G’Vine Nouaison verwijst naar de feitelijke geboorte van de druif. Wanneer de stamper bevrucht raakt, start de “nouaison”, het moment waarop de vrucht tot leven komt en verandert in een klein erwtje. G’Vine Nouaison is gebaseerd op de “nouaison” van de Ugni Blanc druif. Om de floraliteit niet volledig te laten domineren, wijkt het recept van G’Vine Nouaison licht af van het origineel; G’Vine Floraison. Toevoeging van staartpeper en gember zorgt voor een afgerondere smaak bij een hoger alcoholpercentage.
Maison Villevert
Waarom valt de keuze voor een druivenalcohol, temidden in het walhalla van de cognacstreek? De gebouwen van Huis Villevert zijn opgetrokken in het midden 16e eeuw door Jehan Robicquet. Rondom de Villevert Manor bevinden zich 40 hectare aan wijngaarden. Vandaag, bijna 500 jaar later, staat Jean-Sebastien Robicquet aan het roer. Aan het begin van de 21ste eeuw beseft Jean-Sebastien dat hij zijn portefeuille moet diversifiëren: de creatie van andere geestesdranken wordt gestart. Wat G’Vine Nouaison onderscheidt van andere op druiven gebaseerde spirits, is het gebruik van de “nouaison”. Dit is het moment waarop de druif vorm krijgt. Het lijkt een beetje een hard bolletje; een soort erwtje. Geen druivenbloesem dus, voor deze Franse gin.
G’Vine Nouaison
Een prachtige fles met grijze tinten, een handige draaistop. Deze Franse gin heeft een mooie aankleding. In de smaakmix vind je naast jeneverbessen ondermeer gember, zoethout, cassia bark, kardemom, koriander, staartpeper, nootmuskaat en limoen. Een florale toets met toevoeging van enkele aardse smaken. Zoet, nog steeds, maar minder dan G’Vine Floraison.
G’Vine Nouaison heeft een minder uitgesproken smaak dan zijn voorganger. Zoals we eerder al aangaven, gebruikt Huis Villevert geen bloesem. Het hogere alcoholpercentage zorgt voor een warme smaak in de mond. Puur gedronken smaak je de aanwezigheid van kardemom en cassia. Een tikje citrus komt ook om de hoek. Bij het openen van de fles krijg je een zacht-fruitige geur voorgeschoteld. G’Vine Nouaison wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 43,9%.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor G’Vine Nouaison verkies ik een neutrale mixer. Thomas Henry Tonic Water is een klassieke mixer die goed samengaat met zoetere gins. De combinatie zorgt voor een zekere harmonie. Op de neus een aangename zachte geur. Een beetje zomer in het glas. In de mond worden de aardse smaken naar de achtergrond verwezen. Prominent aanwezig? De floraliteit van zoethout en muskaat. Het pittige van de gember is weg.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door een barlepel te gebruiken, blijft de cocktail lekker bruisend. Werk het geheel vervolgens af met enkele jeneverbesjes. Versier je G’Vine & Tonic met een doorgesneden druifje. Verras je gasten met een semi-fruitige gin-tonic!
Eindconclusie? Ik houd net ietsje meer van de floralere smaak van G’Vine Floraison. Binnen enkele weken zullen we de tweede telg uit de G’Vine familie in de spotlight zetten.