Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Vandaag brengen we een bezoek aan West-Vlaanderen, voor een review van Gin’Ops – Gin of Hops by Pegasus. Restaurant Pegasus uit Poperinge heeft zijn sporen verdiend met eervolle vermeldingen in de Rode Gids van Michelin en de gids van Gault-Millau. Een jaartje geleden besluiten zaakvoerders Bert en Inge Recour een gin op de markt te brengen op basis van hop. Ondanks de bittere karaktereigenschappen van hop smaakt deze Poperingse gin zacht af, een mooie verrassing!

Gin'Ops - Gin of Hops by Pegasus

Restaurant Pegasus

In de Griekse mythologie staat Pegasus synoniem voor het gevleugelde paard. Astronomen hebben een sterrenbeeld naar hem vernoemd in het noordelijk halfrond… maar in Poperinge en omstreken staat Pegasus bekend om zijn culinaire kwaliteiten. Bert en Inge Recour baten namelijk Restaurant Pegasus-Recour uit. Intussen is Restaurant Pegasus een vaste waarde geworden in de Rode Gids die elk jaar door Michelin uitgebracht wordt. Pegasus wordt bekroond met drie bestekjes en krijgt volgende waardering mee:

“Het gevleugelde paard der dichters markeert de ingang van dit 18de-eeuws herenhuis. geef uw ogen de kost aan het klassieke interieur, maar focus vooral op de uitgebreide kaart. Evenwichtige gerechten zijn het resultaat van kwaliteitsproducten in actuele combinaties, en zouden ook u wel eens vleugels kunnen geven.”

Gin'Ops - Gin of Hops by Pegasus

Gin’Ops – Gin of Hops by Pegasus

De queeste naar een authentiek product brengt de West-Vlamingen naar… Limburg. De Korhaan in Peer destilleert sinds 1833 spraakwaters. “Het is net de klassieke manier van werken die ons aanspreekt”, vertelt Inge Recour. “Ook in ons restaurant werken wij met dagverse en kwaliteitsvolle producten. Diezelfde passie delen wij met de mensen De Korhaan.”

Naast jeneverbessen en hop zitten er een tiental andere botanicals in de smaakmix, waaronder koriander en engelwortel. Het maceraat wordt tweemaal gedestilleerd om een zuivere smaak te bekomen. Bij het openen van de fles is het aroma van jeneverbessen overduidelijk aanwezig. De aanwezigheid ervan prikt zelfs even in de neus. Een pittige binnenkomer. Puur gedronken smaak je de aanwezigheid van koriander en engelwortel, middels een bittere maar toch aangename ondertoon. Gin’Ops geeft een warme gloed in de mond bij een alcoholpercentage van 40%. Gin’Ops heeft de smaak van een klassiekere kruidige gin, met een scherp kantje.

Een leuke voetnoot: de naam Gin ‘Ops is een kwinkslag naar het West-Vlaamse dialect waarbij vaak de “h” ingeslikt wordt :-).

Gin'Ops - Gin of Hops by Pegasus

Garnituren & The Perfect Serve

Jeneverbessen zijn bitter, hop is bitter… en kinine is bitter. Een neutrale tonic is noodzakelijk om de harmonie te garanderen. Bij een gin als Gin’Ops wil je absoluut geen fruitige tonic of een kruidige tonic gaan gebruiken. Het zou doodzonde zijn om de smaak te gaan verbuigen. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een zoetere 1724 uit Argentinië. Het zoete van 1724 zal zorgen voor een zachte afdronk.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Ops’Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. 1724 tonic langs de barlepel stromen. Gebruik de barlepel om de tonic lekker bruisend te houden. Werk vervolgens het geheel af met enkele jeneverbesjes en een stukje zoethout. Het zachte van het zoethout ligt in lijn met de zachte afdronk en zal de smaakmix niet gaan verstoren. Bovendien geeft het nog een mooi visueel effect mee.

Eindconclusie? Moet je deze gin geprobeerd hebben? Het is de eerste keer dat ik een gin drink, gebrouwen met hop. De afdronk puur is pittig. In een cocktail verbazingwekkend zacht. Wie vindt dat hop enkel in bier hoort, heeft bij deze ongelijk. Een aanrader!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties