinnig. Zou ik hem opnieuw kopen? Het verdict is: neen.