Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

Persuades Dry Gin brengt mij naar mijn Limburgse roots. In Peer ontmoet ik Sibylle Vanhove, zaakvoerster van Poire & Provence. Persuades Dry Gin past met zijn botanicals uit de Provence perfect in de gezellige shop van Vanhove. De zaak ademt zuid-Frankrijk uit. De geurbeleving is intrigerend. Voor mijn professionele verplaatsingen bevind ik me regelmatig in de regio… nooit gedacht dat deze beleving te kopiëren zou zijn. Persuades Dry Gin is een kruidige gin, met tonen van lavendel en peer.

Poire & Provence

Poire & Provence heeft als motto: “smaak, geur, beleving van Provence & Peer”. De shop in het centrum is pas sinds december 2015 open. Bij het binnenwandelen wordt je reukorgaan overmand door allerhande geuren uit de Provence. Zepen, oliën, kaarsen… allemaal authentieke producten. Houd je liever van een glaasje? Biologische wijnen, rechtstreeks van de boer. De beste Pastis verkoopt als zoete broodjes (sorry, croisssants). Verder heeft Poire & Provence recent ook l’appéritif du Sud aan zijn gamma toegevoegd: Vylmer.

De shop bestaat uit twee delen. In het tweede gedeelte vind je allerhande brocante artikelen. Wil je wat meubels nieuw leven inblazen? Sibylle zal je vast een oplossing kunnen aanreiken via workshops. Allerhande leuke aankledingen, klein en groot, sieren de winkel.

Vreemd om hier een gin te zien staan? Ja, gin is niet meteen een Frans product. Neen, de link wordt snel duidelijk. Persuades Dry Gin wordt opgericht door Maarten Brands – die niet veel later besluit zich te focussen op de opening van een barbershop. Het is Poire & Provence die de rechten op de gin overneemt. De zuiderse botanicals (lavendel), de link met Peer, en peer als botanical… redenen genoeg om het product niet uit te markt te laten verdwijnen.

Stokerij De Korhaan

Voor het stoken wordt beroep gedaan op Distilleerderij De Korhaan in Hechtel. Peer en Hechtel liggen op een steenworp van elkaar (nou ja, 6 kilometer). De Korhaan werkt met uitsluitend natuurlijke producten en stookt op ambachtelijke wijze. Toevoeging van smaak- en kleurstoffen is uit den boze. Dit is tevens de reden waarom Persuades Dry Gin het label “dry” mag dragen. Wat betekent dry? De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter. In het geval van Persuades Dry Gin gaat het dus om een destillaat zonder toegevoeging van extra suiker – dat in de basis dus minder suiker bevat dan 0,1 gram per liter.

Persuades Dry Gin

Persuades Dry Gin

De belangrijkste botanicals binnen Persuades Dry Gin zijn de klassieke gin botanicals: jeneverbessen, koriander en engelwortel. De twee laatstgenoemden zorgen voor de aardse en kruidige ondertonen. De balans wordt gezocht met toevoeging van lavendel en peer. Eerlijksheidshalve moet ik erbij vermelden dat beide “zachte” botanicals ver in de achtergrond blijven. Persuades Gin is in de fond een kruidige gin.

Bij het openen van de fles tref je een zacht, licht fruitig aroma. Puur gedronken op kamertemperatuur domineren de aardse smaken van koriander en engelwortel. Geen warme smaak in de mond, maar een aangename afdronk. Een gin die je perfect puur kunt drinken. Persuades Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 0,5 liter met alcoholpercentage van 40%.

Nog een kleine knipoog naar het Limburgs gevoel. Het is de manier waarop de mensen in deze kleine provincie altijd elkaar zullen helpen. Groot of klein steunt en ondersteunt elkaar. Cartoonist Klier tekent een dagelijkse cartoon voor Het Belang van Limburg, de belangrijkste krant van Limburg. Het logo van Persuades Dry Gin is getekend door Klier.

Persuades Dry Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Op aanraden van Poire & Provence heb ik de gin & tonic geproefd met Schweppes Premium Lavender & Orange Blossom. De zoete smaak druist stevig in tegen de kruidige tonen van de gin. Voor een ladies serve, kan ik me daarin vinden: een lekkere gin-tonic is immers de gin-tonic die JOU lekker smaakt… maar voor mij persoonlijk wordt de smaak van de tonic te dominant. De combinatie met de Schweppes Premium Hibiscus was een tegenvaller; om te vergeten. Om de smaak over een andere boeg te gooien en het zoete te behouden, heb ik vervolgens de Syndrome Sweet Roses tonic geprobeerd. Het gevolg? Een zachte gin-tonic, met zoete toetsen, maar ook hier… het oorspronkelijke product wordt naar de achtergrond gedrukt. De link met de Provence is wel nog steeds aanwezig, maar het proeft een beetje articifieel.

Voor de perfect serve grijp ik terug naar de Erasmus Bond Botanical Tonic. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet vervolgens 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door de barlepel te gebruiken, behoudt de tonic zijn bubbels (koolzuur). Om een Provencaalse afwerking te garanderen, opteer ik voor enkele jeneverbesjes, een schijfje gedroogde appelsien en wat lavendelbloesem. Hierdoor krijg je toch wat verwijzingen in de afdronk naar de zachtere toetsen… zonder dat je de gin onthoofdt.

Eindconclusie? Een aangenaam product, in een aangename setting. Ben je ooit in de buurt van Peer? Passeer dan zeker bij Poire & Provence, het is een unieke beleving. Wat de gin betreft? Houd je van kruidig, dan zal hij je bevallen. Het is een eerlijke smaak, zonder al teveel poespas. Geen overdreven gebruik van botanicals… gewoon een goed basisproduct voor je cocktails.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties