Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 80

Met Pink 47 London Dry Gin is het opnieuw tijd voor een London Dry gin. Vergeten wat een London Dry gin zo bijzonder maakt? Lees dan eerst even deze blogpost over het wetterlijk kader rond London Dry gin. Pink 47 London Dry Gin neemt ons mee naar de andere kant van het Kanaal. Producent Old St. Andrews, nummer twee qua volume in het Verenigd Koninkrijk, verzamelde tot op heden 18 awards met deze gin, gepresenteerd in een diamantvormige fles.

Old St. Andrews

Old St. Andrews is geroemd om zijn uitstekende whisky’s, toch waagt men de stap naar gin. Naast Pink 47 London Dry Gin brengt Old St. Andrews nog een aantal andere gins op de markt, met name London 40 en London 47. Deze laatste is echter uitsluitend gereserveerd voor de Amerikaanse markt. Naast gin en whisky heeft de Britse stoker ook nog het vodka-merk Blue 42 in zijn portfolio.

Pink 47 Gin

Pink 47 London Dry Gin

De basisalcohol van Pink 47 is een neutrale graanalcohol. Na vier destillaties, waarbij het alcoholpercentage ruim 70% overstijgt, wordt gezuiverd water toegevoegd. Het alcoholpercentage zakt hierdoor naar 47%. Old St. Andrews gebruikt water uit de Dee rivier, in het hartje van Wales. De bron ontspringt in het Snowdonia nationaal park. Het water wordt gefilterd en gezuiverd, zonder daarbij aan karakter in te boeten. Water is niet zomaar water, dat weet je misschien nog uit onze blogpost van Martin Miller’s London Dry gin.

Pink 47 London Dry Gin is een paradepaardje voor Old St. Andrews. Een toegankelijke prijs en een leuke mix van botanicals. De jeneverbessen komen van Italiaanse bodem. In het lijstje van 12 botanicals komen we enkele opvallende namen tegen, zoals nootmuskaat en amandelen. Ook kaneel (cassia), zeste van citroen, twee soorten iriswortel en twee soorten korianderzaad zitten in de smaakmix. Je leest het goed, twee soorten iriswortel en twee soorten koriander.

In de neus merk je duidelijk de sterke aanwezigheid van jeneverbes, met een kruidige toets van het koriander. Puur gedronken is dat ook de smaak die meteen bovendrijft. Een korte, intense, sterke smaak. De zeer korte afdronk geeft toch een kleine hint van citrus. Verfrissend en tegelijkertijd pittig. Een leuke combinatie!

Pink 47 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Start met een goed gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Pink 47 London Dry Gin in het glas, en laat 12,5 cl. tonic langs de barlepel glijden. Om de sterke gin te compenseren, adviseer ik een Thomas Henry Tonic Water te gebruiken. De neutrale tonic matcht goed en neemt de smaakpieken weg. Het pittige, bijna pikante, wordt uitgevlakt door het zoete van de tonic. Werk je gin & tonic af met enkele jeneverbesjes… en voeg desgewenst nog wat zeste van citroen toe.

Voor mij is de zeste van citroen niet noodzakelijk, omdat het nog een extra citrustoets zal geven aan het geheel. Deze cocktail verdient het namelijk om zo puur mogelijk geserveerd te worden.

Eindconclusie? Een eerlijke London Dry gin met een demoratisch prijskaartje. Moét je hem proberen? Neen, toch niet als je je verwacht aan een “wauw”-effect. Toch raad ik hem aan. De minder geoefende drinker zal hem weten te waarderen. Pink 47 London Dry gin biedt echt wel waar voor z’n geld.

 

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties