Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

Vandaag een voorlopig laatste passage doorheen Italië met in de spotlights Gin del Professore Madame. Deze Italiaanse geestesdrank komt van de hand van The Jerry Thomas Project in Rome. Niet enkel een stokerij, maar tevens een chique “speakeasy” bar. Gin del Professore Madame is een kruidige gin met infusie van ondermeer kurkuma, boerenwormkruid, cassia bark en zeste van citrusvruchten. Tevens publiceren we vandaag de review van Gin del Professore Monsieur, alsook onze Italiaanse gin-special.

Gin del Professore

Wie is Jerry Thomas?

Jeremiah P. Thomas was een Amerikaanse barman, geboren in het jaar 1830. Jerry Thomas was eigenaar van een aantal saloons. In de Verenigde Staten wordt hij herinnerd als peetvader van de Amerikaanse mixologie. Op zijn eigen creatieve manier startte hij met het mixen, wat hem de naam Professor oplevert. Daarnaast raakt hij ook bekend als showman, door het sierlijk serveren en mixen van cocktails.

Jerry Thomas Project

Jerry Thomas Project is geen gewone stoker. De bar is moeilijk te vinden en zit verstopt achter een geheime deur. In het hartje van Rome, nabij Piazza Navona, raak je enkel binnen als je beschikt over het juiste wachtwoord. Elke twee weken wijzigt het wachtwoord. Vervolgens start een nieuw raadsel, wat opnieuw toegang verschaft tot de Jerry Thomas Project.

Jerry Thomas Project is echt een speakeasy cocktailbar. Een traditionele en geheime club in een chique stijl. Piazza Navona ligt in de oude buurt van Rome. Ook zeker te bezichtigen: de kerk Sant’Agnese in Agone en de prachtige grote fontein. Wanneer je in Rome passeert om het Colosseum te bezichtigen, weet je meteen waar je terecht kunt om je dorst te lessen!

Gin del Professore Madame

Gin del Professore Madame is tevens een eerbetoon aan vergeten Italiaanse spirits. In Gin del Professore Madame vind je namelijk een reeks 16  hoogkwalitatieve Italiaanse botanicals terug. Deze gin “à la Madame” is een gebalanceerde blend van jeneverbessen, vanille, wilde roos, anijs zeste van citroen en sinaasappel, boerenwormkruid, kurkuma, cassia bark, kaneel, en enkele andere kruiden. Gin del Professore Madame wordt koud gestookt, telkens in batches van ongeveer 3.000 flessen.

Door koud te stoken, wordt de smaak van de botanicals niet vervormd. De botanicals macereren in de basisalcohol, dewelke op smaak gebracht wordt met jeneverbessen uit Toscane en Umbrië. Een trage filtratie volgt om een maximum aan smaken te behouden. Het is de Antica Distilleria Quaglia die verantwoordelijk is voor het stoken.

Bij het openen van de fles ruik je een kruidige combinatie. Zo ruik je duidelijk de aanwezigheid van kaneel en cassia bark. Puur gedronken kom je terecht in de wondere wereld van geestesdranken. Gin del Professore Madame heeft een soort medicinale smaak, een sterke afdronk. Op het einde komt de vanille even doorprikken. Gin del Professore Madame wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 42,9%.

Gin del Professore Madame

Garnituren & The Perfect Serve

Het is niet eenvoudig om een goede mixer te vinden voor Gin del Professore Madame. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De zoete medicinale toets van de Italiaanse gin gaat goed samen met deze zachte tonic. Beide producten versterken elkaar, wat een mooie en afgeronde gin-tonic oplevert. Het blijft echter een gin-tonic die in de fond kruidig is. “À la Madame” staat dus niet gelijk aan “floraal”.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic over de barlepel stromen. Gebruik steeds de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met een staafje cassia bark en wat jeneverbesjes. De amberkleur blijft behouden, wat deze cocktail onderscheidt van andere gin-tonics.

Eindconclusie? Een mooie gin. Interessante kruidige toetsen. Moet je hem geprobeerd hebben? Goh… in de multitude aan gins die beschikbaar zijn op de markt, heb ik andere voorkeuren.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties