Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

London Nr. 1 Dry Gin is een interessante Europese combinatie. Het Spaanse wijnhuis Gonzalez Byass, met Britse invloeden, stookt een mooie lichtblauwe gin op basis van 12 botanicals. Het destilleren gebeurt op Britse bodem. Wat kan je van London Nr. 1 Dry Gin verwachten? Het design van de fles is verzorgd, de lichtblauwe tint valt op… en ook de inhoud bevalt ons!

Gonzalez Byass

Het verhaal van het Spaanse huis Gonzales Byass kent een verloop van bijna 200 jaar. In 1835 wordt het familiebedrijf opgericht door Manuel Maria Gonzalez Angel samen met diens Engelse zakenpartner Robert Blake Byass. Vandaag produceert Gonzales Byass een uitgebreide varieteit aan geestesrijke dranken, zoals brandewijnen, vodka’s en… gins. Het hoofdkantoor bevindt zich in Spanje, terwijl London Nr. 1 Dry Gin in het Verenigd Koninkrijk gestookt wordt.

London Nr. 1 Gin

De azuurblauwe kleur

De mooie blauwe kleur is (deels) afkomstig van de Gardeniabloem. De Gardenia is een geslacht uit de sterbladigenfamilie die voornamelijk voorkomt in subtropische locaties zoals het Zuidoost-Azië en Afrika. De achterzijde van de fles vertelt de rest van het verhaal: met toegevoegde kleurstoffen.

London Nr. 1 Dry Gin

De lichtblauwe London Nr. 1 Dry Gin is een product van drievoudige destillatie. Onder het toeziend oog van master-distiller Charles Maxwell worden 12 botanicals geblend tot een zachte gin met karakter. Jeneverbessen (uit Kroatië) vormen het hart van de gin. De andere botanicals komen uit alle uithoeken van de wereld: iriswortel en bonenkruid uit Frankrijk; koriander uit Marokko; cassia bark uit China; zoethout uit Turkije; kaneel uit Ceylon; amandelen uit Griekenland; liswortel, bergamot, zeste van citroen en zeste van sinaasappel uit Italië.

London Nr. 1 Dry Gin voert het kenmerk “dry” in zijn naamgeving. “Dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter.

Bij het openen van de fles, ruik je de floraliteit van het London Nr. 1 Gin. Je kan de zoete invloeden bijna proeven. Puur gedronken is de floraliteit eveneens overduidelijk aanwezig. In de achtergrond merk je kruidige ondertonen en lichte pittigheid. Het relatief hoge alcoholpercentage laat zich opmerken. De combinatie van smaken is explosief en sterk. Misschien net iets té sterk om puur te drinken?

Deze fles heb ik eind 2016 gekocht tijdens een zakenreis in Luxemburg. Recent heb ik gezien dat het design van de fles veranderd is. De hals is ranker geworden, een vrouwelijker design. London Nr. 1 Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 47%. Een stevig baazeke, met een warme gloed in de mond.

London Nr. 1 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

London Nr. 1 Dry Gin laat zich goed mixen met een neutrale tonic. Mijn voorkeur gaat uit naar een Thomas Henry Tonic Water. Deze Duitse tonic bevat veel kinine, goed voor een stevige bitterheid. Ook is de verfrissende citrusnoot een aangename aanvulling voor de London Nr. 1 Dry Gin. De combinatie smaakt fris af, ideaal voor zomerse temperaturen. Deze gin-tonic is traditioneel en citrusy, wat mij weet te bekoren.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Meet 4,5 cl. gin af met de jigger en giet de London Nr. 1 Dry Gin over het ijs. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic over de barlepel glijden. Wanneer je het contact tussen ijs en tonic vermijdt, blijft de gin-tonic extra bruisend. Ik werk het geheel af met enkele jeneverbesjes en een stokje zoethout. Zoethout is onderdeel van de smaakmix en zorgt voor een mooie visuele touch.

Eindconclusie? Een klassieker die zeker in je kast hoort te staan. Houd je van kruidige gins, dan zal London Nr. 1 Dry Gin je voorkeur niet dragen. De liefhebber van neutrale en zacht-florale gins vindt in dit product wel zijn gading.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties