Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Uitzonderlijk publiceren we vandaag twee reviews op één dag, naast Gin del Professore Madame kan je hier ook het verhaal lezen van Gin del Professore Monsieur. De laatstgenoemde is tevens een product van de hand van The Jerry Thomas Project uit Rome. De stokerij met bijhorende verborgen cocktailbar heeft hiermee twee mooie gins in huis. Gin del Professore Monsieur is een (nog!) kruidigere variant gin met infusie van ondermeer kardemom, kamille, lavendel en sinaasappel. Met Gin del Professore Monsieur zijn we toe aan onze tiende Italiaanse gin-review; dat vieren we met onze Italiaanse gin-special.

Gin del Professore

Wat is de link met drooglegging?

Drooglegging, in het Engels gekend als “prohibition”, verwijst naar de twintigste eeuw en het verbod op alcohol. In een poging om alcoholisme uit de Verenigde Staten van Amerika te bannen, wordt een geheelverbod op alcohol afgekondigd. Echter… het nuttigen van alcohol an-sich was niet verboden. Liefhebbers van spirits kunnen nog steeds terecht in specifieke bars. De toegang tot deze bars wordt echter afgeschermd. Men moet deel uitmaken van de community om binnen te mogen. Vaak schonken deze bars, ook gekend als speakeasies, zelfgestookte alcohol. Zowel “Monsieur” als “Madame” zijn een knipoog naar de drooglegging.

Antica Distilleria Quaglia

Het is de Antica Distilleria Quaglia die verantwoordelijk is voor het stoken van Gin del Professore. De stokerij behoort tot het select clubje van eeuwelingen. Distilleria Quaglia kent zijn oorsprong in 1890, dan gekend onder de naam Castelnuovo Don Bosco in de regio Turijn. In het begin van de 20ste eeuw koopt Giuseppe Quaglia de stokerij over. Diens zoon Carlo neemt het bewind over, waarbij de productiecapaciteit verhoogd wordt. Quaglia biedt in 1930 werkgelegenheid aan 35 werknemers. De volgende generatie neemt in 1967 het roer over, waarbij authenthiciteit hoog in het vaandel gedragen wordt. Vandaag, 2017, heeft de vierde generatie het heft in handen, met intussen een uitgebreide portfolio aan spirits.

Gin del Professore Monsieur

Gin del Professore Monsieur wordt ook gestookt op basis van het bathtub principe. Het bathtub principe vertrekt vanuit het standpunt dat je enkel een bad nodig hebt om een goede spirit te brouwen. De basisalcohol, met koude infusie van jenerbessen uit Toscane en Umbrië, krijgt het gezelschap van twaalf botanicals. Deze botanicals macereren in de basisalcohol, waarna een trage filtratie volgt. Deze vorm van koud destilleren zorgt ervoor dat de smaken van de botanicals behouden blijven.

Bijzonder is dat Gin del Professore Monsieur niet gefilterd wordt, waardoor de amberkleur behouden blijft. De “echte” kleur van het destillaat blijft dus aanwezig. Gin del Professore Monsieur draagt smaken mee van ondermeer kardemom, kamille, vanille, kaneel, lavendel en zeste van sinaasappel. De andere 5 botanicals zijn een goed bewaard geheim.

Bij het openen van de fles ruik je onmiddellijk de geur van kardemom. Gin del Professore Monsieur heeft body, dat ruik je meteen. Puur gedronken is het wederom kardemom dat de grootste indruk achterlaat. Deze gin doet me wat terugdenken aan Spring Gin Gentleman’s Cut. Bij de afdronk komen vanille en citrusy tonen even om de hoek. Gin del Professore Monsieur wordt gebotteld in flessen van 70 cl bij een alcoholpercentage van 43,7%.

Gin del Professore Monsieur

Garnituren & The Perfect Serve

Gin del Professore Monsieur laat zich eenvoudig mixen. Zowel klassieke als kruidige tonics passen goed bij deze Italiaanse schone. Mijn voorkeur gaat uit naar de Erasmus Bond Botanical tonic. De kruidige infusie van deze mixer is een uitstekende partner voor de sterke gin. De combinatie smaakt licht bitter, exact wat ik verwacht van een klassieke citrusy gin met kruidige toetsen. De body blijft behouden, de tonic verzwakt de gin niet.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic over de barlepel stromen. Gebruik steeds de barlepel om je cocktail goed bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met enkele jeneverbesjes en wat kardemomzaadjes. Het is een eenvoudige serve, maar eentje met punch.

Eindconclusie? Net zoals Gin del Professore Madame laat Gin del Professore Monsieur mij een beetje op mijn honger zitten. Monsieur heeft een meer uitgesproken smaak, wat mij bevalt. Overweeg ik hem als herhaalaankoop? Waarschijnlijk niet.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties