Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

KAAVA Sparkling Gin is een nieuwe Spaanse gin, with a twist. Letterlijk, deze fles heeft een draaistop. Figuurlijk, want het is een bruisend destillaat. Een gin op basis van wijnalcohol, gewonnen uit drie soorten cavadruiven. Het geheel is een zoete gin, een ideale compagnon voor een prachtige zomerse dag. KAAVA Sparkling Gin is een creatie van de Belgische entrepreneur Xavier Wauters in samenwerking met Barcelona Brands.

Kaava Sparkling Gin

When spirit meets sparkling

Bij KAAVA Sparkling Gin draait het om de ervaring. Het geheel is prachtig gebrand. De fles is een combinatie tussen een cavafles en een traditionele ginfles. Kleine details verwijzen naar het huwelijk tussen gin en cava, waarbij de “K” op diverse plaatsen zijn opwachting maakt. Het is duidelijk dat Xavier Wauters en Barcelona Brands tijd geinvesteerd hebben in de creatie van hun geesteskind.

Het openen van de fles is overigens een bijzondere belevenis. Om deze gin bruisend te houden, wordt gebruik gemaakt van een draaistop. Wanneer je aan de stop draait, hoor je de overdruk ontsnappen. Net alsof je een fles cava ontkurkt, een leuke twist!

Interessant aan KAAVA Sparkling Gin is dat beroep gedaan wordt op de kennis van de Spaanse destilleerder MG Destilerias. MG Destilerias uit Barcelona is bij ons gekend als de fabrikant van de buitengewoon lekkere Gin Mare. Hiermee schep je natuurlijk wel hoge verwachtingen ;-).

KAAVA Sparkling Gin

Het productieproces van KAAVA Sparkling Gin is wel degelijk bijzonder te noemen. In de eerste fase worden drie soorten druiven geperst om de basisalcohol te gaan vormen. KAAVA Sparkling Gin maakt gebruik van drie soorten druiven die traditioneel aanwezig zijn in het Spaanse alternatief op champagne. Macabeo, Xarello en Parellada vormen het hart van deze Spaans-Belgische gin. Het geheel wordt vervolgens gerectificeerd om een neutrale wijnalcohol te bekomen met een alcoholpercentage van 96 graden ABV.

In de volgende fase macereren jeneverbessen en koriander in de neutrale wijnalcohol. Hierna wordt het alcoholpercentage teruggebracht tot 40,4%. De finishing touch? Toevoeging van expeditielikeur. De expeditielikeur is verrijkt met infusie van appel, peer en abrikoos. Als laatste wordt koolzuur toegevoegd, wat een bruisende gin oplevert, de telltale signature van KAAVA Sparkling Gin.

Bij het openen van de fles hoor je de overdruk ontsnappen. Je reukorgaan wordt verblijd met een zachte floraal aroma. Dit destillaat kan niet verbergen dat zijn basis ligt in wijnalcohol. De zoete aanwezigheid van druiven prikkelen de zintuigen. KAAVA Sparkling Gin kan je in theorie puur drinken. In tegenstelling tot alle andere gins zet je hem best even in de koelkast. De smaakbeleving van “warme bubbels” is namelijk niet optimaal. Iedereen die z’n glaasje cava te lang in de zon heeft laten staan, kan dit beamen. Puur gedronken proef je een lichte ondertoon van jeneverbessen, waarbij de druiven degelijk het hart van dit product vormen. Een aangename, zoete en fruitige smaak; zelfs bij 40,4% alcoholpercentage. KAAVA Sparkling Gin wordt overigens gebotteld in flessen van 70 cl.

Kaava Sparkling Gin

Garnituren & The Perfect Serve

KAAVA Sparkling Gin is op zich reeds zoet. Deze gin hoeft dus geen zoete tonic of extra smaken om je cocktail te pimpen. Persoonlijk drink ik hem het liefste met Aqua Monaco Tonic Water. Aqua Monaco heeft een laag suikergehalte, waardoor hij ietsje bitterder afsmaakt. Hiermee vermijd je dat de gin-tonic té zoet wordt. De combinatie bevestigt wat Xavier Wauters wilt uitstralen: when Barcelona meets London. De gin-tonic is zoet, toegankelijk en herkenbaar van smaak.

De perfect serve is eenvoudig. KAAVA Sparkling Gin heeft niet veel aankleding nodig. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in het glas, maar let op met het bruisende destillaat. Je zal zien dat het meteen gaat schuimen. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Het geheel afwerken doe je met enkele jeneverbesjes en een blaadje munt.

Eindconclusie? Een herhaalaankoop waard. Het is een leuk alternatief op de klassieke gin-tonic. Een leuk verhaal bij een zomerse barbeque. Binnen de nichemarkt heeft Xavier Wauters een toegankelijk product ontwikkeld, waarbij tegenstanders van de bittere smaak geen enkel argument hebben om een glaasje gin-tonic te weigeren.

KAAVA Sparkling Gin Rosé

Wie op zoek gaat naar alternatief met rode vruchten vindt zijn gading in KAAVA Sparkling Gin Rosé. Een review van het roze zusje volgt later. We zijn alvast benieuwd!

Heb je interesse in KAAVA Sparkling Gin of KAAVA Sparkling Gin Rosé, contacteer dan Xavier Wauters van Brawax bvba.

2 Responses so far.

  1. knudde marc schreef:

    Hallo

    Ben in verlof spanje in roses waar kan ik de KAAVA sparkling gin kopen aub

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties