Marula Gin is de volgende Belgische gin die we aan een smaaktest onderwerpen. Tim Willekens en Thomas Wuyts, twee Antwerpenaren, besluiten in 2015 een stukje Afrika naar België te brengen. Op basis van de marulavrucht wordt een zachtzoete gin gestookt, met florale toetsen. Een zeer toegankelijke gin, ongetwijfeld een ladykiller…
Het Verboden Fruit
Het hart van Marula Gin vinden we terug in Namibië, waar de marulavruchten gewonnen worden van de olifantenboom. Olifantenbomen gedeien het best in West-Afrika en Madagascar. De marulavrucht raakt bekend bij het grote publiek in de jaren ’70. Een documentaire toont beelden van ondermeer dronken olifanten en apen. Naar verluidt raken de dieren dronken door het eten van het gefermenteerd fruit. In de maag loopt het fermentatieproces overigens door… wat natuurlijk leidt tot hilarische taferelen in de rimboe.
De marulavrucht wordt gekenmerkt door z’n sterke smaak. Voor de foodies: deze vrucht barst van de kalium en heeft tevens een zeer hoog vitamine C gehalte. Het logo op de fles (zie hieronder) is een artistieke weerspiegeling van de dwarsdoorsnede van de marulavrucht.
Marula Gin
Naast de exotische marulavrucht worden botanicals uit alle windstreken ingevlogen. Koriander wordt uit India geïmporteerd. De oranjebloesem is afkomstig uit Spanje. Rozenblaadjes komen uit Bulgarije. De lavendel wordt gehaald in de Provence (Frankrijk). Last but not least zijn er ook nog de Toscaanse jeneverbessen (Italië).
De eerste batch van 1.000 flessen wordt gestookt in Antwerpen. Wanneer Marula Gin aan populariteit wint, wordt besloten op grotere schaal te produceren. Er wordt bewust niet binnen de landsgrenzen gezocht naar een stokerij. De volgende stap naar globalisatie is daarmee ingezet. Intussen ondergaat het design van de fles ook nog een wijziging: van doorzichtig naar mat-zwart. Over het destillatieproces: elke botanical wordt apart gedestilleerd. Vervolgens worden de destillaten vermengd, om daarna nog driemaal (!) gedestilleerd te worden.
Hoe vertalen de exotische botanicals zich in de gin? Het aroma van Marula Gin is op zich al een avontuur. Het zoete prikkelt de neus, verre van een typische jenever(bes)geur. Het onderscheidend vermogen van Marula is daarmee ontzettend groot. Puur gedronken doet Marula Gin je terugdenken aan een snoepje. Zoet, zacht, verfijnd. Mijn gevoel zegt me dat zelfs dames hem graag puur zullen drinken. De afdronk is middellang, waarbij het zoete stilletjes wegebt. Het maakt plaats voor een warme tinteling in de mond. Een sensatie die je eraan herinnert dat je geniet van een glas alcohol. Het alcoholpercentage van Marula Gin bedraagt 40%, niet al te sterk, wel smaakvol.
Garniteren & The Perfect Serve
Bij Marula Gin wil ik de zoete, zachte toets behouden. De makers hebben immers bewust een zoete gin op de markt gebracht. Een klassieke tonic zal het zoete gaan neutraliseren – en dat willen we vandaag dus niet bereiken. Een te kruidige tonic zal het zoete gaan ondermijnen, ook geen optie. Qua zoete tonics zijn er mijns inziens twee mogelijkheden. Je opteert om de smaak van de lavendel en oranjebloesem te ondersteunen met een Schweppes Lavendar & Orange Blossom. Ofwel ga je voor de gloednieuwe Fever-Tree Clementine & Cinnamon tonic water. Mijn voorkeur gaat uit naar de laastgenoemde.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Marula Gin in het glas en laat 12,5 cl. Fever-Tree Clementine & Cinnamon langs de barlepel glijden. Werk je cocktail af met wat zeste van pompelmoes om het geheel wat meer kleur te geven. Kneus enkele jeneverbesjes, voeg ze toe aan het geheel… en je gin-tonic is klaar. De combinatie van de zachte gin met een zoete tonic is bijzonder smaakvol. De warme gloed is verdwenen, wat achterblijft is het woordje “nog”.
Eindconclusie? Moet je Marula Gin geproefd hebben? Absoluut! Zonder twijfel. De zoete intrigerende smaak moet je geprobeerd hebben. Houd je niet van zoete gins, dan is deze gin waarschijnlijk niet voor jou. Ik ben er echter van overtuigd dat de meerderheid van de dames deze fles met veel plezier wil toevoegen aan de collectie. En heren, laten we eerlijk zijn, ook voor ons moet het niet áltijd kruidig zijn.
Heren van Marula Gin, proficiat… dit sluit naadloos aan op het grote publiek… en niet uitsluitend op een handvol ginpuristen.
Marula Pomegranate Gin
In juni 2017 heeft Thomas Wuyts de opvolger van Marula Gin op de markt gebracht, namelijk Marula Pomegranate Gin. Benieuwd naar onze review? Klik hier en ontdek de zachte smaak van granaatappel in een heerlijke gin-tonic.
Lijkt me erg speciaal: het design van het etiket, de ingrediënten (vooral de gezonde eigenschappen), het effect op dieren…. en dat het een ladykiller zou zijn! 🙂 Ben benieuwd naar de smaak, zeker in combinatie met de nieuwe Fever-Tree.