Wie gin zegt, zegt Gordon’s Gin. De Belgische Generatie Y is opgegroeid met Versuz, Bacardi Breezer en… gin-tonic. Het is pas een klein decennium dat we kunnen kiezen uit honderden smaken. Aan het begin van deze eeuw was een gin-tonic niet meer dan een Gordon’s Gin met Schweppes tonic als mixer. Geen culinaire hoogstandjes, geen overdaad aan botanicals. Een ballglas, wat ijsblokjes, een scheut gin, top it off met tonic – done! Wat veel mensen niet weten, is dat Gordon’s Gin eigendom is van Diageo PLC – jawel, de eigenaar/producent van Tanqueray Gin.
Diageo
Toegegeven, Diageo staat voor ons synoniem aan Tanqueray. Desalniettemin is Gordon’s Gin nóg ouder dan zijn broertje in de typische groene fles. Beide merken wisselen dan ook stuivertje wanneer het aankomt op de hoogste productievolumes. Vandaag is Gordon’s Gin wereldwijd de best-verkochte London dry gin. Gordon’s Gin voert de tabellen in het Verendigd Koninkrijk aan sinds het einde van de 20ste eeuw. Belangrijk om weten is dat Diageo verschillende varianten van Gordon’s Gin produceert. De Noord-Amerikaanse variant kent een alcoholpercentage van 40% ABV, terwijl de Europese spirit genoegen moet nemen met 37,5%. Net voldoende om volgens de Europese wetgeving “gin” genoemd te worden.
Gordon’s
Gordon’s Gin is ontsproten uit de geest van Alexander Gordon. In 1769 opent Gordon een stokerij in Southwark, alvorens een kleine 20 jaar later te verhuizen naar Clerkenwell. Gordon’s London dry gin is een beproefd recept, tot op heden onveranderd. In 1898 smelt het bedrijf van Gordon samen met Charles Tanqueray & Co. Tanqueray Gordon & Co is een feit. Na het overlijden van Charles Gordon stopt de band tussen familie en de stokerij.
Gordon’s Gin
Gordon’s Gin is een product van drievoudige destillatie. In de smaakmix vind je de volgende botanicals: jeneverbessen, korianderzaad, engelwortel, zoethout, iriswortel, zeste van sinaasappel en zeste van citroen. Het recept is een goed bewaard geheim, onveranderd sinds 1769. Het grote onderscheid tussen de eerste gins en Gordon’s Gin, was het ontbreken van toegevoegde suiker. Hierdoor is Gordon’s Gin in feite de allereerste London dry gin.
Intussen zijn er diverse varianten van Gordon’s op de markt, zoals Crisp Cucumber en Elderflower. Recent is ook een Gordon’s Pink Gin gelanceerd, om mee te surfen op de hype van roze gins. Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan getrakteerd op de typische gin-geur, die we zo gewoon zijn. Geen prikkels, geen bijzondere botanicals. De meest klassieke gin die er bestaat. Puur gedronken blijft het echter een teleurstelling. Gordon’s Gin is een product dat gemixt hoort te worden. Het is een basisalcohol voor cocktails, geen spirit om puur van te genieten. Gordon’s Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 37,5%.
Garnituren & The Perfect Serve
Een klassieke cocktail heeft nood aan authenticiteit. Daarom opteren we vandaag voor een Schweppes Tonic Water. Geen fransjes, gewoon een gin-tonic zoals we hem kennen uit onze jeugd. De jeneverbesjes en zeste van sinaasappel geven het glas nog een beetje kleur, maar eigenlijk kan je alle kanten uitgaan. Liever wat groen in je glas? Voeg wat komkommer toe. Toch liever roze? Aardbeien en frambozen kleuren je dag. Met Gordon’s Gin kan je alle richtingen uit. Vergelijk het echter niet met een small batch premium.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel blijft de gin-tonic lekker bruisend. Vandaag serveren we enkel met jeneverbesjes. Om het puur te houden. Ben je toch liever fan van smaakjes? Hierboven vind je enkele leuke serves. Met Gorndon’s Gin kan je altijd wel een combinatie maken aangepast aan de voorkeuren van je gasten.
Eindconclusie? Goh… goed voor de zomerbarbecue.