Nadat Matterhorn Gin verscheen in onze blogpost “10 Belgische gins voor onder de kerstboom”, is het tijd om diens opvolger Matterhorn Alpin Fresh Gin aan een smaaktest te onderwerpen. De toevoeging van alpinische kruiden moet zorgen voor een frisse toets, met een duidelijke aanwezigheid van munt en citrustonen. Als hij ook maar in de buurt komt van zijn voorganger, wordt ook deze gin gegarandeerd een succes!
Matterhorn Gin revisited
Matterhorn Alpin Fresh Gin is de opvolger van Matterhorn Gin. Laatstgenoemde is de succesvolle Gents-Antwerpse gin die in zijn debuutjaar Dubbel Goud behaalt in de San Franscisco World Spirits Competition. Voor de lezers die het verhaal van Matterhorn Gin nog niet gelezen hebben: Matterhorn is een joint-venture tussen Vincent Parisis van Ginsonline.com en Miguel Dheedene van het Matterhorn Café op de hoek van de Huidevettersstraat en de Korte Gasthuisstraat in Antwerpen.
De naamgeving verwijst naar de Matterhornberg, gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De Matterhornberg meet 4.478 meter hoog – een cijfer dat de rode draad vormt doorheen het verhaal van beide Matterhorn Gins. In de meeste shops is de aangewezen verkoopprijs namelijk 44,78 euro. De bijhorende Matterhorn Alpin Fresh Gin glazen kennen trouwens een inhoud van 44,78 centiliter.
Matterhorn Alpin Fresh Gin
Nieuw in de Matterhorn Alpin Fresh Gin is de toevoeging van karwijzaad, duindoorn, koriander en Alpinische kruiden voor de frisse toets. De andere botanicals blijven een goed bewaard geheim. Eentje verraadt zijn aanwezigheid echter vanaf de eerste seconde. Net zoals bij Skin Gin merk je onmiddellijk de kracht van munt.
Bij het openen van de fles treffen we als eerste aroma een combinatie van munt en jeneverbessen. Puur gedronken, smaak je de munt meteen, waarna het uitdooft met toetsen van citrus. In tegenstelling tot de dennensmaak met een winters gevoel, krijg je nu de zomerse frisheid van munt.
Garnituren & The Perfect Serve
Mijn voorkeur gaat uit naar een kruidige tonic als mixer voor Matterhorn Alpin Fresh Gin. Mijns inziens is de voorgestelde Perfect Serve met Erasmus Bond Botanical de meest geschikte. Fever-Tree Elderflower is ook een mogelijkheid, het zal je gin-tonic zacht doen afsmaken. Daarmee verdring je de kruidige botanicals. Van een frisse bergwandeling in de Alpen ga je naar een boswandeling ;-).
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet 4,5 cl. Matterhorn Alpin Fresh Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. Erasmus Bond Botanical tonic langs de barlepel in het glas glijden. Werk het geheel af met een blaadje munt en wat jeneverbesjes… meer hoeft dat niet te zijn. Een frisse cocktail, dat staat buiten kijf.
Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Absoluut! Een boeiende smaak – en leuk om beide Matterhorn Gins met elkaar af te wisselen. Beiden hebben een aangenaam en bijzonder smakenpallet!