Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 81

One Key Gin biedt je alvast de mooiste verpakking van het jaar. Een ingenieuze balk, waarvan je de dop enkel open krijgt met de bijgeleverde sleutel. Toegegeven, het doet me wat. Een prachtige indigo fles met matige inhoud, zo kan je One Key Gin het best omschrijven. Oosten ontmoet westen: One Key Gin wordt immers gestookt in Slovenië, niet meteen het gin-land bij uitstek.

De sleutel

Kerstavond was alvast een succes. Ingepakt onder de boom, een geschenk in de vorm van een balk. Mijn partner weet waar ik van houd. Maar doorgaans worden gins gebotteld in klassieke apothekerflessen of erlenmeyers? Ik moet even puzzelen tot ik de sleutel onderaan de fles vind. Je zal hem maar verliezen, want dan krijg je je fles niet meer open.

One Key Gin

Sloveense spirits

Normalerwijze zou ik nooit opteren voor een Sloveense gin. Vooralsnog was ik enkel bekend met geestesdranken als pelinkovac en brinjevec – afkomstig van de Adriatische kust. Rakia is een andere typische spirit uit het Oostblok, maar ook deze kruidige likeur kan je onmogelijk vergelijken met een klassieke gin-tonic.

One Key Gin

One Key Gin kan je niet meteen als traditioneel omschrijven wegens de duidelijke aanwezigheid van gember. Uniek zou echter ook een overstatement zijn. Waarom? Het recept van One Key Gin is een goed bewaard geheim. Getrainde smaakpapillen proeven echter naast jeneverbessen ook wel het korianderzaad. Exotische plantenextracten maken het geheel compleet. De basisalcohol is gestookt op basis van graan.

Zoals eerder aangehaald, wordt One Key Gin gebotteld in een unieke balkvormige fles van 70 cl. One Key Gin heeft een alcoholpercentage van 40% ABV en hoort dus tot de lichtere spirits. In 2011 won deze Slovaakse gin overigens de prijs voor beste verpakking in de IF Awards. Bij het openen van de fles blijven wij echter een beetje op onze honger zitten. Flauwtjes, bijna. Puur gedronken is de teleurstelling compleet. De beloofde pittige smaak is heel ver te zoeken. Tel daarbij de moeilijkheid om One Key Gin vlot te schenken… en het plezier is met de noorderzon verdwenen.

Moeilijk te schenken? Door het mechanisme met de sleutel beschikt de fles niet over een “hals”. Je gaat dus sowieso morsen met deze One Key Gin. Zeker wanneer de fles vol is, is het een uitdaging. Aan de binnenzijde zit wel een lipje dat je naar boven kunt trekken… maar hiermee win je slechts enkele millimeters. Eenmaal je enkele gin-tonics geserveerd hebt, zal het lipje je net voldoende kunnen helpen om te schenken zonder te morsen. Deze onhandigheid kost One Key Gin ook een puntje in de eindafrekening.

One Key Gin

Garnituren & The Perfect Serve

One Key Gin laat zich perfect mixen met een neutrale tonic. Vandaag kiezen wij voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De geuren in het glas zijn relatief neutraal. Geen uitstekers. Van de exotische planten blijft weinig over. Zijn we nu teleurgesteld? Neen, het blijft een correcte gin tonic, met een spicy afdronk – bekomen door de botanicals die we toevoegen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. tonic in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van je barlepel, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met een schijfje gember, een steranijsje en enkele jeneverbessen.

Eindconclusie? Wil je uitpakken met een stoer verhaal, dan is deze One Key Gin wel de moeite waard. De kruidige smaak is fijn, maar we hebben van mooiere en afgerondere spirits genoten. Als geschenk is dit een topper, zeker omdat One Key Gin nog niet zo populair is in België.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties