Mining Spirits Gin brengt mij naar mijn Limburgse roots. Gert Switten contacteert me begin augustus om Mining Spirits Gin aan de tand te voelen. Een hels druk schema, zowel privé als professioneel, zorgen voor uitstel. Eind september is het tijd om Mining Spirits Gin aan een smaaktest te onderwerpen. Een verfijnd product, zowel puur als in gin-tonic een aangenaam zachte afdronk. Het geheel brengt een balans voort. Mining Spirits Gin is een aanrader.
Mining… de Limburgse mijnen
Limburg heeft een expansie gekend onder impuls van steenkool. Diverse mijnen hebben jarenlang voor werkgelegenheid gezorgd in een arme streek: Genk (Waterschei), Maasmechelen (Eisden), Houthalen… enzovoort. De mijn in Houthalen kent haar startpunt in 1927 met de bouw van twee houten boortorens. Een decennium later worden deze houten boortorens vervangen door ijzeren schachtbokken.
De mijn van Houthalen heeft overigens een niet onbesproken verleden. Krijgsgevangen en collaborateurs van de Tweede Wereldoorlog worden immers ingezet als dwangarbeiders. In de jaren ’50 kennen de mijnen hun hoogtepunt… tot steenkool vervangen wordt door vloeibare fossiele brandstoffen. Steenkool in eigen land ontginnen wordt duurder, want er dient dieper gegraven te worden. Bovendien blijken de loonkosten in andere delen van de wereld een stuk lager. Uiteindelijk zal deze evolutie leiden tot de sluiting van de Limburgse mijnen.
Mining Spirits Gin
Een overdaad aan botanicals zorgt zelden voor harmonie. Uitzonderingen als Monkey 47 ten spijt, eindigt het meestal in een herbale smaakmix met teveel kruidige infusie. Smaken gaan elkaar tegenwerken. Niets van dit bij Mining Spirits Gin. Gert Switten is erin geslaagd om een aangename en zachte gin te bottelen.
Naast jeneverbessen vind je de volgende botanicals in de smaakmix: korianderzaad, dennenknoppen, kalamus, kardamom, citroen, bergamot, rozenblaadjes, steranijs, munt, salie, lavendel, zoethout, tijm, vlierbloesem, oranjeschil en jasmijn. De mix is rijk en divers. Toch helt de balans over naar floraal, ondermeer dankzij de infusie van rozenblaadjes, jasmijn, lavendel en salie.
Bij het openen van de fles krijg je een ronde en zachte geur voorgeschoteld. De jeneverbessen prikken niet in de neus. Puur gedronken valt de floraliteit van Mining Spirits Gin op. De zachte botanicals domineren, waarbij het kruidige van koriander ruim naar de achtergrond verwezen wordt. Pas helemaal op het einde krijg je het besef dat er ook kruidige toetsen verbonden zijn aan Mining Spirits Gin. Mining Spirits Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40°.
Garnituren & The Perfect Serve
Om de floraliteit staande te houden, kies ik voor een Thomas Henry Indian Tonic Water. De ronde smaak van Mining Spirits Gin blijft daarmee intact. Combinaties met kruidige of zoete gins gaan het basisproduct afbreken. De cocktail heeft een frisse, zoete geur. In de mond smaak je vooral de tinten van zoethout, lavendel en vlierbloesem.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Schenk 4,5 cl gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik steeds de barlepel om een bruisende gin-tonic te maken. Om het geheel af te werken, voeg ik een kaneelstokje toe. De finishing touch voor een lady-style gin-tonic? Enkele framboosjes geven je cocktail extra kleur. De smaakinfusie blijft beperkt, het visuele effect is altijd een schot in de roos.
Eindconclusie? Mining Spirits Gin is zeker de moeite waard. Ik durf hem aanbevelen voor zijn zachte smaak. Zowel een liefhebber van gins als een leek zal deze Limburgse parel weten te waarderen. Zo zie je maar: een nieuw product kan zomaar verrassen en zeer verfijnd uit de hoek komen.