Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Roku Gin is een typische mix tussen het Verenigd Koninkrijk en Japan. Kwalitatieve spirit aangevuld met zachte en zesty oosterse botanicals. De kenners zullen zeker de smaak van yuzu weten te waarderen. Yuzu is een oost-Aziatische citrusvrucht die qua look dicht aanleunt bij… een mandarijn. De gele kleur maakt het een beetje een vreemd zicht… maar intussen heeft yuzu wel degelijk een belangrijke plaats ingenomen in de westerse keuken als alternatief op klassieke citroen-/limoenbereidingen.

Het nummer zes van Suntory

Roku staat letterlijk vertaald voor het cijfer zes. Laat zes nu ook meteen het aantal Japanse botanicals zijn dat Roku gin zijn specifieke smaak geeft. Suntory Yamazaki te Osaka is de distilleerderij waar de magie gebeurt. Een zelfontwikkelde meervoudig distillatieproces zorgt voor een uitgesproken finish. Om niet enkel te leunen op de eenzijdige Oosterse tinten, worden ook acht klassieke gin-botenicals toegevoegd in de smaakmix.

Het Suntory Liquor Atelier, waar Roku Gin gecreëerd werd, heeft een jarenlange ervaring in het distilleren van spirits. Typisch aan Suntory is het gebruik van verschillende soorten distilleerketels om een specifieke smaak te bekomen. Het type botanical bepaalt immers in welke ketel de volgende distillatie plaats vindt. Liefhebbers van whisky horen zeker eens te gaan snuisteren in de whisky-collectie van Suntory. De Reserve Whisky is naar verluidt zeer te smaken! Enkel fan van gin? Check zeker Hermes Gin, ook een telg uit de Suntory-familie.

Roku Gin

Roku Gin

De smaken van Roku Gin zijn niet bepaald “eenvoudig” te onderscheiden. Ondanks de steeds aanwezige zesty smaak, proef je een amalgaam van verschillende botanicals. Beurt om beurt verblijden ze je smaakpapillen. Bij ons blijft vooral de yuzu hangen, die licht domineert. Welke botanicals vind je allemaal terug in Roku Gin? Wij focussen ons op de meest bijzondere, namelijk de zes Japanse. Naast yuzu wordt gebruik gemaakt van Sakura blad, Sakura bloesem, Sansho peper, Sencha thee en Gyokuro thee. Roku Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een ABV van 43%. Ondanks dat de meeste Aziaten niet van té sterke alcohol houden… heeft Roku Gin het met 43% wel goed voor elkaar, zeker met het oog op de Westerse markt. Het relatief hoge alcoholpercentage geeft Roku Gin immers extra body.

Roku Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Roku Gin laat zich eenvoudig blenden. Geen speciale gehypete tonics. Wanneer je lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder. Daarom bevelen we graag een klassieke Thomas Henry Tonic Water aan.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Roku Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Dankzij het gebruik van de barlepel blijft je gin-tonic immers lekker bruisend. Werk het geheel af met wat jeneverbessen, aangevuld met wat zeste van citroen. De zachte zesty infusie van de citroen geeft het geheel een nog zachtere afdronk, zonder afbreuk te doen aan de prachtige Japanse botanicals.

Eindconclusie?

Houd je van een avontuurlijke gin? Dan is Roku Gin zeker een poging waard. Het is een leuke mix tussen zesty en bloemig … waardoor het een toegankelijke gin is. Houd je van straffer? Laat deze fles aan je passeren…

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties