Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Jinzu Gin is een spirit van de hand van Britse Dee Davies. Davies brengt het Oosten en het Westen samen in een prachtig destillaat. Jinzu Gin vindt zijn oorsprong als deelnemer aan een Europese wedstrijd voor bartenders in 2013. Diageo plc, producent van ondermeer Tanqueray, organiseert namelijk een “Show Your Spirit” wedstrijd. Jinzu Gin valt in de prijzen en gaat met de oorkonde van winnaar naar huis. Diageo heeft met Jinzu een leuk nieuw product en kan zich hiermee onderscheiden van zijn meer traditionele portefeuille. Opzet geslaagd!

Invloeden uit Japan

Jinzu Gin is vernoemd naar de Japanse rivier in de prefectuur van Toyama. Dee Davies’ passie voor de Japanse cultuur dateert uit haar tienerjaren. Davies brouwt deze zachte gin al eventjes voor vrienden en familie. Door een deelname aan de “Show Your Spirit” wedstrijd komt deze gin effectief in de spotlights te staan. De Japanse invloeden leiden tot het toevoegen van saké aan het destillaat. Ook het in Japan populaire kersenbloesem wordt gebruikt als botanical. De kersenbloesem macereert in de neutrale graanalcohol.

Jinzu Gin

Jinzu Gin

Wanneer Jinzu Gin genomineerd wordt voor de finale, is het tijd om het niveau op te krikken. Om de juiste smaakmix te bekomen, wordt gestart met de creatie van een compound gin. Davies krijgt hiervoor de hulp van Tanqueray’s master-distiller Tom Nichol. Een mix van sake- en jeneverbesdestillaat is de basis. De andere aroma’s worden kunstmatig toegevoegd. Wanneer de balans juist zit, wordt getracht dit om te zetten naar een gedestilleerd recept. Dit gedestilleerd recept (distilled gin) wordt vervolgens aan de jury voorgelegd.

Gin, jeneverbessen, koriander en engelwortel worden toegevoegd aan een neutrale graanalcohol. Zoals vaak wordt gebruik gemaakt van een koperen ketel. De botanicals macereren kortstondig, alvorens kersenbloesem en yuzu toegevoegd worden. Het resultaat is een alcohol met 82% sterkte. Vervolgens wordt de sake toegevoegd. De mengeling wordt verwaterd tot een gin bekomen wordt met een ABV van 41,3%. Jinzu Gin wordt gestookt in batches van ongeveer 11.000 liter.

Jinzu Gin heeft een weluitgesproken smaak, ondermeer te danken aan het gebruik van de yuzu citrusvrucht. Een delicate hint van kersenbloesem geeft Jinzu Gin een afgeronde smaak. Het verhaal rondt af met een toets van saké. Het is werkelijk een reis van het Westen naar het Oosten. Bij het openen van de fles is dat overigens ook het gevoel dat zich bij mij opwerpt. Jinzu Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 41,3%.

Jinzu Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Mijn favoriete mixer voor Jinzu Gin is Thomas Henry Tonic Water. Een klassieke, neutrale tonic zonder al teveel fransjes. De combinatie smaakt hemels zacht af. Een Jinzu Gin & tonic is een floraal gegeven. Ondanks de aanwezigheid van kruidige botanicals in de smaakmix, nemen de zachte tonen de bovenhand. De sake zorgt voor een verfijnde afdronk, terwijl de kersenbloesem eventjes om de hoek komt piepen. Een streling voor de tong. Werkelijk een aangename beleving.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Voeg vervolgens 12,5 cl. tonic toe. Gebruik de barlepel om het contact tussen ijs en tonic te beperken. Zodoende houd je je tonic lekker bruisend. Het geheel afwerken is zeer eenvoudig. Jinzu Gin behoeft niet meer dan enkele jeneverbesjes en wat zeste van citroen (bij gebrek aan yuzu).

Eindoordeel? Jinzu Gin haalt net mijn lijstje van herhaalaankopen. Dee Davies heeft een mooi product neergezet. Een afgeronde, complete smaak, zonder te complex te zijn.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties