Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 75

Wederom tijd voor een lokaal destillaat: Keizer Gin, gin voor Ganzenrijders. In Berendrecht en omstreken geniet men tegenwoordig van een Keizer Gin. Een recept op basis van tien botanicals wordt gedistilleerd bij Stokerij Taxandria te Sint Lenaerts. Een kruidige gin, waarbij vooral de kardemom een uitgesproken plaats inneemt, animeert nu de evenementen van de ganzenrijders.

Wat zijn ganzenrijders

Ganzenrijders zijn de beoefenaars van de volkse sport ganstrekken. In de meest populaire vorm wordt te paard getracht de met vet of zeep besmeerde kop van een gans af te rukken. Omdat het gebruik van levende ganzen te barbaars was voor deze tak van sport, werd begin vorige eeuw besloten gedode dieren te gebruiken. De ruiter moet vervolgens trachten met één hand het hoofd van het lichaam te scheiden.

Keizer Gin

Stokerij Taxandria

Taxandria verwijst naar een bevolkingsgroep uit het Romeinse Keizerrijk dat leefde in de Kempen. Het noorden van Belgisch Limburg, het oosten van Antwerpen en het grootste deel van Nederlands Brabant vormden Taxandria. De naamgeving komt trouwens ook terug in moderne plaatsnamen, zoals bijvoorbeeld Tessenderlo.

Via Thomas Cuyers, zaakvoerder van de ambachtelijke stokerij Taxandria, wordt de stap gezet om Keizer Gin samen te stellen. Stokerij Taxandria te Sint Lenaerts heeft intussen een heuse collectie geestesdranken op de markt gebracht. Populair onder de voetbalfans zijn ongetwijfeld de diverse destillaten die vernoemd zijn naar voetbalploegen (Anderlecht Gin Paars, Anderlecht Gin White, Antwerp Gin Red, Beerschot Gin White, Red Devil Gin…). Verder sotokt Cuyvers ook wodka, elixir en jenevers.

Keizer Gin – gin van de Ganzenrijders

Keizer Gin bevat een tiental botanicals. Over het stokingsproces wordt weinig meegegeven, behalve dat het in de ambachtelijke stokerij van Cuyvers plaatsvindt. Qua smaakpalet is Keizer Gin traditioneel kruidig te noemen. De bedenkers verwijzen naar een Mediterraanse stijl, ondermeer door de invloed van rozemarijn als botanicals. Andereb botanicals in de smaakmix zijn jeneverbessen , kardemom en zeste van sinaasappel. De andere botanicals, een zestal, wordt niet openbaar gemaakt.

Bij het openen van de fles tref je een relatief neutrale geur aan. Bij puur drinken, volgt onmiddellijk een punchy smaak. Een warme gloed vult de mond. De afdronk is naar mijn gevoel relatief neutraal. De kardemom is wel duidelijk aanwezig. Keizer Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl met een alcoholpercentage van 38%.

Keizer Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor de kruidige Keizer Gin kan je twee kanten uit: ofwel aanvullen met een kruidige tonic zoals een Fentimans Botanical… ofwel relatief neutraal met een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Om het kruidige van de gin niet teveel te overtreffen met andere botanicals, opteer ik voor de laastgenoemde. De gin-tonic zal neutraal smaken.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. Keizer Gin in. Neem vervolgens de barlepel en laat 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Door de barlepel te gebruiken, bewaar je de bubbels in de tonic. Om deze gin tonic mooi te serveren en de smaakinfusie te versterken, adviseer ik wat zeste van sinaasappel, wat kardemom en enkele jeneverbesjes.

Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Het is een leuk verhaal. Maak je onderdeel uit van de gemeenschap, dan staat de fles waarschijnlijk in je collectie. Houd je eerder van uitgesproken smaken, dan zal je beter een ander product kiezen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties