Onze reis door Italië gaat verder: vandaag brengt Giniu Gin ons naar Sardinië. Sardegna is een Italiaans eiland in het hart van de Middellandse zee, net onder Corsica. Kenmerkend aan Giniu Gin zijn de Sardeense jeneverbessen, gekweekt nabij het strand, die zorgen voor een pittige smaak. Een bijzondere smaakervaring, met scherpe en kruidige toetsen. Een gin met een eigen, aparte stijl.
Giniu Gin – een product uit Sardinië
Sardinië heeft een oppervlakte van 24.000 km². Het eiland heeft zo’n 1,7 miljoen inwoners en heeft met Cagliari een vertegenwoordiger in de Serie A. Kenmerkend aan de regio is het mediterraanse klimaat: warme zomers, milde winters… maar toch af en toe een sneeuwvlokje in de bergen. De ligging aan de Middellandse Zee zorgt ook voor een ander meteorologisch fenomeen, namelijk de mistral (mistraele). Mistral is een krachtige noordelijke wind, met gemiddelde snelheden van 100 km/u en pieken tot ruim boven de 150 km/u.
Silvio Carta, een lokaal begrip
Giniu Gin is een product uit de portefeuille van de Sardeense destilleerder Silvio Carta. De geschiedenis van Silvio Carta start aan het begin van de jaren ’50. In de streek is het bedrijf geroemd om zijn wijnen. Pas wanneer Silvio’s zoon Elio het bedrijf vervoegt, wordt de productie van geestesrijke dranken gestart.
Kenmerkend voor Silvio Carta is het respect voor de natuur. In reclamecampagnes wordt regelmatig verwezen naar “Armonia della natura”; oftewel: in harmonie met de natuur. Zo is de nieuwe productiefaciliteit uitgerust met zonnepanelen waardoor de fabriek CO²-neutraal kan destilleren. Een andere innovatie is het telen van mirte op een organische manier.
Ginepro Coccolone
Silvio Carta gebruikt voor Giniu Gin geen klassieke jeneverbessen. De “juniperus phoenicea”, ook gekend als Ginepro Coccolone, zorgt voor de kenmerkende smaak. De grote, groenachtige bessen hebben een sterk aroma, afwijkend van de klassieke jeneverbessen (“juniperus communis”). Ginepro Coccolone is een jeneverbesvariant die voorkomt aan de kuststreken rondom de Middellandse Zee: van Marokko tot de Rode Zee, van de Canarische Eilanden tot Madeira. Deze jeneverbesvariant gedijdt het beste op zeespiegelniveau.
Giniu Gin
De andere botanicals zijn tevens zuiders te noemen. Ook in de smaakmix: mirte, tijm, venkel, rode bessen van de mastiekplant, gele bloem van de curryplant, salie en zeste van citroen. Alle ingrediënten zijn van Sardeense oorsprong. Doordat de botanicals lokaal gewonnen worden, zijn ze kraakvers bij de start van de productie. Zo worden de jeneverbessen bijvoorbeeld handgeplukt op amper 10 kilometer van de fabriek.
De jeneverbessen macereren 15 à 20 dagen in de basisalcohol. Tijdens de laatste twee dagen worden de andere botanicals toegevoegd. Daarna start de destillatie in een koperen alambiek uit 1985. De mengeling wordt tweemaal gedestilleerd, waarbij elke destillatie 8 à 10 uur duurt. De lange tweevoudige destillatie zorgt voor een homogene smaak, met scherpe kruidige noten. Vervolgens wordt het geheel afgevuld in prachtige flessen. De flessen worden in seriegrafie geprint. Elke fles wordt verpakt in een houten doos met het Giniu Gin logo. Tevens wordt een begeleidende brief toegevoegd met achtergrondinformatie over het product.
Bij het openen van de fles merk je onmiddellijk het krachtige aroma van de jeneverbessen. Het prikkelt het reukorgaan. Daarna speur je toetsen van mirte en curry. Puur gedronken, word je op snelheid gepakt door de kruidige mengeling. Ondanks dat Giniu Gin “maar” 40% alcoholpercentage kent, vult je mond zich met een warme gloed. Venkel, tijm en curry verwijzen de citrustoetsen naar de achtergrond. Ik kan me gerust voorstellen dat liefhebbers van cognacs en whiskey’s deze Giniu Gin graag puur zullen drinken.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor een gin & tonic gaat mijn voorkeur naar een klassieke serve. In combinatie met een neutrale en relatief droge tonic puur je het beste uit deze Giniu Gin. Een combinatie met Erasmus Bond Botanical Water is mogelijk, maar de krachtige smaak van de tonic zal de kruidige tonen van de gin te sterk counteren. Ik grijp daarom terug naar de klassieke Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Deze cocktail blijft relatief scherp afsmaken, wat niet iedereen zal waarderen. Ik durf dit gerust een gentleman’s G&T noemen.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet 4,5 cl. Giniu Gin in het glas. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in je ballonglas stromen. Probeer het contact tussen ijs en tonic te beperken, zodat de tonic lekker bruisend blijft. Het geheel afwerken kan met een takje rozemarijn of tijm, om in de zuiderse sferen te blijven. Om de aanwezigheid van citrus in de gin te onderstrepen, voeg ik ook nog wat zeste van citroen toe.
Moet je hem geprobeerd hebben? Als je fan bent van kruidige smaken, ja. Houd je van zachtere gins? Dan zal Giniu Gin je niet overtuigen. Giniu Gin smaakt niet zo verfijnd dan andere mediterraans getinte gins zoals bijvoorbeeld Gin Mare of Spring Gin Mediterranee. Wat bedoel ik met verfijnd? De laatstgenoemden hebben een afgeronde smaak, waarbij Giniu Gin eerder een ruwe diamant is. Het pittige, prikkelende maakt hem bijzonder – maar dit maakt hem tevens minder toegankelijk.
Giniu Gin is in onze contreien moeilijk te vinden, maar www.pastaebasta.be biedt hem aan.