Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Italiaanse gin, het blijft een haat-liefde relatie – ook bij Panarea Sunset Gin. Een traditionele stokerij, in het hart van de Tyrreense zee, verblijdt ons met een citrusy gin met een alcoholpercentage van 44% ABV. Een succes? Overkill? De combinatie van Mediterraanse botanicals met zeste van sinaasappel klinkt alvast aanlokkelijk.

Geestesdranken van de Inga familie

De productie van likeuren en geestesdranken door de familie Inga gaat terug tot in het begin van de 19e eeuw. Pas een kleine honderd jaar later wordt de eerste productiefaciliteit opgestart in Piedmont. Ondermeer de beroemde grappa van het merk Libarna komt nog steeds voor in de portfolio van de stokerij. Vandaag leiden de broers Federico en Lorenzo Inga de onderneming. Zij combineren een klassiek distillatieproces met premium zuiderse botanicals.

Panarea Sunset Gin

 

Het eiland Panarea

Een aantal botanicals uit Panarea Sunset Gin wordt geteeld op het eiland Panarea in de Tyrreense zee. Panarea is het kleinste bewoonde eiland van de Eolische eilanden. Deze eilandengroep maakt deel uit van een vulkanische archipel ten noorden van Sicilië. Het eiland heeft een oppervlakte van om-en-bij 3 vierkante kilometer. Panarea Sunset Gin is een eerbetoon aan de Siciliaanse roots van de familie Inga.

Panarea Sunset Gin

Panarea Sunset Gin is absoluut geen delicate gin. De krachtige smaakmix staat bol van zuiderse botanicals. Zeste van citroen, grapefruit en sinaasappel geven een scherpe afdronk, in combinatie met traditionele Italiaanse kruiden als basilicum en mirte. Koriander en jenerbessen vervolledigen de smaakmix. Panarea Sunset Gin heeft een intens aroma met een bijzondere rol voor de citrusvruchten.

De afdronk bijt stevig af. Puur gedronken is hij zeker niet onze favoriet. De smaakmix is intens, misschien ietsje “te”. Sowieso meer dan wat we gewoon zijn van onze Belgische gins. wie houdt van kruidig, kan hier zijn gading in vinden… maar toch smaakt het een beetje onnatuurlijk af. Deze Italiaanse gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 44%.

Panarea Sunset Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Panarea Sunset Gin kan dankzij zijn hoge alcoholpercentage zowat elke tonic aan. Toch kiezen we opnieuw voor een traditionele tonic. Waarom? Indien je zou kiezen voor een tonic met infusie, breek je in feite de smaak van de gin af. We houden het dus op een Thomas Henry Tonic Water.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Panarea Sunset Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Dankzij het gebruik van de barlepel blijft je gin-tonic immers lekker bruisend. Werk het geheel af met wat jeneverbessen, aangevuld met wat zeste van sinaasappel. De zeste van sinaasappel geeft kleur aan je glas en versterkt de citrusy smaak van deze Italiaanse gin.

Eindconclusie?

Dertien in een dozijn. De sterke smaak bij het puur drinken is niet onze favoriet. Met een mixer en een portie zonneschijn? Waarom niet. Een herhaalaankoop? Neen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties