Luxx Gin brengt ons naar het mooie Oost-Vlaanderen, waar we kennis maken met Destilleerderij De Stoop. De Stoop is geen nobele onbekende in het Vlaamse dranklandschap. Wie De Stoop zegt, zegt anno 2017 natuurlijk ook Wijnhuis Bollaert. Luc en Freddy Bollaert baten reeds meer dan 30 jaar het familiebedrijf uit. Met diverse jenevers in de portefeuille kan een gin niet uitblijven. Binnen de Luxx Gin familie vinden we vandaag drie varianten terug: Fruity, Spicy en Classic. Niet toevallig zijn de flessen gehuld in onze nationale driekleur. In deze review concentreren we ons op de Luxx Gin Fruity.
Destilleerderij De Stoop
De destilleerderij wordt opgericht in 1868 en mag zich daarmee bij de supereeuwelingen rekenen. Oorspronkelijk is De Stoop opgericht in Gent, maar vandaag is de maatschappelijke zetel gevestigd in het Oost-Vlaamse Merelbeke. De familie De Stoop heeft jarenlang de zaak gerund, tot Willy’s Distillery uit Merelbeke het bedrijf overneemt in de jaren ’60. In 2002 neemt Wijnhuis Bollaert De Stoop het roer in handen.
Wijnhuis Bollaert
Wijnhuis Bollaert mag zich stilaan opmaken voor een lauwerenkrans. De rechte lijn naar 100 jaar is ingezet. In 1935 wordt de zaak opgestart met de productie van fruitwijn. Alfred Remue is de grondlegger van de kleinhandel, waarbij de eerste flessen Franse wijn worden geïmporteerd en verkocht. Onder impuls van dochter Rachel en diens man André Bollaert wordt Wijnhuis Bollaert geboren. Het begin van een schitterend avontuur. Vandaag heeft de derde generatie de leiding over het bedrijf: Luc en Freddy Bollaert hebben de teugels stevig in handen.
Luxx Gin Fruity
Het spreekwoord zegt: een goede chef laat niet in zijn keuken kijken. Vandaag is weinig bekend rond de productiemethode en gebruikte botanicals binnen de Luxx Gin familie. Wat weten we wel? Luxx Gin Fruity is gebaseerd op infusies van pompelmoes, sinaasappel en citroen. De zoetere toets wordt bekomen door toevoeging van kaneel. Het resultaat is een fruitige gin (de naam verraadt het…?), met een fris aroma. De aanwezigheid van citrusvruchten domineert de geur van de jeneverbes bij het openen van de fles.
Puur gedronken overmant de zestige smaak me. Luxx Gin Fruity bijt een beetje. Het zestige van pompelmoes, sinaasappel en citroenen maakt hem fruitig… maar tevens zeer sterk. De jeneverbes wordt een beetje naar de achtergrond gewezen. De keuze voor een gele fles past uitstekend bij de citrus-smaak, dat wel :-). Luxx Gin Fruity heeft een alcoholpercentage van 40%.
Garnituren & The Perfect Serve
Puur gedronken heeft de zesty-smaak van Luxx Gin Fruity me overmand. Ik weet even niet goed wat ik ermee moet doen. Een klassieke tonic lijkt een geschikte keuze… maar zowel 1724 Tonic Water als Fever-Tree Premium Indian Tonic Water laten zich helemaal inpakken door de scherpe smaken van Luxx Gin Fruity. We gooien het over een andere boeg: Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Nog niet helemaal perfect… maar de ruwe randen worden al een beetje afgevijld. Bij Erasmus Bond Botanical vind ik een goede match. De gin & tonic houden elkaar in balans, waarbij de kruidige toetsen van de tonic niet gaan doorwegen. De sterke zestige smaak wordt in bedwang gehouden, wat deze cocktail een aangenaam zomers toets geeft. Het wordt nu plots écht fruitig in de afdronk. Leuk!
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet vervolgens 4,5 cl. tonic in het glas. Laat daarna 12,5 cl tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen het ijs en de tonic te vermijden. Zodoende houd je de tonic lekker bruisend. Het geheel afwerken is bijzonder simpel: een lemon wheel en wat jeneverbesjes is alles wat deze gin-tonic behoeft.
Eindoordeel? Ik ben niet helemaal fan van de pure smaak. Net dat tikkeltje té zestig. Echter… in combinatie met de juiste tonic, is Luxx Gin Fruity echt wel een toppertje. Een goede basis voor je Negroni, dus als je van cocktails houdt, een fijn basisproduct. Hij doet me overigens een beetje terugdenken aan die andere citrus-gin: Malfy uit Italië. En voor ik het vergeet, licht ik een tipje van de sluier; de andere Luxx Gins staan nog beter gequoteerd!