Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

De winter staat voor de deur, tijd voor een Matterhorn Gin. Neen, geen après-ski in Schelle… maar een review van een buitengewoon product. Opnieuw een lokale gin met hoog onderscheidend vermogen. In de rist van botanicals vinden we dennenboombloesem en dennenhars terug: winter in je glas! Bereid je voor op een trip naar de Zwitserse Alpen.

Het Matterhorn Café & Ginsonline.com

Het verhaal van Matterhorn Gin brengt ons naar twee bekende namen: Vincent Parisis en Miguel Dheedene. Parisis maakt furore als serial entrepreneur. De Oost-Vlaming lanceert in 2014 de webshop ginsonline.com. De Belgische ginhype kent op dat moment een exponentiële groei, waarbij ginsonline.com handig inspeelt op het snelgroeiend aanbod aan destillaten. In 2015 wordt The Booze Store NV opgericht, de start van een eigen aanbod aan gins. Zo maken we ondermeer kennis met Dunes Gin en Glu Gin. Glu Gin wordt trouwens gedronken op een temperatuur van 65°C.

Intussen werkt Miguel Dheedene naarstig verder aan de doorstart van het Matterhorn Café, op de hoek van de Huidevettersstraat en de Korte Gasthuisstraat in Antwerpen. Zakenman Dheedene, ex-partner van Tanja Dexters, renoveert het pand en tovert het om tot een trendy après-ski bar. Reden genoeg om een eigen gin op de markt te brengen… met winterse toetsen!

Matterhorn Gin

Matterhorn Gin

Over het productieproces en de gebruikte botanicals wenst Matterhorn Gin niet teveel uit te wijden. Wat we wel weten, is dat dennenbloesem en hars deel uitmaken van de smaakmix. De naam van de gin verwijst naar de Matterhornberg, gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De Matterhornberg is 4.478 meter hoog – een cijfer dat de rode draad vormt doorheen het verhaal van Matterhorn Gin. In de meeste shops is de aangewezen verkoopprijs namelijk 44,78 euro. De Matterhorn Gin glazen kennen een inhoud van 44,78 centiliter.

Bij het openen van de fles valt het aroma onmiddellijk op. Geen typische jeneverbesgeur, wel een garantie op herinneringen: aan de kerstperiode, een winterse boswandeling… Het prikkelt de neus, een zeer frisse gin. Puur gedronken smaak je de dennen als belangrijkste botanical. De afdronk blijft even nazinderen en laat een frisse smaak achter in de mond. “Woody” is misschien wel een accurate omschrijving van wat je kan verwachten.

Nieuw en vernieuwend, dat was ook het besluit van de jury van de San Franscisco World Spirits Competition. Matterhorn Gin wordt in 2016 bekroond met dubbel goud, de hoogste onderscheiding. Het maakt mij dan ook stiekem trots dat ik mijn fles vorig jaar kocht uit batch 2015/1 – de allereerste productie op industriële schaal.

Matterhorn Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Matterhorn Gin volgen we de perfect serve van de producent; als mixer gebruiken we een Fever-Tree Elderflower tonic water. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Neem een dennentak en brandt enkele dennennaalden goed aan. Leg de rokende dennentak in het glas en blus af door 4,5 cl. Matterhorn Gin in te schenken. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Werk het geheel af met enkele gekneusde jeneverbessen. Het aroma van de gebrande dennentak en de frisse geur van deze gin-tonic nemen je mee naar het hartje van de winter. Deze cocktail behoeft mijns inziens geen extra aankleding (citroengras of sinaasappel) om hem verder te kleuren.

De Fever-Tree Elderflower tonic water zal je gin-tonic een beetje verzachten. Het extreme gaat er wat af. Desalniettemin heeft Matterhorn Gin voldoende body om het zachte van de vlierbloesem tonic te counteren.

Eindconclusie? Moet je Matterhorn Gin geprobeerd hebben? Absoluut! Matterhorn is een gelegenheidsgin, die onder de juiste omstandigheden een perfecte smaakmaker is voor een gezellig moment met goed gezelschap. Kan je hem op een zomers terras drinken? Waarschijnlijk wel… maar toegegeven, hij zal meer kleur en warmte geven aan een kille winterse avond. Gelukkig is de kerstperiode aangebroken!

Matterhorn Alpin Fresh Gin

Intussen is er ook een opvolger gelanceerd: Matterhorn Alpin Fresh Gin. Enkele botanicals die we terugvinden in de Matterhorn Alpin Fresh Gin zijn ondermeer karwijzaad, duindoorn, koriander en Alpinische kruiden voor de frisse, krachtige toets. In december volgt waarschijnlijk de volledige review.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties